1 hónapnál régebbi cikk

Történelem testközelből: nyílt nap a Nemzeti Emlékhelyen folyó régészeti feltáráson
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
Történelem testközelből: nyílt nap a Nemzeti Emlékhelyen folyó régészeti feltáráson

A Nemzeti Emlékhelyen lehetőség volt a területen folyó feltárás jelenlegi eredményeit is megnézni. Nagy volt az érdeklődés, közel ötvenen vettek részt a programon. A nyílt napon Pokrovenszki Krisztián, a múzeum főigazgatója és Szücsi Frigyes régész kalauzolta az érdeklődőket.

Székesfehérvárt nagyon korán, Európában is szinte egyedülálló módon, már a 11. század elején kőfallal vették körül, ami kuriózumnak számított akkoriban - ez mutatja a város jelentőségét. E fal maradványainak nyomait kutatják a Nemzeti Emlékhelyen. 

A korábbi kutatásokból tudható, hogy rengeteg fa anyagot használtak fel az építések során.

Pokrovenszki Krisztián elárulta, hogy egyre nagyobb számban kerülnek elő a fagerendák lenyomatai. Ami külön érdekesség, hogy az iszapos talaj megőrizte az azóta elkorhadt vagy nagyon rossz megtartású gerendák alakját. A megtalált leletanyagot a régészek körbebontják és mindegyik lenyomatról fotó 3D-s Lidar felvételek készülnek.

Kapcsolódó
Megkezdték az újabb feltárást a Nemzeti Emlékhely területén

Folytatódik a Szent István Király Múzeum tervásatása, amit a Nemzeti Emlékhelyen kezdtek meg az intézmény szakemberei. A munkálatok szerdán indultak és a tervek szerint a jövő héten is a területen dolgoznak a régészek.

A most talált szerves anyagmaradványok és faleletek segíthetik majd a kormeghatározást. A Nemzeti Emlékhelyen tervezett kutatásokból kiderülhet, hogy az itteni szakasz pontosan mikor épült, és következtetéseket lehet levonni a Szűz Mária prépostsági templom építésének idejéről is.

A programra rengetegen érkeztek Székesfehérvárról és a környékről, de még Budapestről is voltak látogatók.  


               

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek