Partly cloudy19 °C
2019. május 21. kedd Konstantin
Menü

Éretlenek

Éretlenek

Ha akad olvasóink között olyan, aki számontartja a francia filmművészet Zs kategóriás alkotásait, talán emlékszik Claude Zidi 1980-as produkciójára, az Éretlenekre. A történet nem túl bonyolult: hogyan teszik le az arra teljességgel alkalmatlan versailles-i gimnazisták az érettségit. Van egy-két jól sikerült poén a filmben, különösen emlékezetes a meg nem engedett segédeszközök arzenálja, amivel a kutyaütő csigazabálók élnek a vizsga során.

Nemrég ugyan ettem csigát Znojmóban a Csigához címzett vendéglőben, mégsem erről jutott eszembe a film, amikor szerda délelőtt nekiveselkedtem, hogy szolidaritást vállalva éppen érettségiző lányommal, megoldjam az addigra hivatalosan is publikált középszintű matematika-feladatsort. Igen, a megoldókulcsok nélkül… A kedves olvasó nyilván most kezdi nyálazni ujjait, hogy továbblapozzon az újságban – kit érdekel felnőtt fejjel a matekérettségi?

Engem is csak kétszer érdekelt eddig életemben, először 1989-ben. Az az év arról híres, hogy kiszivárogtak a matektételek, így az eredményeket megsemmisítették, és mindenki megkapta az év végi jegyét az érettségire. Ennek köszönhető, hogy osztálytársaim közül kikerült aztán törvényszéki elnök – akivel a vizsgákat megelőző napon inkább gombfociztunk közös tanulás címén – országos hírű gerincsebész és magas tudományos körökben is elismert egyiptológus. Ahogy a filmben is: ott mintha egy kisebb közép-afrikai diktatúra elnökévé avanzsált volna az egyik diák, akinek törzsi dobokon játszották le a megoldást az utcáról.

Könnyű nektek – mondhatná a lányom és még ezerötszáztizenkilenc másik – ti már bírók vagytok meg gerincsebészek, de mi még azon küzdünk, milyen valószínűséggel gyújt meg különböző színű varázskanócokat Zsófi az első három napon… Pedig ha tudnák, milyen jó nekik, hogy még csak gyújtogatják a kanócokat! A mienk lassan leég, és nem marad más, csak az emlékezés. Még jó, hogy gombfociztunk a koszinusztétel helyett!
 
U.i.: Hatvankét pontom lett a százból. Kedves matektanárok! Kéretik ezeket szétosztani a legkritikusabb helyzetben lévő vizsgázók között! Hátha kikerül közülük is egy-két egyiptológus, vagy legalább egy vidéki firkász...

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Tíz éve segítenek Fehérváron is a terápiás kutyák
  Tíz éve segítenek Fehérváron is a terápiás kutyák
 • EP-választás - Észtországban már tart az online szavazás
  EP-választás - Észtországban már tart az online szavazás
 • Nagyot drágulhat a tojás
  Nagyot drágulhat a tojás
 • Drágulnak az üzemanyagok
  Drágulnak az üzemanyagok
 • EP-választás - holnap délutánig kérhetik az átjelentkezést
  EP-választás - holnap délutánig kérhetik az átjelentkezést
 • OECD: erőteljes marad a magyar gazdaság növekedése
  OECD: erőteljes marad a magyar gazdaság növekedése
 • Rendhagyó történelemóra - temetői séta a Városvédő Egyesülettel
  Rendhagyó történelemóra - temetői séta a Városvédő Egyesülettel
 • Lehull a lepel a múlt sötét titkairól – Régészet napja Fehérváron is
  Lehull a lepel a múlt sötét titkairól – Régészet napja Fehérváron is
 • Bélyeggyűjtemény – új helyszínen a bemutató
  Bélyeggyűjtemény – új helyszínen a bemutató