Felavatták a Hydro új üzemét – a fejlesztés 80 új munkahelyet teremt
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Felavatták a Hydro új üzemét – a fejlesztés 80 új munkahelyet teremt

Ünnepélyes keretek között kedden délután avatták fel a Hydro új gyáregységét és indították el a termelést az üzemben. Az új gyárban fogyasztói és termelési hulladékból állítanak elő új alapanyagot, csökkentve ezzel az alumíniumtermelés környezeti terhelését.

Hivatalosan is megkezdte működését a Hydro Extrusion Hungary Kft. új alumínium újrahasznosító üzeme Székesfehérváron. A nagyszabású megnyitó ünnepséggel hivatalosan is befejeződött a 2022 óta zajló építkezés és megkezdődött a modern újrahasznosító üzem működése. Az öntöde főként prémium autóipari szegmensben használt sajtolási alapanyagot gyárt. Az üzem a fogyasztó alumíniumhulladékot, saját, illetve más cégektől származó gyártási selejtet újrahasznosítva állít elő új termékeket. Az alumínium újrahasznosítással történő előállításához szükséges energia mindössze 5%-át igényli. A megnyitón többek közt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere mondott megnyitóbeszédet, aki úgy fogalmazott, hogy ünnep ez a Hydronak, a magyar gazdaságnak és Székesfehérvárnak egyaránt.

"Amit ma átadtunk az nem csak egy gazdasági és egy ipari üzem, hanem a körforgásos gazdaság egyik alapja, magyarul egy környezetvédelmi fejlesztés és beruházás is. Gyakorlatilag visszaforgatja az alumíniumot és így állít elő aztán egy új terméket, tehát úgy vigyázunk a földre, a környezetünkre, hogy közben ipari teljesítményt adnak ki az itt dolgozók" – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A kormány jelentős támogatásával létrejött üzem nyolcvan munkahelyet teremt, valamint hazai és nemzetközi beszállítókkal együttműködve épült. A fejlesztéssel egy világszínvonalú létesítmény jött létre, mely Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme lesz. Egyebek mellett erről beszélt köszöntőjében Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary ügyvezető igazgatója.

"Csodálatos és fontos nap a mai, ma megtettük azt a lépést, amivel csökkenteni tudjuk az import és bővíteni az export tevékenységünket. Ehhez minden szükséges eszköz rendelkezésre áll itt Székesfehérváron. Ezzel a helyi gazdaságot is támogatjuk, a folyamatok jelentős részét házon belül tudjuk elvégezni" – mondta Frank Iepema.

Frank Iepema hozzátette, hogy a nemzeti befektetési ügynökség vagyis a HIPA hat millió euróval járult hozzá az üzem megépítéséhez és tizenhét milliós adókedvezményt biztosít a cég számára.
A sajtolóüzem tehát elsősorban autóipari ügyfeleket szolgál ki, a zárt körforgásos újrahasznosítással az anyagok folyamatos újrafeldolgozása megy végbe, ez pedig kevesebb energia és erőforrás felhasználását jelenti minőségromlás nélkül, amely az alumínium egyik fő előnye. A székesfehérvári üzemben elsősorban autóipari ütközőrendszerek készülnek, lökhárítók és ütközéselnyelő elemek, ezen kívül a karosszéria szerkezeti elemei és akkumulátor házak. Az új öntöde lehetővé teszi az alkatrészekhez szükséges ötvözetek kifejlesztését és optimalizálását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek