7 évnél régebbi cikk

Hogyan csajoztak a profik? Ismerd meg a műfaj nagymestereit!
·Kultférfiak·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan csajoztak a profik? Ismerd meg a műfaj nagymestereit!
·Kultférfiak·Utolsó frissítés: undefined

Honnan tudunk Casanova csajozásairól? Mely szavunkat köszönhetjük De Sade márkinak? Hány nőt fektetett meg Lord Byron egy év alatt? Hol szerezte Ady a szifiliszt? Mi lett Hugh Hefner csajozós dumája? Ha még nem tudod a választ a kérdésekre, olvasd el a nőcsábászok történetét, ha pedig kosztümös filmet keresel estére, akkor tekerj tovább!

Számos könyv, film, és egyéb fantázián alapuló történet szól régi korok szerelmi életéről, szenvedélyes viszonyairól, intrikáiról, csábításairól - és persze szerelmi bosszúszomjakról. Ezeket mi már csak a képzeletünkkel tudjuk feleleveníteni. Hívjuk most is segítségül, amikor átfutjuk a történelem öt leghíresebb nőcsábászának történetét és meglessük azokat a csajozós dumákat, amikkel sikeresen pengették a női lélek húrjait.

Giacomo Casanova (1725-1798)

Casanova, a kalandor (Fotó: biography.com)

Ha felmérést készítettünk volna az fmc-s olvasóközönség körében, vajon mely híres nőcsábászok lesznek felsorolva ebben a cikkben, fogadni mernék rá, hogy Casanova neve többszöri tipp lett volna. Nos, nem véletlenül. A 18. században élt itáliai író, kalandor és szoknyapecér bizony tett azért, hogy az utókor emlékezzen rá: Casanova emlékirataiban feljegyezte hódításait, amiből kiderül, hogy több száz nővel lépett finoman szólva intim kapcsolatba. Ezek alapján nincs mit csodálkozni gyakori utazásain: sokszor éppen botrányai miatt kellett lelécelnie.

Csajozós dumája:

..az a gyönyör, amit szemmel láthatólag a másiknak szereztem, saját gyönyöröm négyötödét tette ki mindig is. Az öregségtől alighanem ezért irtózik a természet: mert bár maga képes gyönyörhöz jutni, de mást gyönyörhöz juttatni soha.
(Giacomo Casanova emlékiratai II. Fordította: Kovács Ilona)

Francois de Sade márki (1740-1814)

De Sade márki, a durva (Fotó: wikipedia.org)

A 18-19. század fordulóján tevékenykedő francia filozófus és író éles nyelvéről volt híres (persze átvitt értelemben, a részleteknek engedjük meg, hogy a múlt homályába vesszenek). De Sade márki enyhén szólva pszichopataként írta be magát a történelembe, nevéből ered a szadizmus szó is. Az ösztönt, a szexuális szabadságot hirdette műveiben, melyekben bizony több helyen beteges szexuális jelenetek részletes kifejtésébe bocsátkozik. Világa kegyetlen, félelmetes és minden erkölcsöt nélkülöző. Élete során számtalanszor bebörtönözték, kétszer halálra ítélték, végül elmegyógyintézetben halt meg.

Csajozós dumája:

Ha a természet szándéka szerint az embernek szemérmesnek kellett volna lennie, akkor nyilvánvalóan nem mezítelenül jöttünk volna a világra.
(Filozófia a budoárban)

George Gordon (Lord) Byron (1788-1824)

Lord Byron, az arisztokrata (Fotó: wikipedia.org)

Hű de csini! Körülbelül ez szaladt ki lelki számon, amikor nevére ráguglizva megláttam róla ezt a képet (ami igazából egy 1813-as festmény). Ennyi parókás hapsi után külön felüdülés nézegetni Lord Byron portréját. Ő volt az első mai értelemben vett celeb: a híres költőért a nép rajongott, igazi sztár volt, melyet részben nőcsábász imidzsének is köszönhetett. Arisztokrata családból származott, sokat utazgatott és állítólag egy év alatt 250 nő is megvolt neki!  

Csajozós dumája:

A Szépség lányai közt... (Fordította: Szabó Lőrinc)

A Szépség lányai közt nincs
   gyönyörűbb ma nekem;
hangod úgy elbüvöl, mint
   szerenád a vizen:
dalok komoly varázsa
terül az óceánra,
ragyogva vár a hullám,
a szél megáll az utján:

s fény-láncát húzva elring
   a hold a mély felett,
amely úgy szendereg, mint
   egy álmodó gyerek:
így hajlik önfeledten
feléd a szomju szellem,
csöndes, nagy odaadásban,
mint vágyó tenger a nyárban.

Ady Endre (1877-1919)

Ady Endre (Fotó: cultura.hu)

Adyt, amellett, hogy irodalmi téren végzett rendkívüli munkásságáról ismerjük, az elsők között juthat eszünkbe róla, hogy szifiliszes volt. Hát igen, kellett annyit nőcsábászkodni. 1899-től Nagyváradon élt, itt dolgozott újságíróként és 1903-ban új verses kötetet is kiadott Még egyszer címmel. Ekkoriban igazi bohém életet élt, és ehhez a városhoz kapcsolódik az a bizonyos félresikerült szerelemi viszony is. Az afférról Mihályi Rozália csókja című novellájában ír. Nem sokkal később beleszeretett Diósyné Brühl Adélba, akit verseiben csak Lédának hív, és akivel 1912-ig tartott a viszonya. Utána ismételten alkalmi nőkapcsolatai voltak.

Csajozós dumája:

Mert engem szeretsz

Áldott csodáknak
Tükre a szemed,
Mert engem nézett.
Te vagy a bölcse,
Mesterasszonya
Az ölelésnek.
Áldott ezerszer
Az asszonyságod,
Mert engem nézett,
Mert engem látott.
S mert nagyon szeretsz:
Nagyon szeretlek
S mert engem szeretsz:
Te vagy az Asszony,
Te vagy a legszebb.

Hugh Hefner (1926-)

Hugh Hefner, aki még mindig tolja (Fotó: dailymail.co.uk)

Hugh Hefner vitán felül a modern kor csajozós királya. 1953-ban alapította a Playboy amerikai erotikus magazint - első címlapján Marilyn Monroe-val -, ami azonban jóval többé nőtte ki magát egy pornóképeket felvonultató lapnál. Az életmódmagazin meztelen, de ízléses - softcore, glamour - női képeken túl tartalmaz írásokat divatról, sportról, termékekről, valamint híres emberekkel készített interjúkat is. Hefner 1949-ben házasodott össze Mildred Williams-szel, aki állítólag megengedte neki, hogy más nőkkel is szexeljen - a kapcsolat 10 évit tartott. Ezek után számos nővel folytatott egy időben viszonyt - állítólag egyszerre hét nővel is randizott -, a Playboy villában együtt élt a lapban pózoló playboy nyuszikkal. 

És hogy honnan van a híres playboy nyuszi szimbólum? A nyulat a magazin első művészeti vezetője, Art Paul találta ki, szerinte nyuszi „humoros asszociációkat kelt a szexualitással kapcsolatban”, valamint „vidám és játékos”. 

Csajozós dumája:

Szia, én vagyok Hugh Hefner - állítólag tényleg ezt válaszolta, mikor egyszer rákérdeztek, mi a kedvenc csajozós dumája.

Ha a régi korok - egészen pontosan a 16. és 18. századi Velence - szenvedélyeit a filmvásznon is szeretnénk végigkövetni, most kettőt ajánlanánk: mindkettő valós eseményeken alapul. Az 1998-ban készült Velencei kurtizán (Dangerous beauty) az olasz kurtizánról és költőnőről, Veronica Francoról és szerelmi életéről szól, melyben partnerét Rufus Sewel alakítja (igen, a Lovagregény gonosz gülüszemű fekete lovasa, aki most szerelmes gülüszemű lovag). A 2005-ös Casanova filmnél azonban (persze itt meg kell említenünk Fellini Casanováját is) már nem nehéz kitalálni a főhős kilétét, akit a fantasztikus Heath Ledger formál meg, filmbéli partnere pedig Sienna Miller. A Velencei kurtizánból a film csúcsjelenetét tettem be  az angol nyelvű előzetes helyett (tehás spoiler-gyanús, de így is érdemes megnézni), a Casanovánál viszont nem volt túl sok választási lehetőség, így itt már az angol nyelvű előzetes került beválogatásra.

Mindkét film szuper a maga nemében - nekem a kedvenceim közé tartoznak -, szórakoztatóak, érdekesek és mindkettőből van mit tanulni. Ugyancsak érdekes - és felkavaró! - film a Sade márki játékai, melyben Geofrey Rush zsenialitása egészen durván, percenként pofán vág, csak erős idegzetűeknek ajánlott. A Byron-filmhez még nem volt szerencsém, de az is érdekesnek tűnik. Jó szórakozást!

Velencei Kurtizán (1998) 

Casanova (2005)

Sade márki játékai (2000)

Byron (2003)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek