Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

A rendőrség lelepleződött, a közvélemény háborog! - Ez történt Fehérváron 120 éve

A rendőrség lelepleződött, a közvélemény háborog! - Ez történt Fehérváron 120 éve
Egy 1903-ban készül kép Fehérvárról. Ez a legkorábbi felvétel a városról a Fortepanon. (Fotó: Fortepan)

1897-ben sem volt unalmas az élet Székesfehérváron. A korabeli beszámolók szerint napra pontosan 120 éve a közgyűlésre készült a város, lelepleződött ugyanis a rendőrség 18 évig tartó "rendszere". Hogy pontosan mi is volt ez a rendszer, és mit is követett el a rendőrség, azt nem tudjuk meg a Fejérmegyei Napló "márczius" 27-i számából, ízelítőt azonban tudunk adni a korabeli zsurnalizmusból.

A Fejérmegyei Naplót 1894-ben alapították. 1897-ben (vagyis 120 évvel ezelőtt) hetente kétszer, szerdán és szombaton jelent meg. Az újság politikával, társadalmi és gazdasági ügyekkel, valamint szépirodalommal és művészettel foglalkozott. 

A napra pontosan 120 évvel ezelőtti számban a vezércikk a rendőrség leleplezésével foglalkozik. Azt ugyan nem tudjuk meg, hogy pontosan mit is követett el a rendőrség, azt viszont igen, hogy nagy volt a felháborodás. Mint olvasható, "az izgalomnak két hét óta hömpölygő áradata, mely Székesfejérvár lakosságát a rendőrség leleplezése folytán eltöltötte, odagördül most a 29-én tartandó városi közgyűlés elé. Leghivatottabb fóruma elé kerül tehát az ügy s igy nem csodálható, hogy a közönség feszült izgalommal tapad a hétfői nap eseményeihez, a midőn összpontosul minden kérdés, hogy a közvélemény hivatott birái mondjanak itéletet a 18 éves rendszer fölött."

Hogy mi volt ez a 18 éves rendszer, az nincs kifejtve, a legtöbb információval szolgáló bekezdés a következő: "A közönség bizalmatlanságát igazolja a most köztudomásra jutott dolog, hogy a rendőrség két évtizeden át nem a nagyközönség érdekeit védte; nem az erkölcsöket javitotta; hanem hivatalos hatalommal támadta meg a polgárokat egyes emberek érdekeinek kielégitésére, és hivatalos assistenciával terjesztette az erkölcstelenséget."

A rendőrség lelepleződött, a közvélemény háborog! - Ez történt Fehérváron 120 éve

A Fejérmegyei Napló arculatához hozzátartozott a minden lapszámban helyet kapó vers és tárca is. Ebből kiderül, hogy március végével 120 évvel ezelőtt is ugyanaz foglalkoztatta az írástudókat, mint ma. Az újság 1897. "márczius" 27-i számában a tárca témája a "tavaszi napsugár első csókja, a természet ébredése" volt, az aktuális vers pedig Ada Negri olasz költő tollából a Névtelenül című poézis.

Befogott pillangók

A pontosan 120 évvel ezelőtt megjelent lapszámban a tárca és a vers mellett több mint egy tucat minuszos hír is közöltek a szerkesztők. Ezekből megtudhatjuk például, hogy "Hápek Ignácz perkátai ember hétfőn késő este tért vissza Penteléről és a határnál kocsija felfordult, Hápek a kocsi alá került, mely őt összetörte. Másnap reggel találták meg a kocsi alatt eszméletlenül, de már az előhívott gyors orvosi segély sem használt, mert pár órai szenvedés után meghalt. Temetése csütörtökön ment végbe a község általános részvéte mellett".

A rendőrség lelepleződött, a közvélemény háborog! - Ez történt Fehérváron 120 éve

Aztán írnak arról is, hogy "Kostyák István székesfejérvári lakosnak két hónapos gyermeke tegnap délután megfulladt. Kostyák 12 éves leánya gondozása alá bizta tegnap délután s midőn a kis leány néhány percznyi távollét után a bölcsöhöz ment, a csecsemő arczczal a dunnára feküdve meg volt fulladva. A rendőrség megindította a nyomozást, hogy vajjon nem forog-e fenn gondatlanság. A gyermek felbonczolása törvényszékileg elrendeltetett."

Szintén a hírek között olvashastó még, hogy "a romlottság sok leánynak végleg megtámadta az erkölcsét, s az ilyenek aztán ahelyett, hogy szolgálatba szegődnének, az utczákon kóborolnak naphosszat és egész éjen át. A rendőrség tegnap is befogott 4 darab ilyen pillangót, hogy fenyités által némileg egy darabig segitsen rajtuk."

A rendőrség lelepleződött, a közvélemény háborog! - Ez történt Fehérváron 120 éve

Gyémántos körmök, avagy korabeli manikűr

Hogy bepillantást nyerjünk a kor divatjába is, a vegyes "rovatban" arról olvashatunk, hogy "az előkelő angol társaság ismét kitalált egy divatot, mely csökkentse azok zavarát, a kik nem tudják, mire adják ki pénzüket? Gyémántot erősítenek körmükre. A dolog azonban hosszadalmas eljárást igényel..."

A rendőrség lelepleződött, a közvélemény háborog! - Ez történt Fehérváron 120 éve

És végül egy egyperces a "századvégi gyermekről": "Laczika rossz volt s anyja megbüntette. Laczika semmit sem szól, hanem odamegy atyjához, a ki a kandallónál ül, ráüt a vállára s aztán fejét vakarva, azt mondja neki: - Igazán nem tudom, hogy mi jutott az eszedbe, hogy ezt az asszonyt feleségül vetted."

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik