5 hónapnál régebbi cikk

Elindult az inverterek tömeggyártása a DENSO fehérvári gyárában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Elindult az inverterek tömeggyártása a DENSO fehérvári gyárában

Hétfőtől indulhat a DENSO-nál az inverterek tömeggyártása. A 11,5 milliárd forintos beruházással kialakított üzemrészben az elektromos autók egyik legfontosabb egységét gyártják majd, ezzel Székesfehérvár az elektrifikáció európai bázisává vált. 

Autóipari paradigmaváltás - új korszak kezdődik a DENSO életében 

Az inverter sor telepítése és a tömeggyártás megkezdése sok előkészületet, tudást és munkát igényelt, egyben egy új korszak kezdetét is jelenti a japán cég számára – erről beszélt az ünnepélyes átadón a japán cég Magyarországi elnöke Kitano Masayuki, aki köszönetet mondott a DENSO dolgozóinak is, akiknek a munkáját Székesfehérvár polgármestere is méltatta – mondván a mostani beruházás is az ő teljesítményük eredményeként jöhetett létre az ipari parkban. 

„Az 5. generációs Toyota inverter gyártása a koronavírus-járvány alatt még távolinak tűnt, de most elkezdődik egy új korszak. Hétfőn kezdődik hivatalosan az inverter tömegtermelése” - nyilatkozta Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke.

Hozzátéve, jelenleg hibrid autókhoz gyártanak az új egységben invertereket, de a tervek között szerepel, hogy tisztán elektromos autók inverterrel történő ellátására is alkalmassá teszik majd a gyártósort. 

A Denso Gyártó Magyarország Kft. 1997 óta van jelen Székesfehérváron, az itteni üzem, a vállalatcsoport egyik legnagyobb gyártóbázisa Európában. A mostani fejlesztés során kezdetben 20 ezer invertert gyártanak majd havonta, ez a szám azonban a megrendelések számának gyarapodásával változhat felfelé. 

És, hogy mi az az inverter? 

Az inverter alkatrész tulajdonképpen az elektromos autók lelke, kiemelt szerepet tölt be, hiszen feladata az akkumulátor egyenáramának váltakozó árammá való átalakítása, valamint az áram frekvenciájának változtatása a motor megfelelő működése érdekében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek