1 hónapnál régebbi cikk

Megvan Székesfehérvár 2024-es zászlósbora
Fehérvár Médiacentrum fotója
SZMB
Megvan Székesfehérvár 2024-es zászlósbora

Megnevezték a bort, amely városunkat képviseli idén a különböző rendezvényeken és nemzetközi eseményeken. A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend szombaton rendezte meg a XXII. Díjátadó Borgáláját.

A jó minőségű magyar borokra és a kulturált borfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet az idei Borbálon Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere. Az esten adták át a 2024-es év zászlósborának járó díjat is, melyet idén 24 borból választottak ki.

„Január elején volt a zászlósbor versenyünk, ekkor egy szakértőbizottság minden tételt megvizsgál alaposan. Ők döntötték el, melyik bor, milyen pontszámot kap, az elnökség pedig ez alapján választja meg az év zászlósborát, amely csak fehér bor lehet” - magyarázta a zászlósbor választás menetét Dinnyés Ferenc, a Noé-hegyi Szent István Borlovagrend nagymestere.

A zászlósbor feladata, hogy a Noé-hegyi Szent István Borlovagrendet egész évben képviselje a rendezvényeken. Ezen felül pedig a város bora címkét is viseli az adott bor egy éven keresztül.

„Az önkormányzat testvérvárosi kapcsolatain keresztül is népszerűsíti az adott év zászlósborát, tehát nemzetközi kapcsolatainkban az önkormányzat is használni fogja majd ezt a remek bort” - erősítette meg Róth Péter az esemény fővédnöke, Székesfehérvár alpolgármestere. 

A 2024-es Zászlósbor-díjat az Agárdi Csóbor Pincészet 2023-as Irsai Olivér bora nyerte el

A pincészet idén már nyolcadik alkalommal vehette át az elismerést. 2023-as Irsai Olivérjüket pedig nem csak Fehérváron díjazták. „Ez az Irsai Olivér egy nagyon illatos szőlőfajta. Próbáltuk is kihozni a szőlőből a legtöbbet, áztattuk jó pár órán keresztül, hogy minél illatosabb és gyümölcsösebb legyen a bor. Tudtam, hogy jól sikerült az irsai borunk, de hogy ennyire jól, azt nem sejtettem.

A második díjat vehettem át a borral,

a Sajt és Újbor Fesztiválon ugyancsak szombaton kerültünk a TOP 20-ba, utána rohantunk át a Borbálra, hogy itt is átvegyük a díjat” - nyilatkozta mosolyogva Csóbor-Kisari Linda, a Csóbor Pincészet főborásza az elismerés kapcsán. 

A díjat jelképező vándorkupát Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke adta át a Csóbor Pincészet képviselőinek, hangsúlyozva a magyar borok kiválóságát.

„Nem illik azt mondani, hogy különbek vagyunk, mint a másik, de igenis verjük bele a fejekbe, hogy vagyunk olyanok, mint bárki más a világban. Nincs mit szégyellni. Nemzetközi versenyeken a magyar borok ragyogó helyezéseket nyernek el. Sokkal több öntudatra van szükségünk, mint amennyit kimutatunk a társadalom felé!”  - emelte ki Koczor Kálmán. 

A zászlósbor mellett évről évre kísérő bort is választanak, amelyet a 2024-es évben a Lics Pincészet 2018-as Cabernet Sauvignonja érdemelte ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek