Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

5 ok arra, hogy miért érdemes optimista szemüvegen át nézni a világot

5 ok arra, hogy miért érdemes optimista szemüvegen át nézni a világot
Lásd rózsaszínben a világot! (Fotó: Tumblr)

Mikor, ha nem a tavasz kezdetén érdemes egy kicsit csavarni az eddigi életünkön? Nem feltétlenül a nagy tavaszi méregtelenítésre gondolok - bár az sem árt persze -, hanem arra, hogy egy kicsit csavarjunk a világnézetünkön. Miért is ne adhatnánk még egy esélyt a világnak, no meg magunknak, és lehetnénk kicsit (vagy nagyon) optimistábbak? A helyzet az, hogy megéri váltani és változtatni.

Nem hiszel az ezoterikus hókuszpókuszoknak, csak a tényeknek? Úgy gondolod, hogy jó eredményt csak a kemény munka hozhat, és ennek semmi köze a hangulatodhoz? Nos, megértelek. Bár az átlagnál jóval optimistább vagyok, valahogy bennem is voltak kételyek, hogy nem valamiféle belemagyarázás-e hangulatunk és a teljesítmény viszonya. Az tény, hogy vannak haladósabb és nyögvenyelős napok. Te is tapasztalod igaz? És persze az előbbieket szeretjük. De vajon hogy tehetjük kávé és illegális drogok nélkül lendületessé mindegyiket?

Például optimista szemléletmóddal! Ma már komoly kutatási irodalmat találunk arról, hogy ez valóban hatásos.

Ugyanis az optimistább emberek több jót várnak, és többet is vesznek észre, bátrabb, inspirálóbb célokat tűznek ki, és gyakrabban el is érik őket. Sőt, ez a látásmód kreatívabbá is tesz. Richard Wiseman egyik híres kísérletében például a magukat optimistának valló emberek jóval nagyobb számban találták meg egy kísérletben az elrejtett „nyertél 250 dollárt!” képet az újságban, mint a többiek. Külön érdekesség, hogy nem is ilyen feliratot kellett keresniük a kísérleti alanyoknak. A feladat az volt, hogy számolják meg, hány fotó szerepel egy kiadványban.

Mielőtt legyintenél, hogy én már csak ilyen realista, óvatos maradok, kár a gőzért! Jó ha tudod, hogy kutatások bizonyítják, az agyunk igenis fejleszthető. Az emberi agy „spam-szűrője” - vagyis az, hogy mit veszünk észre - állítható. Nem kell rózsaszínű szemüveg, bőven elég, egy rózsaszín árnyalatú is. Az optimista emberek sem hunynak szemet a veszélyek előtt, csupán prioritással tekintenek a jóra. Meggyőztelek? Érdemes esélyt adni annak a bizonyos rózsaszín árnyalatú szemüvegnek?

5 ok arra, hogy miért érdemes optimista szemüvegen át nézni a világot

A világ rózsaszínben szebb (Fotó: immigrantstable.com)

Hogyan hangold erre az agyad?

 • Teremts pozitív, inspiráló környezetet, keresd az így gondolkodók társaságát! Válogasd meg kinek adsz a véleményére. Figyeld meg, hogy érzed magad egy beszélgetés után! Ha szebbnek látod a világot, akkor érdemes minél több időt tölteni az illetővel. Ha nem, akkor csökkentsd a vele töltött időt.
 • Mosolyogj! Figyeld csak meg, hogy egy kicsit azonnal szebb lesz a világ. Sőt! Ha másra is rámosolyogsz, az ő napját is szebbé teszed. Nem túl nagy fizikai igénybevétel, és garantáltan hatásos!
 • Nézz szét magad körül, és figyeld meg, hogy mi minden van, amit értékelhetsz. A - remélhetőleg egész jó - egészséged, a kapcsolataid, de a képességeid, a középkori királyokénál is kényelmesebb életed is ide tartozik. Ugye hogy milyen szerencsés vagy így nézve? Ha belejöttél és le is írod a hála listád, akkor magadnál tarthatod, és ha vacak a napod elő veheted. Garantáltan hatásos.
 • Haladó szint, az úgynevezett átkeretezés: azaz megnézni, hogy egy helyzet hogyan válhat a javunkra, mit adhat nekünk, mit tanulhatunk belőle. Talán hallottad már másoktól, hogy utólag hálásak egy változásért, eseményét, pedig akkor csapásként élték meg.
 • Kicsit több időt igénylő, de cserébe igazán sok örömet adó feladat, ha megírod "a lehető legjobb énem, lehető legjobb élete" forgatókönyvedet. Azaz a géped, vagy egy ív lap elé ülsz, és írsz egy kis „házidolgozatot” pl. Ilyen az ideális napom címmel. Adj bele mindent, színezd, dolgozd ki alaposan, töltsd meg érzelemmel. Megéri a fáradtságot, mert kutatások bizonyítják azt is, hogy ez a feladat, még hetek múlva is boldogabbá tette a kísérleti alanyokat. Ha belejöttél, akkor azon is érdemes elgondolkodni majd, hogy mi módon tudod elérni mindezt. De az már egy másik jegyzet témája.

Az optimista emberek hisznek abban, hogy képesek alakítani az életüket, hogy nem egy kormányos nélküli tutajon sodródnak. Rugalmas derűlátással szemlélik a helyzeteket, észreveszik az apró örömöket, lehetőségeket! Kevésbé stresszesek, így aztán egészségesebbek is.

Szerintem megéri gyakorolni!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egyre népszerűbbek a tematikus utak
  Egyre népszerűbbek a tematikus utak
 • Tele vannak a magyarországi gáztárolók
  Tele vannak a magyarországi gáztárolók
 • Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
  Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
 • Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
  Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
 • Láttál mostanában szúnyogot?
  Láttál mostanában szúnyogot?
 • Ma van a Lecsófőző Vigasság
  Ma van a Lecsófőző Vigasság
 • Ma lesz a Színházak éjszakája
  Ma lesz a Színházak éjszakája

Eseménynaptár

 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak