7 évnél régebbi cikk

Új Föld tűnt fel az égen, avagy ilyen lenne az élet a leghíresebb sci-fi bolygókon
Fehérvár Médiacentrum fotójaÚj Föld tűnt fel az égen, avagy ilyen lenne az élet a leghíresebb sci-fi bolygókon

A Kentaur csillagkép vöröstörpéje körül egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, aminek felszínén - ha beigazolódnak a feltételezések - víz is előfordulhat. Most a sci-fi filmeket hívjuk segítségül, megpróbálva elképzelni egy esetleges elpucolás utáni happyendet.

Az egyelőre név nélküli bolygócskát a NASA ezúttal a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri környékén találta meg. A közel azonban az univerzum tekintetében eléggé relatív fogalom. Ez esetben a déli égbolton látható csillagszomszéd 4,24 fényév távolságra van a Naptól, az odaút pedig a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, Sárneczky Krisztián szerint  tíz-, harminc-, ötvenezer évbe is beletelhet. 

Fehérvár TV összeállítása:

Mintha már történt már volna hasonló, nem? Bizony, a NASA-nál 2015-ben fedezték fel az első Földhöz hasonló bolygót. A Föld 2.0 becenevű, hivatalosan viszont Kepler-452b névvel illetett bolygó 60 százalékkal nagyobb a mienknél és 1400 fényévnyire van tőlünk. Szóval az új fordulat valamennyire reálisabbnak tűnik, csupán tíz-tizenötször annyit kellene élnie egy embernek, mint manapság, hogy aggastyán korára odaérhessen (mission impossible).

Mindezek után lássuk, milyen lenne az élet a sci-fi történelem leghíresebb nem létező bolygóin, ahol kitalált hőseink éltek, vagy ahova a fizika törvényeit pofátlanul áthágva odautaztak egy kaland, küldetés kedvéért.

Pandora (Avatar)

Avatarban a Pandora hold (Fotó: karenwilmot.com.au)

Az Alfa-Centauri rendszer holdja, a Polythemus gázóriás körül keringő Pandora kb. 4,37 fényév távolságra található a Földtől - majdnem olyan messze, mint az imént felfedezett haver-bolygócska. A sci-fiben a Pandora nevű holdat egy értelmes humanoid faj, a na'vik lakják, akik teljes harmóniában élnek a környezetükkel. Az emberiség az unobtanium nevű lebegő ércért érkezett ide, aminek köszönhetően a Pandora bizonyos lelőhelyei, köztük hatalmas sziklák is lebegnek. A szabad légzés emberek számára nem ajánlott, érdemes maszkot vagy na'vi testet használni.

Tatooine (Star Wars)

Star Wars-univerzum Tatooinja (Fotó: dailydot.com)

A jórészt homokkal borított Tatooine sci-fi bolygó a Star Wars univeruzmban a Galaxis Külső Peremén, az Arkanis szektorban helyezkedik el, körülbelül 43 000 fényév távolságra a központtól. Két napja van, a Tatoo 1 és 2, egyik sárgásabb, másik kékesebb árnyalatú, egy nap pedig 23 órának fel meg. Élőlények tekintetében elég sivár környékre számíthatunk: többnyire buckapatkányok és teherhordó állatok lakják és innen származik Jabba házi kedvence, a sarlakk is (az a csúnyaság, akit picit megsajnáltunk, mikor Luke ráengedte azt a böhöm nehéz kaput). A Star Wars Tatooine-ján párafarmerek élnek - Luke nagybátyja, Owen Lars is az volt -, akik a levegő páratartalmából kinyert vizet hasznosítják a földalatti növénytermesztéshez, a maradékot pedig eladják. A dzsavákkal intézheted a droid adás-vételt, a buckalakóktól viszont jobb, ha óvakodsz. Legnagyobb űrkikötő Mos Eisley, tele mindenféle balhés ufóval.

Asgard (Thor/Csillagkapu)

Thor otthona Asgard (Fotó: marvel-movies.wikia.com)

És már be is libbent Chris Hemsworth deltás karja lelki szemeink elé, ahogy egyetlenként emeli fel az őt megillető pörölyt. Asgard története azonban jóval korábbra nyúlik vissza a 2000-es években megjelent sci-finél. Az óskandináv mitológiában Asgard a Kilenc világ egyike, az istenek otthona, melyen minden istennek van egy palotája - a főistennek, Antony Hopkinsnak akarom mondani Odinnak három is van. Asgardot egy szivárványhíd (Bifröszt) köti össze az emberek lakta Midgarddal. Ezek megjelennek a Hemsworth-féle sci-fikben is. Amit azonban nem biztos, hogy tudtál például az, hogy az Asgardon élők jóval lassabban öregszenek, így akár többezer évig is élhetnek. És azt amúgy tudtad, hogy a filmet Kenneth Branagh rendezte? Harry Potter rajongóknak csak Mr. Gilderoy Lockhart!

Endor (Star Wars: A jedi visszatér)

Endor (Fotó: starwars.wikia.com)

A Star Wars harmadik (jó, ne sértsük meg senki érzéseit, hatodik) részében az Endor második holdja jelenik meg, melyet Endor erdőholdjaként, a bennszülöttek pedig Tana néven hívnak. Mi Star Wars-rajongók meg csak (gumi)mackós Endorként emlegetjük. A Galaxis Külső Peremen helyezkedik el, a H-16-os szektorban. Főleg erdő borítja, legismertebb lakói az ewokok, akik a fák között kialakított házaikban élnek. Az ewokok körülbelül egy méter magasak, medveszerűek, szőrösek, aranyosak, harciasak.

51-es bolygó

51-es bolygón zöldesen idilli az élet (Fotó: sg.hu)

Ha egy 51-es bolygószerű jövő áll előttünk, akkor koránt sincs miért aggódnunk. Tulajdonképpen csak egy kis időutazás vár ránk az 50-es évek világába. Az 51-es bolygón bár zöld színű alienek élnek, viselkedésükben, életformájukban szinte teljesen azonosak az emberrel, még abban a tekintetben is, hogy rettegnek a földönkívüliektől - akik a filmben a mi szemszögünkből ők maguk, az ő nézőpontjukból pedig mi vagyunk. Ugyanúgy járnak moziba, van planetáriumuk, grillezgetnek, érdeklődnek a világukon kívüli dolgok iránt, bolygójukat is hasonlóan rendezték be, még szkafander sem kell, hiszen ugyanazt a levegőt szívjuk. A klíma is optimális és még kertvárosi házaikat is alien-kutyák őrzik. Szóval roppant otthonos környezet vár ránk ezen a Földhöz hasonló mesebolygón.  

Krypton (Superman)

Christopher Superman Reeve szülőbolygója a Krypton, ami egy vörös nap körül keringett. Az eredetileg Kal-Elként elnevezett kisfiút apja, a tudós Jor-El űrhajóval kilőtte a bolygóról, mivel tudta, hogy világuk meg fog semmisülni. A vezetők nem nem hittek neki, nem engedték ez evakuálást, de a kis Supermant (tehát még superboyt) ki akarta menekíteni. A bolygó a sci-fiben kopár, jeges, kristályos felszínű volt, anyagából készült a kriptonit is. 

Naboo (Star Wars)

Naboo (Fotó: sv.starwars.wikia.com)

Mint ahogy az új Star Wars-szériából kiderült, a Naboo volt Padmé - korábban Amidala szenátor, később Skywalkerné - születési helye. A bolygó a Galaxis Középső Peremvidéken helyezkedik el, a déli részen fekvő Chommell űrszektorban, a központtól mintegy 34 000 fényév távolságra. Fővárosa és kormányzati székhelye Theed, itt található a Királyi palota. Érintetlen tóvidéke gyönyörű,  a bolygó felszínét változatos tájak és természeti szépségek tagolják, melyhez kellemes klíma is párosul. Relaxáláshoz, elbújáshoz, romantikus kiránduláshoz ajánlott ez a sci-fi planéta. 

Fhloston (Ötödik elem)

Díva a Fhloston-on (Fotó: jonistravelling.com) 

A 2300-ban játszódó történet egyik helyszíne a másik naprendszerben található Fhloston bolygó, ami azonban olyan messze van a Földtől, hogy az utazást csak alvó állapotban lehet megtenni. A történet szerint a két főszereplő, Korben és Leeloo a képen látható Díva miatt érkezett a bolygóra, aki itt tartotta jótékonysági gálaestjét. No nem is szórakozás végett érkeztek ide hőseink: a világ megmentéséhez fűződő kalandjuk vezette őket ide. A bolygón tehát emberséges körülmények fogadják az ideutazókat: az űrhajó már eleve egy fényűző váróteremben tesz ki, operaházuk pedig versenybe szállhat Párizséval. Szuperzöld?

Vulcan (Star Trek)

Vulcan (Fotó: pinterest.com)

A Vulcan egy kitalált bolygó a Star Trek-univerzumban, 40 Eridani hármascsillag körül kering. A bolygó száraz, sivatagos, az ég vörösnek látszik. Felszíni gravitációja és hőmérséklete magas.A vulcaniak a Bolygók Egyesült Föderációjának alapító tagjai az emberekkel együtt. Leginkább úgy lehetne jellemezni őket, hogy érzelmeiket elfojtják, állandó meditációval próbálják kordában tartani őket, és megszabadulni tőlük; a legendás Surak nevű filozófust követve. A romulánok és vulcaniak rokon fajnak számítanak, a romulánok azért hagyták el a bolygót évezredekkel ezelőtt, mert nem voltak hajlandóak követni Surak tanításait. A vulcaniak továbbá telepaták, testi érintkezés által képesek észlelni nemcsak a saját, hanem más fajok egyedeinek gondolatait is.

Gallifrey  (Doctor Who)

Gallifrey (Fotó: thecityfix.com)

Gallifrey a Doktor és egyben az Időlordok otthona. A Doctor Who univerzuma (Whoniverse) szerint a bolygó egy bináris csillagrendszerben helyezkedik el valahol a Kasterborous konstellációban. A sorozat jelenlegi állása szerint Gallifrey-t a 13 doktor befagyasztotta egy zsebuniverzumba, bármit is jelensen ez. A lényeg, hogy létezik is, meg nem is. De ezt a rajongók (Whovianok!) bizonyára jobban tudják.

Hoth (Star Wars: A birodalom visszavág)

Lázadók búvóhelye a Hoth bolygó (Fotó: starwars.wikia.com)

A fagyos éghajlatú, mintegy -32 °C középhőmérséklettel - éjszaka -60°C-kal - rendelkező Hoth bolygó a Hothrendszerben, a Galaxis Külső Peremén, a központtól körülbelül 50 250 fényévnyire helyezkedik el, közel a Corelli Kereskedelmi útvonalhoz. Havas, jégviharos vidék ez a Star Wars-bolygó, gyakoriak rajta a meteortevékenységek. Az apróbb élőlények mellett két jellegezetes állata van. Egyik a tauntaun nevű, két lábon járó, növényevő, de egyébként hüllő osztályába tartozó hógyík, akit a lázadóknak sikerült megszelidíteniük. A másik a jégbarlandban élő vampa, a bolygó csúcsragadozója. Szereti az élő húst, így áldozatait nem öli meg azonnal, csak ütésével elkábítja és barlangjába hurcolja. Csak kalandvágyóknak. 

+1 Elysium

Elysium, az istenek kegyeltjeinek otthona (Fotó: youtube.com)

Az Elysiumot azért tettük ide +1-ként, mert esetében nem igazán beszélhetünk bolygóról, ugyanakkor mégis opcionális jövőkép lehet az emberek számára. Az Elysium egy mesterséges, ember alkotta hold a 2154-es években, melyen a gazdagok élnek, a szegényeket pedig a zsúfolt és lepusztult Földön hagyták. A gazdagok világa a legmodernebb felszereléseket tartalmazza, köztük egy minden betegség, nyavala, fogyatékosság meggyógyítására alkalmas masinát, amibe belefekszel és már gyógyulsz is. Az itteni élet előnye a fantasztikus környezet, a csodás házak és gazdagoknak kijáró luxus, hátránya viszont, hogy elég sok aranyba kerül még csak nem is az itteni élet, hanem már eleve az, hogy ide kerülj. A hold neve egyébként az Élüszion görög szóból származik, ami a görög mitológiában egy olyan túlvilágot jelent, ahol az istenek kedveltjei élvezhetik gondtalanul az örökkévalóságot. 

+2 Halálcsillag

Halálcsillag, aminek ez nem csak a fantázianeve (Fotó: negyedikkerulo.blogspot.hu)

Na ez az a bolygó, amit mindenki imád, de élni már a legkevésbé sem szeretne a rohamosztagosok és gonosz lordok lakta mesterséges űrállomáson, melynek létezését is az indokolja, hogy bárminemű bolygót egészében kilőhessenek az itt helyet kapó szuperlézerrel. Az Új remény című Star wars-filmben egyetlen bolygót láttuk kilőni: Leia hercegnő otthonát, az Alderaant. Tehnikai leírását a Szeparatisták tudósai készítették, ez került végül a Birodalom számára végzetes módon a lázadók kezébe, akik ugyan nem könnyűszerrel, de egy jól irányzott lövéssel kiiktatták a veszélyes fegyvert. A Jedi visszatérben viszont a Halálcsillag is visszatér: abban az Endor bolygó körüli pályán kering. Az őt védelmező energiamezőt az Endor holdról lehetett aktiválni és deaktiválni, melyet a lázadók sikerrel kiiktattak és megnyerték a Csillagok háborúját. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek