7 évnél régebbi cikk

Tegnap majdnem esett a hó, de ma jó idő jön a fehérvári muzsika szagra
Fehérvár Médiacentrum fotójaTegnap majdnem esett a hó, de ma jó idő jön a fehérvári muzsika szagra

Szinte tökéletesnek mondható időjárás fogadja az idei Katonazenekarokat, majd Charlie-t, végül este a Nemzeti Emlékhelyen a Musica Sacra előadóit és természetesen mindenkit, aki kilátogat a programokra. Nagykabátot ne vigyünk, de a fürdőruha sem biztos, hogy alkalmas öltözék lesz.

Idáig elmondhatjuk, hogy az időjárás a kezdeti kisiklás, a megnyitónapi nagy eső után keblére ölelte a mi kis (sőt!) hatalmas fesztiválunkat. Nincs hőség, de van részünk bőven napsütésben is, esténként elég egy kis kardigán, és nem esik az eső. Igaz hétfőre megvolt az esély, de a morcnak tűnő délutáni fellegek megkegyelmeztek a Királyi Napok programkavalkádjának.

Nem lesz ez másként kedden sem. Lesz bőven napsütés, időnként kellemes árnyat adó, de esőt nem adó fellegek, illetve délután kellemes +25 fok körüli hőmérséklet. Sőt még reggel sem lesz nagyon hűvös, mert mindössze +17 fok körül alakul a minimum, ami kellemesnek mondható. Ráadásul nagy szél sem fogja elvinni a muzsika hangját, így azt mondhatjuk, semmi akadálya a sokféle zenei stílus összecsapásának.

Ijesztő viharfelhők Fehérvár felett (Fotó: Horváth Reni)

És, hogy egy kicsit fokozzam a szerencsénket az időjárással kapcsolatban, tegnap tényleg óriási mákunk volt. Egy gyenge hidegfrontocska vonult át hazánk fölött, de mi, székesfehérváriak ebből alig vettünk észre valamit. Délelőtt még csodás napsütés, meleg idő volt, majd kora délután hirtelen növekedni kezdtek a fülledtségben a gomolyfelhők, sőt, meg is dördült az ég, és egyre fenyegetőbbek lettek a fellegek.

Apósommal a kerti kiülőmhöz állítottuk össze a különböző elemeket. Ő persze többször is kifejezte aggodalmát, hogy bizony mindjárt leszakad az ég. Én is, mint minden időjárás-szerelmes kíváncsian figyeltem a történéseket, de már akkor sejtettem valamit. Hogy sejtésemet igazoljam, ránéztem az aktuális radarképre és ott az látszott, hogy Fehérvártól délnyugatra és északkeletre vannak, illetve haladnak a főbb zivatarcellák és mi pont két csapadékot adó tömb között helyezkedünk el. Ráadásul a távolabbi csapadékos gócok sem pont felénk mozogtak.

Pedig, ha mégiscsak irányba vettek volna minket, akkor lehet, hogy mi is úgy járhattunk volna, mint szegény sógoraink az ausztriai Burgenlandban, ahol az arrafelé garázdálkodó szupercellák nyomán szinte téli táj alakult ki. No nem a havazás miatt, hanem az óriási, pusztító jégvihar okán. Még órákkal a vihar után is hótolókkal tolták el az utakról a felgyülemlett jégkása hegyeket és természetesen tetemes lett az anyagi kár az épített és természetes környezetben is. Ehhez hasonló időt, de szerencsére ekkora pusztítást már nem okozva érték el a forgó zivatarfelhők Vas és Zala megyét, illetve a Balaton térségét, több helyen jégesőt, felhőszakadást okozva. A zivatarfelhők és a csapadék széle mindössze 15 kilométerre húztak el délnyugatra Fehérvártól. De elhúztak, mert tudták, hogy nem szabad a fehérváriakat, illetve a vendégeinket holmi jégesővel, felhőszakadással zavargatni. És még a kerti kiülő is elkészült.

Köszönjük! 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek