Rain6 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?
Biztonságos internet? Mit engedjünk a gyereknek? (Fotó: The Independent)

Talán sokan nem is tudják (sőt én sem voltam tisztában azzal), hogy ma van a Biztonságos Internet Napja. Ismerősökkel, barátokkal, ovis szülőtársakkal beszélgetve mindenki csak nézett rám: az meg mi? Arról már korábban beszéltünk, hogy a felnőtt tartalmakat tudjuk-e távol tartani gyermekeinktől és ha igen hogyan is, de a biztonságos internethasználat ezen jóval túlmutat. Itt egy kicsit más szemszögből kell figyelnünk gyermekeinkre.

Olyan korban élünk, amikor lassan gyermekeink oktatnak minket a kütyükről. Ők mutatják meg nekünk a számítógép funkcióit, tartják karban a gépet és olyan online trükkökkel kápráztatják el szüleiket, hogy azt egy tanult informatikus is megirigyelné. És ez csak az a része, amit a szülő lát. Olyan ez, mint a jéghegy a Titanic előtt: a felszínen alig látszik valami, a nagyja is ott van, csak nem vesszük észre. És pont ebben van a veszély!

Számtalan olyan tartalom kering a neten a 18-as karikás tartalmakon túl, ami nem gyereknek való. A hírportálok igen naturálisan bírják időnként tálalni a tényeket, olyan fotók kíséretében, hogy még mi felnőttek is elcsodálkozunk vagy megdöbbenünk. Ilyenkor kezd el motoszkálni a tudat, hogy ugyan mi még -ha nehezen is -, de feldolgozzuk a terrorcselekmények tényét, megdöbbentő képi valóságát, de vajon tudjuk-e, hogy gyermekünknek mit is kéne erről  mondani, ha éppen mögöttünk állva meglátja ő is. De nyilván ezt mi szülők tudjuk vagy igyekszünk úgy alakítani, hogy például híradót nem nézünk a gyermekek előtt. Én már lassan ott tartok, hogy a médiafogyasztást olyan szinten fogom vissza gyerekeim előtt, hogy lassan kezdek elszigetelődni a külvilágtól. Jó, persze túlzok, de a gyerekes szülők értik mire gondolok. Ezzel persze nem azt mondom, hogy adjuk el a tévét és köttessük ki a netet, de van kihívás bőven a digitális valóság tekintetében.

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?A legnagyobbak ezek közül is a közösségi portálok. A Facebook, az Instagram, a Snapchat, a Google+ és a többi hasonló oldalak. Ezek egyikére sem lehet elméletileg 13 éves kor alatt regisztrálni. De most komolyan, regisztrációkor elkéri a számítógép a személyinket, vagy kinyúl a Facebook-rendőr a képernyőből és igazoltat? Szóval érdemes felkészülni szülőként arra, hogy az éppen felcseperedő tizenegynéhány éves csemete már Facebook-lakó. Ezzel persze még nincs is semmi gond, már ha a gyermek barátként, partnerként kezeli a szülőt és beszél velük erről. Nekünk szülőknek meg egy gonddal több. Nem, nem a gyerek a gond, hanem az a tény, hogy a gyermek innentől olyan impulzusoknak lesz, lehet kitéve, melyek rossz esetben lehetnek bántóak, sértőek, aggasztóak. Ehhez kell nekünk szülőknek a gyermek morális segítségére lennünk és olyan dolgokról is beszélgetnünk vele, melyről még 100 évvel ezelőtt tuti nem kellett ennyi idős gyermekekkel.

És itt van jelentősége a mai napnak, mely arról szól, hogy milyen társadalmi felelősségvállalás az, amivel segíthetünk az internetet biztonságosabbá tenni. Az Európai Unió 2014-ben hozta létre a Safer Internet Plus programot tudatosságnövelő központként, ahol a gyermekek, szülők, és tanárok felvilágosítását tűzte ki célul. Szeretnék elérni, hogy minél több internetező böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy problémás esetekben az érintetteknek legyen kihez fordulniuk. Ennek érdekében számos módon hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Különböző rendezvények, előadások során mutatják be a világháló veszélyeit és azok elkerülésének hatékony lehetőségeit. A szakemberek előadásokat, foglalkozásokat tartanak a diákok, tanárok, szülők számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról.

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?

A programnak van egy igen jól összeszedett és felépített honlapja is, melyen a bemutatkozáson túl rengeteg olyan információ is fellelhető, melyet akár a gyermekünknek megmutatva és beszélgetve róla, de akár nekünk szülőknek, vagy tanároknak is a segítségünkre válhat, olyan esetekben, melyben igen is szükséges egy felnőtt iránymutatása, esetleg segítsége a "hogyan tovább?" kérdéssel kapcsolatban. Külön említésre méltó, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat koordinálásában arra is van lehetőség, hogy a gyerekek egy előre egyeztetett időpontban, akár az iskolában a tanárok közreműködésével is beszélgethetnek szakemberekkel, akik segíthetnek olyan esetekben, ha a fiatalokat a neten éri inzultus.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik