3 hónapnál régebbi cikk

Szoboszlai Dominik lett az év sportolója, Fehérvár polgármestere levélben gratulált az elismeréshez
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Szoboszlai Dominik lett az év sportolója, Fehérvár polgármestere levélben gratulált az elismeréshez

Egész városunk nevében, levélben gratuláltam Szoboszlai Dominiknak a tegnap átvett "Év férfi sportolója" díjhoz - írta Cser-Palkovics András közösségi oldalán.

66. alkalommal hirdették ki az M4 Sport-Az Év sportolója gála győzteseit, a Magyar Állami Operaházban. A sorrendek a 2019-es 439-es csúcsot felülmúlva, rekordot jelentő 471 szavazat alapján alakultak ki. A szövetség elnöksége öt kategóriában tízes jelöltlistákat állított össze, a szavazás december 18-án kezdődött - írja a szekesfehervar.hu.

A férfiaknál a székesfehérvári születésű Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

Szoboszlai Dominik igazolt labdarúgóként 2007-ben, 7 évesen kezdett futballozni a Főnix Gold FC utánpótlásműhelyében, amelyet édesapja alapított a szintén válogatott Bolla Bendegúz édesapjával együtt. A Főnix már a kezdetektől más irányt képviselt az utánpótlás nevelésben, mint a többi klub.

A gyerekek a székesfehérvári utánpótlásműhelyben folyamatosan kispályán edzenek palánkkal, ami jelentősen felgyorsítja a játékot, gyors reagálást követel és emellett a technikai tudásra helyezik a hangsúlyt a taktikával szemben, amelyet filozófiájuk szerint később, érettebb fejjel érdemes alaposabban elsajátítani. Dominik a Főnix csapatával is elért már nemzetközi sikereket, 2011-ben és 2013-ban is megnyerték Közép-Európa egyik legnagyobb tornáját, a Cordial Kupát. Az U15-ös korosztályig maradt a Főnixben, utána pedig már kijárt Salzburgba edzeni hét közben, hétvégén pedig az MTK-ban vívta a bajnoki meccseket hol az U16-os, hol pedig az U17-es korosztályban.

Az EU-s szabályok szerint egy játékos a betöltött 16. életéve után írhat alá egy külföldi klubhoz. A „Kicsi” becenévre hallgató játékos 2016 júliusában kötött hároméves szerződést a Salzburggal, de csak 2017 januárjában lett hivatalosan a klub játékosa és került Európa egyik legjobb utánpótlás-műhelyébe, a Red Bull Akadémiára. Már 15 éves korában számos ajánlata érkezett, Ausztriából a Sturm Graz, Angliából a West Ham, Olaszországból az Atalanta akarta leigazolni, de édesapja a Salzburg mellett tette le a voksát, ami később jó döntésnek bizonyult és egészen a futballvilág csúcsáig, a Premier League-be repítette.

Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán írt arról, hogy az egész város nevében, levélben gratulált Szoboszlai Dominiknak az "Év férfi sportolója" díjhoz:

"A díjak, elismerések fontosak, hiszen egy közösség megbecsülését fejezik ki. Azt hiszem azonban, hogy semmilyen díj nem fogható ahhoz a lelkesedéshez, tisztelethez, sőt, jogos és kiérdemelt rajongáshoz, ami nap mint nap kíséri Dominikot az emberek által, különösen itt, szülővárosában. Fiatalok, gyerekek ezrei, ha nem tízezrei számára jelentesz példaképet Dominiknak, hiszen a tehetség mellé hozzátetted azt a szorgalmat, amivel klasszissá válhat egy sportoló. Székesfehérvár büszke Rád, és mindig az otthonod lesz!"

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek