Partly cloudy18 °C
2019. október 18. péntek Lukács
Menü

Ma eső után napsütés lesz - Az ilyen időjárást még a vargánya sem szereti

Ma eső után napsütés lesz - Az ilyen időjárást még a vargánya sem szereti
Piros esernyő (Fotó: Flickr/Britt Reints)

A korábbi napokkal ellentétben, szerdán már kevésbé lesz nyárias az idő, de délutánra javulnak az időjárási feltételek. Az eső nem jön jól a belvárosi programoknak, de a gombáknak kifejezetten előnyös lehet. Ennek ellenére nem könnyű szert tenni rájuk. Hogy miért? Ez kiderül a cikkből!

Szerdán már jóval változékonyabb idő várható, mint a hét első két napján. Egy magassági hidegörvény hatására már az éjszaka második felében megnövekszik a felhőzet és valamikor hajnaltájt, illetve a reggeli, kora délelőtti órákban van a legnagyobb esély arra, hogy ezen fellegekből akár eső, zápor, esetleg zivatar is hulljon. Szerencsére ez a kicsit rosszabb idő nem tart sokáig, hiszen várhatóan a délutáni óráktól kezdődően fokozatosan felszakadozik a felhőzet és már több-kevesebb napsütésben is részesülhetünk. A hőmérséklet a csapadékosabb, felhősebb és kissé szelesebb délelőtti órákban csak 20 fok körül alakul, de a délután második felében az előbújó napocska hatására akár 23-25 fok is lehet, estére pedig a szél is teljesen eláll. Így remélhetőleg nem kell a Vörösmarty Színházba vinni a Nemzetközi Néptáncfesztivál megnyitóját sem.

Ma eső után napsütés lesz - Az ilyen időjárást még a vargánya sem szereti

Gombák az erdőben (Fotó: Bán Balázs)

Miképp jön akkor egy időjárás előrejelzéshez a vargánya? Mivel szerdán várható eső Fehérváron és köztudott, hogy a gombáknak szükségük van a nedvességre, illetve eső után néhány nappal már szedhetőek is. Így van ez a szóban forgó ízletes vargányával is. Én is vadászok már rá elég régóta, de még idáig valahogy egyszer sem jött össze egy igazi gombaszüret. A múlt hét folyamán már egész közel voltam egy kosárnyi finomsághoz. Történt, hogy nyaralás jogcímén Szlovákiában, a Magas-Tátrában jártam kis családommal és utunk során több helyen találkoztunk a hegyekben az út szélén gombákat és áfonyát árusító helyiekkel, akik erőteljesen emelgetve kosaraikat mutogatták portékájukat. Gondoltam, majd visszafele veszek tőlük jó kis rókagombát. Hát nem így lett!

Mire pár nap múlva visszafelé jöttünk, a kosarakban már „csak” vargánya és áfonya virított, de az előbbit azért nem vettem, mert úgy terveztem, hogy nyaralásunk második szakaszában, a Mátrában eltöltött néhány nap alatt biztosan én is szedek majd magamnak, ráadásul ingyen. El is jöttek a mátrai napok és rögtön az elsőn a napi futásom alkalmával találkoztam az erdőszélen ücsörgő falusiakkal, akiknél kosarukban csodásabbnál csodásabb vargányák sorakoztak. Nem is adták volna túl drágán, de én még a napi futásommal odafele tartottam és nem vissza, ezért megegyeztem a helyiekkel, hogy egy fertályóra múlva jövök visszafelé, ha megvárnak, veszek tőlük. Közben persze ott motoszkált az agyamban, hogy ha ők is tudtak szedni, akkor ez nekem miért nem sikerülhetne. Nem sikerült, pedig a futóidőm felét a keresgélésre szántam és persze mire visszaértem gombátlanul a helyiekhez, addigra bizony már hűlt helyüket találtam.

Mindegy, gondoltam magamban, a következő héten egynapos zalai túrára készültünk, na majd ott szedek gombát. El is autóztunk tegnap a hétfőn jól megázott zalai dombok közé - mellesleg átugrottunk Lendvára, Szlovéniába is és megnéztük a várat. Míg gyermekeim az egyik csodás kis kerkamenti falu játszóterén vigadoztak én gyorsan tettem egy sétát a környező domboldalon díszelgő erdőben, hátha akad egy kis finomság számomra. És mit ad Isten? Az agyonázott, agyagos, csúszós gyalogút mellett egyszer csak három jól megtermett vargánya mosolygott rám. Sőt meg is szólítottak:

Kedves Balázs! Ha már így végigjártad miattunk Közép-Európát, akkor itt vagyunk, vigyél haza minket, majd szeletelj fel, száríts meg, végül pedig ízesítsd ételeidet velünk.

Ma eső után napsütés lesz - Az ilyen időjárást még a vargánya sem szereti

A feldolgozott vargánya (Fotó: Bán Balázs)

Nos, mit tehettem volna? Elhoztam hát őket Fehérvárra, mivel nálunk az élőhelyi viszonyai nem túl kedvezőek: hiányzik az erdő, az erdei talaj, a párás levegő, a sok csapadék stb. Persze ha valaki tud itt nálunk is olyan helyet, ahol mégis csak nőne vargánya, dobjon már egy üzit nekem. Ígérem nem árulom el másnak. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Sportesemények miatt lesz forgalomkorlátozás a hétvégén Székesfehérváron
  Sportesemények miatt lesz forgalomkorlátozás a hétvégén Székesfehérváron
 • Kommandósok fogtak el egy pécsi bűnszervezetet
  Kommandósok fogtak el egy pécsi bűnszervezetet
 • Újabb milliárdokkal segítik a vállalkozásokat
  Újabb milliárdokkal segítik a vállalkozásokat
 • Egyre több az ökoiskola
  Egyre több az ökoiskola

A hét embere

Eseménynaptár

 • Meghosszabbított szezon és napfényes romantika a Csónakázó-tavon
  Meghosszabbított szezon és napfényes romantika a Csónakázó-tavon
 • Leásunk a gyökerekig - Vasárnap Pákozdon lesz gyógynövénytúra
  Leásunk a gyökerekig - Vasárnap Pákozdon lesz gyógynövénytúra
 • Önkéntességért Díjra jelölték a Vadmadárkórházat, a közönség szavazhatja meg!
  Önkéntességért Díjra jelölték a Vadmadárkórházat, a közönség szavazhatja meg!
 • Tökfaragás – családi délelőtt a Csalai Közösségi Házban
  Tökfaragás – családi délelőtt a Csalai Közösségi Házban
 • Szünetel a rendszer - időben kell megvenni a pályamatricákat
  Szünetel a rendszer - időben kell megvenni a pályamatricákat
 • Önkormányzat 2019 - Jogerős a főpolgármester-választás eredménye
  Önkormányzat 2019 - Jogerős a főpolgármester-választás eredménye
 • Herbarius gyógynövénytúra - Pákozdon folytatódik vasárnap a
  Herbarius gyógynövénytúra - Pákozdon folytatódik vasárnap a
 • Kiadvány - könnyebb lesz szakmát választani
  Kiadvány - könnyebb lesz szakmát választani
 • Katalán tüntetések - elhalaszthatják a Barcelona-Real Madrid csúcsrangadót
  Katalán tüntetések - elhalaszthatják a Barcelona-Real Madrid csúcsrangadót