Rain13 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Lehet fagy vagy forradalom, ő akkor is ott zenél: Szkoklik Kati néni, a Romkert harmonikása

Lehet fagy vagy forradalom, ő akkor is ott zenél: Szkoklik Kati néni, a Romkert harmonikása
Szkoklik Kati néni, a Romkert harmonikása (Fotó: Horváth Reni)

Minden székesfehérvári ismeri őt, a harmonikást. Olyannyira része a jelenkor fehérvári utcaképének, mint azok a kandeláberek, melyek alatt játszik. Mindig érdekelt a története. Egy nap odamentem hozzá, és megszólítottam. Szkoklik Kati néninek hívják a Romkert harmonikását.

– Mikor és hol született?

– Székesfehérváron születtem 1944-ben, még a nagyszüleim is itt éltek, a Maroshegyen. Kilencen voltunk testvérek, így korán elküldtek dolgozni, hogy segítsek a szüleimnek. 12 évesen már a legjobb barátommal, Viola Sanyival szenet lapátoltunk, mert minden mázsa szén után kaptunk egy forintot. De nagy pénz volt az akkoriban! Szakadásig dolgoztam, pedig szinte a lapát nagyobb volt, mint én. A szüleim munkára neveltek minket. Gyerekkorom óta mindig az utcán vagyok, mert én csak itt érzem jól magam. Sanyival kint voltunk 1956 októberében is, amikor lövöldöztek Fehérváron, és jöttek az orosz tankok. Azt vettük észre, hogy két nemzetőr próbál leereszkedni a velünk szemben lévő ház tetejéről úgy, hogy egymás puskájába kapaszkodnak.

Kiabáltunk nekik, hogy: „Erre, erre!” Felénk szaladtak, mi kinyitottuk nekik a kaput, az udvarban megetettük, megitattuk őket. Juhász Imrének hívták az egyiket - megjegyeztem a nevét. A Piac tér 45-ben laktunk, a TÜZÉP mellett. A Vörösmarty térnél fordult a tank - forradalmárokat kerestek. Ha ott találják őket az oroszok, agyonlőtték volna őket - valószínűleg minket is, velük együtt. Később kimerészkedtünk, jött egy teherautó, engem is felrántottak rá, mondták, a határhoz megy, disszidáljunk! Leugrottam a kocsiról, mert eszembe jutott, hogy én a drága édesanyámat, és a testvéreimet el nem hagyom. Hazajöttem. Aztán elmúltak ezek az idők is. Később megszereztem az esztergályos szakmát, sokáig dolgoztam a Videotonban, majd kalauzként a Volánnál.

– Miként jött az életébe a harmonika?

– Apám is tangóharmonikán játszott - nyomógomboson -, így már a saját keresetemből én is vásároltam egyet. Sajnos nem járhattam zenetanárhoz, ezért csak magamtól tanultam, Apám nem tanított. Kiskoromban láttam a verkliseket: mindig megemelték a kalapjukat, ha valaki pénzt dobott nekik. És mosolyogtak… úgy látszott, nagyon boldog emberek. Az utcának jellegzetes dallamokat adtak, ami miatt jó volt ott lenni, mert megváltozott a hangulat. Ez valahogy megmaradt bennem, ezért szerettem volna utcai zenész lenni én is. És ma már úgy ismernek, mint a Romkert harmonikása.

– Milyen egy utcai zenész élete?

– Boldog ember vagyok, mert otthon sem kapok annyi szeretet, mint az utcán: az arra sétáló emberektől, és kisgyerekektől. Mert nem a bedobott pénzről szól a történet, hanem a szeretetről. Engem az éltet, hogy muzsikálhatok az embereknek, és felismerik a dallamaimat. Lélekből játszom, a szívemből jönnek a dalok. A múltkor egy asszony elém pördül: „Játssza el nekem, azt, hogy Párizsban szép a nyár!”- és nagyon szívesen eljátszom. Vagy ha jön egy turistacsoport, és kérik: „Midőn Havannában hajóra szálltam én” – azt is tudom. Külföldi számokat is, pl. a My Fair Lady-ből. Volt, hogy egy spanyol csoport jött, hallgatták, ahogy zenélek, amikor mentek el, köszöntem nekik: Hasta la vista! – nevettek, visszajöttek, fényképezkedtek velem. Mondták, hogy náluk nincs ilyen hideg, mint itt. Én kint vagyok akkor is, ha fagy.   A régi helyemről azonban el kellett jönnöm, mert az egyik vendéglőst zavarta a muzsikám. Vannak, akiket nagyon zavar, ahogy zenélek. Lehet azért, mert szokatlanul hangos a harmonikám, én nem tudom, nem érzem, mert már alig hallok. Most a Romkerttel szemben vagyok, a szobor mellett, de ez egy kicsit huzatos hely, mióta itt játszom, erősen fáj a lábam.

Szeretem Székesfehérvárt, mert itt az emberek ismerik egymást. Nézem őket, ahogy beszélgetnek. Megállnak előttem a járókelők, az anyukák kisgyerekkel, de a legboldogabb akkor vagyok, amikor a gyerekek puszit küldenek nekem.

– Ki a zenei példaképe?

– Edith Piaf. Amikor őt hallom énekelni, valami átmegy a testemen, mint egy sugallat - átformálódok a hallatán. Őt senki sem tudja utánozni. Utcai énekesként kezdte, azt mondják róla, hogy prostituált is volt… nem lehetett könnyű az élete. A szenvedéseit énekli ki magából, hallani a hangján, hiszen azt közvetíti, és akinek van rá érzékenysége, ezt meghallja, és megremeg tőle. Magamban éneklem a dalait még az utcán is. Verébnek nevezték /Piaf a francia argóban verebet jelent- a szerk./, én meg szeretném azt gondolni magamról, hogy egy másik, egy szegény kis fehérvári veréb vagyok. Nem énekelek ugyan, csak ez a kis harmonikám van, ezzel szeretném legalább egy kicsit megidézni Párizst.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Vízbetörés miatt 21 bányász rekedt a mélyben egy kínai szénbányában
  Vízbetörés miatt 21 bányász rekedt a mélyben egy kínai szénbányában
 • Elhalasztották a mára tervezett első helikopteres repülést a Marson
  Elhalasztották a mára tervezett első helikopteres repülést a Marson
 • Pályakarbantartás miatt Fehérváron is változik a vasúti menetrend áprilisban
  Pályakarbantartás miatt Fehérváron is változik a vasúti menetrend áprilisban
 • Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
  Egyre többen keresnek felújítandó lakást Budapesten és Pest megyében
 • Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
  Költészet napi Versműszak a Vörösmarty Színház művészeivel
 • A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
  A 10. jubileumi Nemzetközi Hét lesz a Kodolányi János Egyetemen április 12-16-ig
 • Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
  Megtisztult a kiserdő - önkéntesek szedtek össze több mint tíz köbméternyi szemetet
 • Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Április 15-től indul a jelentkezés a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára

Eseménynaptár

 • Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: átlépte a 32 ezret az eddigi Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
  Szlovákiában tíz percen át szólnak a harangok ma délben a koronavírus-járvány áldozataiért
 • Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
  Montenegróban visszatérnek az iskolába az érettségizők
 • Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon
  Holnaptól több nyugat-balkáni országban is enyhítenek a korlátozásokon