Gyermekápolók tanácskoznak Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
Gyermekápolók tanácskoznak Fehérváron

Kétnapos szakmai találkozónak ad otthont Székesfehérvár. A Gyermekápolók XVII. Országos Kongresszusán többek között olyan témákban mélyülnek el a résztvevők, mint a gyermekbetegekkel és szüleikkel való kommunikáció, a koraszülött babák ellátása.

A kétnapos rendezvényen Mészáros Attila alpolgármester megnyitó beszédében elmondta, az egyik legfontosabb és legnehezebb munka a gyermekápolóké, hiszen a gyerekosztályokon beteg gyermekek gyógyulnak. A vállalatok, az önkormányzat, szervezetek és a kórház közösen fognak össze, hogy az intézményben az osztályon a gyermekek körülményeit segítsék. Mészáros Attila alpolgármester, Székesfehérvár 

"Nagyon hálás vagyok minden székesfehérvári és minden magyar állampolgár nevében, hogy anno ezt a szakmát választották, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a beteg gyerekek minél hamarabb kikerüljenek gyógyultan, és azt az időszakot, amit ott töltenek, a lehető legkönnyebben megtegyék. Ezért nagyon hálás vagyok és bár nem vagyunk fenntartók, de igyekszünk, mint város mindent megtenni azért, hogy ez az osztály is nagyon jól működjön."- Mészáros Attila alpolgármester.

Bakos Gábor, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a gyermekápolók munkájának nehézségeire is felhívta a figyelmet.  

"Önöket nemcsak akkor vizslatják, amikor a beavatkozást végzik, amikor segédkeznek, hanem folyamatosan. Nincs a gyerekosztályon látogatási idő, nincsenek keretek közé szabva. Tehát akár egy gyermek-intenzív osztályon, akár egy fekvőbeteg-ellátó osztályon, folyamatosan 12 órán keresztül megfigyelés alatt állnak. Azt gondolom, nagyon nehéz lehet így dolgozni."-hangsúlyozta Bakos Gábor főigazgató.

A kongresszuson olyan témákat járnak körbe többek között mint a koraszülött babák ellátása és a gyermekbetegekkel és szüleikkel való kommunikáció. 

"Ha a szülőkkel kommunikálunk, akkor pedig nagyon fontos ott is az ő lelkiállapotukat figyelembe venni. Nagyon fontos az, hogy érthetően mondjuk el azt, hogy mi fog történni, mi vár a gyermekre, mi lesz a betegségének a kimenete. Többször ismételjük el ezeket, tehát érthető nyelven, többször ismételjük el, hiszen ilyen stresszhelyzetben a kapott információknak csak minimális hányadát tudja megjegyezni a szülő."- mondta el Andavölgyiné Tóth Márta, az Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztály osztályvezető főnővére.

 A szakmai konferenciát kétévente rendezik meg, ez idő alatt sok változás történik, ezeket tudják megbeszélni a találkozókon. Az idei kongresszusnak Székesfehérvár ad otthont. 

"Azt hiszem a csecsemő és gyermekápolók munkáját talán nem is lehet eléggé méltatni. Biztos nincs olyan fehérvári, akinek gyereke, unokája ne fordult volna meg náluk, és mindig rendkívül lelkiismeretes, kiváló ellátásban részesülnek." Östör Annamária  egészségüggyel, sporttal, és a társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos feladatok tanácsnoka.

A rendezvényen a székesfehérvári koraszülött intenzív osztályon működő kapcsolatfókuszú perinatális zenei programot is megismerhetik a résztvevők, amely nagy hatással van a gyermekek és édesanyák lelkiállapotára. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek