7 évnél régebbi cikk

8 furcsa településnév Magyarországon, amelyben állatnevek szerepelnek
Fehérvár Médiacentrum fotója8 furcsa településnév Magyarországon, amelyben állatnevek szerepelnek

Szeretnék nektek bemutatni nyolc olyan települést, melyek nevében állatneveket fedezhetünk fel. Van köztük olyan, melynek népessége csupán 173 fő, de olyan is, amely már az újkőkorszak idején is lakott terület volt.

1. Görénypuszta

Kegyeleti emlékhely Görénypusztán (Fotó: Wikipedia)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Első írott említése 1329-ből származik, itt még Guryn alakban írták a nevét, 1374-ben a Kállay család és Czudar Péter közös birtoka volt. Feljegyzések szerint, a 14. században még falu állt Görénypuszta helyén.
Teljes népessége: 173 fő

2. Galambok

Tájház Galambokon (Fotó: Wikipédia)

Zala megyében, Nagykanizsától  12 kilométerre északkeletre helyezkedik el. Első írásos említése 1231-ből származik, itt még Golombuk néven szerepel. Fontos hadiút mellett feküdt, ezt egy 1420-ból származó oklevél támasztja alá.
Teljes népessége: 1263 fő

3. Nagylók

Nagylók (Fotó: mapio.net)

Fejér megye közepén, a Mezőföldön, Sárosd és Sárbogárd között fekvő település. Már a római időkben is lakott hely volt, ókori sírokat találtak a környéken. Első írásos említése 1344-ből származik, a töbörzsöki hatalmaskodáshoz kiküldött királyi ember nevében, itt még Lok néven említik, később Nagy-, vagy Öreg-Lókként említik.
Teljes népessége: 1040 fő

4. Legyesbénye

Legyesbénye (Fotó: szallas.hu)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Szerencsi járásban, Miskolctól 32 kilométerre található. A középkorban ez a terület az Aba nemzetség ősi javai közé tartozott. A pápai tizedlajstromokban 1332-1337 között említik először Begna néven. A 14. században külön Al- és Felbénye néven ismerték.
Teljes népessége: 1504 fő

5. Sáska

Erdészház Sáskán (Fotó: kiruccanasok.blogspot.hu)

Az Agártető-hegy lejtőjénél helyezkedik el, Tapolcától 8 kilométerre. A települést először 1385-ben említik, mint a Gyulaffy-család birtokát. A falu templomát IV. Béla szentelte fel 1250-ben.
Teljes népessége: 280 fő

6. Ököritófülpös

Ököritófülpös (Fotó: vasutallomasok.hu)

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében, a Szatmári-síkságon található, a Holt-Szamos partján. Eredetileg olyan helyet jelölt, ahol az ökröket itatják: ökör+itó (itató). 1908-1950 között a település hivatalos neve Szatmárököritó volt, a névben az előtag a megyéhez tartozást fejezte ki.
Teljes népessége: 1821 fő

7.Pókaszepetk

Pókaszepetk (Fotó: panoramio.com)

Zala megyében, a Zala folyó partján fekvő település. Első említése 1262-ből való, itt még Zepethk néven, Pókafa első említése 1453-ból származik. A Zala megyei Szepetk és a mellette fekvő Pacsa, Tötös, Hazugd és Kerecseny falvak honfoglaláskori települések.
Teljes népessége: 909 fő

8. Seregélyes

Zichy-Hadik kastély Seregélyesen (Fotó: Wikipédia)

Fejér megyében, a Mezőföldön fekszik. Északnyugati előtere már a középső újkőkorszak idejében lakott volt. Az újkőkort követő őskori periódusokban részben temetőként funkcionált.
Teljes Népessége : 4342 fő

Kapcsolódó cikk: 10 furcsa településnév Magyarországon, amit biztosan nem ismersz

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek