3 hónapnál régebbi cikk

Szombatig érvényben van a vörös kód
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Szombatig érvényben van a vörös kód

Hétfőn lépett életbe és szombat reggel 8 óráig van érvényben a vörös kód. Sokan élnek kint az utcán, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ folyamatosan gondoskodik róluk. Téli kabátokra, melegítőkre, alsóneműkre, zoknikra nagy szüksége van az intézménynek. 

Éjszaka, hajnalban -8, -10 fokos hideg tapasztalható ezen a héten. A vörös kód hétfőn lépett életbe, a hajléktalanszállón folyamatosan arra készülnek, hogy befogadják az embereket. Azokra is figyelnek, akik ittasak, hogy ne feküdjenek el, és hamarabb beengedik őket, függetlenül az állapotuktól. 

"Ez a rendelkezés, ez a protokoll kötelezővé teszi a szociális, elsősorban a hajléktalanellátó intézmények számára, hogy a férőhelyeiktől függetlenül fogadják a segítségkérőt. Mi is így működünk. Az általunk ismert, regisztrált, vagy nem ismert, de segítséget kérő hajléktalan embereket befogadjuk. Látszik is a létszámunkon, hétfő este óta körülbelül tízzel többen jöttek be" - mondta el Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője, aki hozzátette, az utcán 85 regisztrált ember van, akiket ismernek név és helyek szerint. Ők kint maradtak, szélvédett helyen, sátrakban élnek. Ezeket az embereket nehéz behívni az intézménybe, de a folyamatosan működő teajárat nagy segítség számukra is. 

"Hétfőn, szerdán és péntekenként indul este hattól az intézmény központi telephelyéről a járat, hogy az utcán élőket segítse, elássa őket meleg teával, takaróval. Utóbbiból nagyon sokat osztanak a kollégák. Szükség szerint időnként gyógyszerekkel, konzervekkel segítjük az embereket, körülbelül 50-60 főt a 85-ből, akik változó létszámmal, de igénybe veszik a teajárat szolgáltatásait" - emelte ki Zsabka Attila.

Több száz plédet is kiosztanak a téli időszakban, így azokra mindig nagy szükség van. Szívesen fogadják a jó minőségű takarókat a Sörház tér 7. szám alatt. "Gyakorlatilag folyamatosan fogy a cipő, bakancs. Nagyrészt a férfiak részére próbálunk segítséget kérni: alsóneműket, melegítőket, kabátokat, zoknikat és sapkákat. Ezek a téli időszakban nagy értékek" - hangsúlyozta a központ vezetője.

Zsabka Attila arra hívja fel a figyelmet, hogyha látunk kint az utcán olyan embert, aki fel van öltözve, láthatóan hajléktalan, segítségre szorul, de nincs életveszélyben, hívjuk az éjjel-nappal elérhető +36 20 957 9410-es telefonszámot. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek