Partly cloudy28 °C
2019. augusztus 25. vasárnap Lajos
Menü

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?
Biztonságos internet? Mit engedjünk a gyereknek? (Fotó: The Independent)

Talán sokan nem is tudják (sőt én sem voltam tisztában azzal), hogy ma van a Biztonságos Internet Napja. Ismerősökkel, barátokkal, ovis szülőtársakkal beszélgetve mindenki csak nézett rám: az meg mi? Arról már korábban beszéltünk, hogy a felnőtt tartalmakat tudjuk-e távol tartani gyermekeinktől és ha igen hogyan is, de a biztonságos internethasználat ezen jóval túlmutat. Itt egy kicsit más szemszögből kell figyelnünk gyermekeinkre.

Olyan korban élünk, amikor lassan gyermekeink oktatnak minket a kütyükről. Ők mutatják meg nekünk a számítógép funkcióit, tartják karban a gépet és olyan online trükkökkel kápráztatják el szüleiket, hogy azt egy tanult informatikus is megirigyelné. És ez csak az a része, amit a szülő lát. Olyan ez, mint a jéghegy a Titanic előtt: a felszínen alig látszik valami, a nagyja is ott van, csak nem vesszük észre. És pont ebben van a veszély!

Számtalan olyan tartalom kering a neten a 18-as karikás tartalmakon túl, ami nem gyereknek való. A hírportálok igen naturálisan bírják időnként tálalni a tényeket, olyan fotók kíséretében, hogy még mi felnőttek is elcsodálkozunk vagy megdöbbenünk. Ilyenkor kezd el motoszkálni a tudat, hogy ugyan mi még -ha nehezen is -, de feldolgozzuk a terrorcselekmények tényét, megdöbbentő képi valóságát, de vajon tudjuk-e, hogy gyermekünknek mit is kéne erről  mondani, ha éppen mögöttünk állva meglátja ő is. De nyilván ezt mi szülők tudjuk vagy igyekszünk úgy alakítani, hogy például híradót nem nézünk a gyermekek előtt. Én már lassan ott tartok, hogy a médiafogyasztást olyan szinten fogom vissza gyerekeim előtt, hogy lassan kezdek elszigetelődni a külvilágtól. Jó, persze túlzok, de a gyerekes szülők értik mire gondolok. Ezzel persze nem azt mondom, hogy adjuk el a tévét és köttessük ki a netet, de van kihívás bőven a digitális valóság tekintetében.

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?A legnagyobbak ezek közül is a közösségi portálok. A Facebook, az Instagram, a Snapchat, a Google+ és a többi hasonló oldalak. Ezek egyikére sem lehet elméletileg 13 éves kor alatt regisztrálni. De most komolyan, regisztrációkor elkéri a számítógép a személyinket, vagy kinyúl a Facebook-rendőr a képernyőből és igazoltat? Szóval érdemes felkészülni szülőként arra, hogy az éppen felcseperedő tizenegynéhány éves csemete már Facebook-lakó. Ezzel persze még nincs is semmi gond, már ha a gyermek barátként, partnerként kezeli a szülőt és beszél velük erről. Nekünk szülőknek meg egy gonddal több. Nem, nem a gyerek a gond, hanem az a tény, hogy a gyermek innentől olyan impulzusoknak lesz, lehet kitéve, melyek rossz esetben lehetnek bántóak, sértőek, aggasztóak. Ehhez kell nekünk szülőknek a gyermek morális segítségére lennünk és olyan dolgokról is beszélgetnünk vele, melyről még 100 évvel ezelőtt tuti nem kellett ennyi idős gyermekekkel.

És itt van jelentősége a mai napnak, mely arról szól, hogy milyen társadalmi felelősségvállalás az, amivel segíthetünk az internetet biztonságosabbá tenni. Az Európai Unió 2014-ben hozta létre a Safer Internet Plus programot tudatosságnövelő központként, ahol a gyermekek, szülők, és tanárok felvilágosítását tűzte ki célul. Szeretnék elérni, hogy minél több internetező böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy problémás esetekben az érintetteknek legyen kihez fordulniuk. Ennek érdekében számos módon hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Különböző rendezvények, előadások során mutatják be a világháló veszélyeit és azok elkerülésének hatékony lehetőségeit. A szakemberek előadásokat, foglalkozásokat tartanak a diákok, tanárok, szülők számára a biztonságos internet- és mobilhasználatról.

A biztonságos internet nyomában: létezik egyáltalán ilyen?

A programnak van egy igen jól összeszedett és felépített honlapja is, melyen a bemutatkozáson túl rengeteg olyan információ is fellelhető, melyet akár a gyermekünknek megmutatva és beszélgetve róla, de akár nekünk szülőknek, vagy tanároknak is a segítségünkre válhat, olyan esetekben, melyben igen is szükséges egy felnőtt iránymutatása, esetleg segítsége a "hogyan tovább?" kérdéssel kapcsolatban. Külön említésre méltó, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat koordinálásában arra is van lehetőség, hogy a gyerekek egy előre egyeztetett időpontban, akár az iskolában a tanárok közreműködésével is beszélgethetnek szakemberekkel, akik segíthetnek olyan esetekben, ha a fiatalokat a neten éri inzultus.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Izer Norbert: már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
  Izer Norbert: már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
 • Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon
  Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon
 • Balesettel indult a nap az M7-esen a Balaton felé
  Balesettel indult a nap az M7-esen a Balaton felé
 • G7-csúcstalálkozó - Több ezren békésen, néhány százan erőszakosan tüntettek az értekezlet ellen
  G7-csúcstalálkozó - Több ezren békésen, néhány százan erőszakosan tüntettek az értekezlet ellen

A hét embere

Eseménynaptár

Meg ez is van

 • Világhírű filmek mellett világsztárok is lesznek az idei Klasszikus Film Maratonon
  Világhírű filmek mellett világsztárok is lesznek az idei Klasszikus Film Maratonon
 • Biztonságban lehetnek a bulizók: egy német egyetemista feltalálta a drogellenes karkötőt
  Biztonságban lehetnek a bulizók: egy német egyetemista feltalálta a drogellenes karkötőt
 • Ingyen látogatható a Sóstó kilátója szeptember 1-ig
  Ingyen látogatható a Sóstó kilátója szeptember 1-ig
 • Szeptember 2-án nyit az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jegyirodája
  Szeptember 2-án nyit az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jegyirodája
 • Veszélyes lehet az elektromos cigaretta
  Veszélyes lehet az elektromos cigaretta
 • Kora este kis valószínűséggel zápor, zivatar alakulhat ki
  Kora este kis valószínűséggel zápor, zivatar alakulhat ki
 • Közös évnyitó lesz a katolikus oktatási intézményekben
  Közös évnyitó lesz a katolikus oktatási intézményekben
 • Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház
  Diagnosztika és terápia teljes spektrumát nyújtja a Szent György Kórház
 • Több mint két és fél millió ember kap szeptemberben rezsiutalványt
  Több mint két és fél millió ember kap szeptemberben rezsiutalványt