6 évnél régebbi cikk

Egészségesebb a barna cukor, mint a fehér?
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgészségesebb a barna cukor, mint a fehér?

Volt idő, amikor a barna cukor számított slágernek azok körében, akik a fehér cukrot valami egészségesebbel szerették volna helyettesíteni. Aztán eljött a mesterséges édesítők szezonja, ami - úgy tűnik - még mindig nem akar véget érni: mint egy elhúzódó válóper, vagy az utolsó percek egy utált munkahelyen, a nyolc órás etap végéhez közeledve. Nemrég a fruktóz és a xilit is kezdett betörni az „édes divatba”, de hogy mennyire egészségesek ezek a helyettesítők, az már egy külön téma... Vagyis nem, hiszen pont erről szól a mai poszt.

Azt már tisztáztuk, hogy nem a cukortól lesz édes az élet. Beszéltünk arról is hogy mit használjunk cukor helyett, s e sorba beállítottuk a steviát is, mint természetes és egészséges édesítőt. Megemlítettük a mézet is, mint közkedvelt csemegét és széles körben alkalmazott alternatívát, most pedig leásunk egy kicsit jobban a többi édes íz gyökeréhez is. Vizsgálódásunk következő tárgya a barna cukor.

Sokan úgy gondolják, hogy a barna cukor egészségesebb, mint a fehér. Az ára magasabb, mint a fehér változaté, ezért több oldalról is alátámasztva érzi a fogyasztó, hogy ugyanolyan helyzettel szembesül, mint a fehér kenyér és a teljes kiőrlésű/rozsos kenyér összehasonlításakor. Vagyis: a sötét a nyerő! Ezt kellő PR-fogásokkal igyekszik is alátámasztani minden (barna) cukor értékesítésében érdekelt cég, s mivel a marketing mindenkoron virágzik, és egyre rafináltabb fogásokkal élnek a szakemberek, e törekvésüket siker is övezi (természetesen az ő tőzsdei nyereségüket a középpontba helyezve).

Visszakanyarodva a „törzs”-témához, nézzük meg: hogyan készül a cukor?

Leegyszerűsítve: a cukorrépából és a cukornádból minden mást eltávolítanak a szacharóz mellől. Ez a „minden más” a melasz. A cukornádból keletkező melasz alkalmas emberi fogyasztásra - a cukorrépából megmaradó nem. A barna cukor színe valójában a csekély mennyiségű cukormelasz miatt olyan, amilyen.

Csak a színe más? (Fotó: Public Domain Pictures)

Elvileg úgy „kellene” barna cukrot készíteni a cukornádból, hogy a tisztítási folyamat során megállnak ott, ahol még nem fehéredett ki a termék. Gyakoribb azonban, hogy a gyártó fogja a fehér kristálycukrot és ad hozzá egy kis melaszt, hogy megváltoztassa vele a színét. Cukorrépából is lehet barna cukrot készíteni: ilyenkor a fehér cukorhoz nádcukormelaszt kevernek.

Ha most felteszem a kérdést: egészségesebb-e a barna cukor, mint a fehér? A válasszal valószínűleg senki se fog habozni, és azonnal rávágja, hogy NEM! A fehér cukor tiszta szacharóz, a barna pedig szacharóz plusz más anyagok. (Így lebutítva a képletet, de tökéletesen igaz végeredményt kapva.)

Ha egészségügyi szempontból nézzük, akkor tehát teljesen mindegy, hogy fehér vagy barna cukrot fogyasztunk. Mindegyiknek ugyanaz a hatása: üres kalória, hosszútávon súlyos, krónikus és halálos betegséget okoz. A barna cukor csupán egy melasszal dúsított „divat”.

A folytatásban: a szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfám, a xilit …. és a többi „finomság” !

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek