III. Jurta Nap a palotavárosi Királyok parkjában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
III. Jurta Nap a palotavárosi Királyok parkjában

Szombaton ünnepélyesen felállították a Királyok Parkjában a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület által negyven évvel ezelőtt készített, Gránátalma-díjas vezéri jurtát, amely immár hagyományosan része a Jurta Nap eseményeinek.

Ez a jurta a Palotaváros közösségi életének kiemelkedő szimbóluma, hiszen Mándoki Kongur István, László Gyula és Lükvő Gábor segítségével építették meg először negyven évvel ezelőtt, és azóta is nagy jelentőséggel bír a város kulturális örökségének ápolásában. A jurtát a III. Jurta Nap keretében állították fel, és már szombat reggeltől várták az érdeklődőket, akik megfigyelhették, sőt, részt is vehettek a jurtaépítés folyamatában.

A rendezvényen számos színes program várta a látogatókat. A népi játszóházban a gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatták a régi idők játékszereit és kézműves foglalkozásait, míg a kirakodóvásár és az íjászati bemutatók a hagyományos magyar kultúra különböző aspektusait hozták közelebb a résztvevőkhöz. A programon részt vett Viza Attila önkormányzati képviselő is, aki elmondta, hogy minden évben, az utolsó nyári hétvégén szervezik meg ezt az eseményt, hogy bemutassák a palotavárosiaknak és minden érdeklődőnek őseink hagyományait. Kiemelte, hogy a jurtaépítés nemcsak egy építkezési folyamat, hanem egy közösségi élmény is, amely során a résztvevők betekintést nyerhetnek a nomád életmód sajátosságaiba.

Berta József, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület alapító tagja, a jurtaépítés technikai részleteit ismertette. Elmondta, hogy a látogatók megismerkedhettek azokkal az egyszerű, ám hatékony kötözési módszerekkel, amelyekkel stabilizálni lehet a jurtát. Ez a tudás a hagyományos nomád építkezési technikák egyik alapvető eleme, amely a jurták könnyű felállítását és szétszerelését teszi lehetővé. Az esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék és továbbvigyék ezeket a régi hagyományokat, megértve őseink életmódjának lényegét. A nap folyamán a látogatók számos más programon is részt vehettek, többek között népművészeti vásáron, kézműves bemutatókon, mesemondáson és népi játékokon, amelyek mind hozzájárultak a hagyományok megőrzéséhez és átadásához.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek