6 évnél régebbi cikk

Levert vagy és nem tudod miért? Itt van néhány tipp tavaszi fáradtság ellen
Fehérvár Médiacentrum fotójaLevert vagy és nem tudod miért? Itt van néhány tipp tavaszi fáradtság ellen

Hosszabbak a nappalok, a napsütés egyre több embert csalogat ki a szabadba, mégis sokan lehangoltak és fáradtak. Úgy érezzük, hiába alszunk néha már több mint nyolc órát, a tavaszi fáradtság teljesen eluralkodik rajtunk. De mégis miért? 

Tavasz van. Nem csak az óraátállítás eredményeként hiányzó plusz egy óra alvás, hanem a frontok okozta fejfájás,a végtagfájdalom és a folyamatos kialvatlanságérzet is jelzi ezt. Olyan érzésünk van, mintha a fejünk héliummal teli lufi lenne, és csak azért nem repül el, mert a végtagjaink viszont ólomnehezek. Legyinthetünk, hogy ez csupán tavaszi fáradtság, de néha annyira levertnek érezzük magunkat, hogy egy egész napos alvás sem segít semmit a helyzetünkön. Vajon mi ennek az oka?

A tél nagyban hozzájárul a fáradtságunkhoz. A hosszú éjszakák miatt több alvást igényel szervezetünk a hideg évszakban, amit nem tudunk levetkőzni a tavasz kezdetével. A D-vitamin hiánya miatt könnyebben elkaphatjuk az influenzát, izomgyengeséget érzünk és szomorúak vagyunk. Ezt a vitamint legegyszerűbb módon tavasszal pótolhatjuk a napfénnyel, és ha még mozgunk is, a felszabaduló endorfinoknak hála, még boldogabbnak is érezhetjük magunkat.

Nem csak a vitaminhiány, hanem a táplálkozás is mumus lehet télen. A tévhit szerint az ember azért eszik többet, mert akkor kevésbé fog fagyoskodni, viszont egy 2016-os angliai kutatás teljesen mást jelöl meg a probléma okozójának: az evolúciót. Ugyanis azért veszünk több élelmet hideg időben magunkhoz, mert barlangban élő őseink is ezt tették a kevesebb táplálék miatt - állítja a brit Exteri Egyetem.  A karácsonyi zsíros ünnepi étrend után maradt plusz kilók, pedig még tavasszal is megkeseríthetik életünket.

Próbáljunk ne annyira zsíros ételeket enni, mint Flintstonesék (Fotó:mrandmrsromance.com)

Megoldás: igyunk több folyadékot, így a szervezetünkben felhalmozódott salakanyag könnyebben tisztul! Mozogjunk többet a szabadban, együnk kevésbé megterhelő ételeket, például salátátT A C-vitaminhiány pótlása érdekében pedig fogyasszunk több gyümölcs fogyasztása ajánlott. Nemcsak a húsvét miatt kell böjtöt tartani, hanem a testünk regenerálódása miatt is. De a diéta kezdete előtt kérjük ki orvosunk véleményét!

Hogy könnyebben induljon a nap, érdemes váltózuhanyt venni. Kezdjünk kellemes hőmérséklettel, és fokozatosan állítsuk egyre hidegebbre! Ezt ismételgethetjük, de fontos az, hogy mindig hideggel fejezzük be. Serkenti a vérkeringésünket, ami estig tartó lendületet adhat.

Egy jól megkomponált reggelivel is feledhetjük a tavaszi fáradtságot: érdemes tejtermékeket, gyümölcsöket, gabonaféléket fogyasztani. Erre a legalkalmasabb a zabkása, mely tejben főzve, gyümölcsökkel tálalva mindegyik követelménynek megfelel. 

A fahéj amellett hogy finom, még a boldogsághormonok termelését is beindítja (Fotó:konyhaninnenkertentul.blogspot.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek