1 hónapnál régebbi cikk

EU-s pályázatot nyert Székesfehérvár - a projektben négy testvérvárosunk is közreműködik
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
EU-s pályázatot nyert Székesfehérvár - a projektben négy testvérvárosunk is közreműködik

Közel negyvenezer eurós európai uniós támogatás segítségével hajt végre nemzetközi kulturális célú kezdeményezést Székesfehérvár. A város első nyertes európai uniós pályázata négy testvérvárosunk közreműködésével valósult meg.

Több mint harmincnyolcezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyert Székesfehérvár első sikeres európai uniós pályázatán. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a nemzetközi kulturális együttműködést célzó pályázat keretében a testvérvárosok közül Gyulafehérvárral, Kranj-al, Opoléval és Zadarral fog együttműködni városunk.

"Ez azért is fontos, hiszen a program egy részét ezekben a városokban lehet majd megvalósítani. A program másik részét részben idén - részben majd záró programelemként 2025 augusztusában -, Székesfehérváron tudjuk megtartani. Abban bízunk, hogy a következő években nem lesz kivételes, hanem egyre gyakoribb esemény lesz az, amikor bejelenthetünk egy-egy közvetlen uniós forrásra benyújtott pályázatot, illetve, ami még fontosabb, hogy sikeres pályázatot, tehát amikor az eredmény pozitív és megkapjuk a forrásokat" – mondta el Cser-Palkovics András.

A jelen pályázattal kapcsolatos, az önkormányzat által kezdeményezett, valamint koordinált projekt a Forever Young címet viseli, fő célja, hogy nemzetközi együttműködésen keresztül hozzájáruljon Székesfehérvár és a testvérvárosok közötti párbeszéd fejlesztéséhez a kultúra és az ifjúságpolitika területén. Ennek keretében pedig a városok megismerhetik egymás szakmai gyakorlatait, új típusú kulturális kezdeményezéseit, erősíthetik a helyi identitást, elősegítve ezzel az aktív polgári szerepvállalást a fiatalabb generációk körében is.

A pályázati célok között szerepel továbbá, hogy a 2025-ös Királyi Napok az európai kulturális örökség sokszínű bemutatásával nemzetközi jelleget öltsön. A pályázat sikeres megvalósítását a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda segítette a korábban a várossal megkötött együttműködési szerződés alapján.

"Ez a pályázat egy első lépés egy újabb forrásszerzési kezdeményezés felé, tehát Székesfehérvár kifejezetten elkötelezett abban, hogy nemzetközi projektekben vegyen részt, és ez a nyertes pályázat, amiben több száz települést utasított maga mögé a város, azt is jelzi, hogy tudással, projektmanagement képességgel bír Székesfehérvár" – fogalmazott Petrin Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezetője.

A további tervekről szólva a város infrastrukturális fejlődését segítő pályázatok mellett egy lakhatást segítő, bérlakás építésére vonatkozó pályázat benyújtásáról is szó esett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek