A Versenyképes Járások Programról tájékozódhattak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
A Versenyképes Járások Programról tájékozódhattak

2025. január 1-jétől indul a Versenyképes Járások Program. A részleteket Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási minisztertől tudhatták meg Fejér vármegye városainak, településeinek polgármesterei a Megyeházán.

Navracsics Tibor a Versenyképes Járások Program tájékoztatóján elmondta, a 2025. január 1-jétől induló programban területfejlesztési célokra az iparűzési adó növekményből, a 2024-ről 2025-re növekvő összegből képeznek fejlesztési alapot, amelyre járások pályázhatnak.

"Ez azt jelenti, hogy a legtöbb járás számára, amelyek ma még fejlesztési problémákkal küzdenek, egy előre kiszámítható kerettel biztosítani tudjuk, hogy minden évben megvalósul valamilyen fejlesztésük. Ez a 174 járásból 135 esetében azt jelenti, hogy minimum 290 millió forintos pályázati keretösszegből gazdálkodhatnak. Hat olyan megyeszékhely központú járásunk van, ahol 500 millió forint ez a minimális összeg. Ez Zalaegerszeg, Kaposvár, Szekszárd, Békéscsaba, Eger és Salgótarján." - mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési és közigazgatási miniszter.

A többi járás esetében, mint pl. a Székesfehérvári járás, ahol magasabb a növekmény mint 500 millió forint, nagyobb összeg jut a fejlesztésekre.

"Tulajdonképpen annak az elismerését is jelenti, hogy egy-egy város erőfeszítése, egy-egy város iparűzési adóbevétele, az nem csak a városiaktól függ. Ezt régóta tudjuk már, többször hallottuk már polgármesterektől, Cser-Palkovics András polgármester úrtól is, hogy a Fehérváron megtermelt jövedelem is jelentős mértékben a Fehérvárra bejáróknak köszönhető. Éppen ezért az a célunk, hogy olyan projektekhez adjunk támogatást, amely ezt a területi egymásra utaltságot a fejlesztéspolitikában is kifejezi."

Navracsics Tibor hozzátette, a program lehetőséget ad többek között az elővárosi közlekedés fejlesztésére, és olyan beruházásokra, amelyek a város és a környező települések közötti együttműködést hatékonyabbá teszik. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek