Clear sky11 °C
2020. február 18. kedd Bernadett
Menü

Castro vs. JFK: amerikai fiaskó a Disznó-öbölben

Castro vs. JFK: amerikai fiaskó a Disznó-öbölben
A kubai Disznó-öblöt védő katonák 1961. április 24-én (Fotó: newsela.com)

Ha feltételezzük, hogy az amerikai hírszerzésnek van dicsőségtáblája, akkor nagyon valószínű, hogy az 56 évvel ezelőtti, Disznó-öbölbéli eseményeket ábrázoló fotók és beszámolók nem szerepelnek rajta. Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy fennállásának közel hét évtizede alatt a CIA működése mentes lett volna kudarcoktól, de az a csattanós pofon, amit 1961 áprilisában kaptak az akkor alig 29 hónapos Castro-rezsimtől, szinte példa nélküli.

Az 1959 legelején hatalomra került forradalmi kubai kormány (ne féljünk a szótól, Castróék a szó szoros, nyelvtani és politikai értelmében is forradalmárokként kezdték), tehát az akkor még csak szárnyait bontogató, de a szovjetekkel és a kommunista tömbbel már kacérkodó ideológiájú Havanna a kezdetektől zavarta Washingtont. A dominóhatástól tartva a Fehér Ház 1960 tavaszán végre rábólintott a CIA egyre vadregényesebb tervére. Ez arról szólt, hogy kubai emigránsokat kell kiképezni és felfegyverezni, akik majd az amerikai hírszerzés legfrissebb információira, illetve a US Navy hajóira támaszkodva partra szállnak, és napok alatt elsöprik a „szakállasok” diktatúráját.

Konspirációból elégtelen

Az Eisenhower által aláírt elnöki utasítást az 1961 januárjában őt váltó John F. Kennedy is a magáénak érezte. A Floridában szép számban lődörgő és munkanélküli menekültek kiképzése részben az USA-ban, részben pedig a kubai földrajzi és éghajlati viszonyokat tökéletesen lemodellező Guatemalában és Nicaraguában zajlott. És ennél a pontnál el is érkeztünk a CIA első hibájához: az amerikaiak nem számoltak azzal, hogy Castróék elhárítása már beépült a disszidensek közé és a cserfes szájú kubai emigráció bizony nem tudott titkot tartani. Főleg a napi kiképzést követően váltak szószátyárrá, amikor egy magára valamit is adó karibi ember két koktél között annyira imád pletykálni és jól értesültségét fitogtatni.

Előkészítésből elégtelen

A második és harmadik hiba az amerikaiak önáltatása, valamint forrásaik megbízhatatlansága, illetve ellenőrizetlensége volt. A főleg a kubai diaszpórából származó informátoraik leginkább saját vágyaikat öntötték szavakba, amikor arról jelentettek, hogy a kubai nép csak a szikrára vár és olyan mérvű a Castróval szembeni belső ellenállás, hogy a partraszállók napokon belül átvehetik az ország irányítását. A CIA ebben reménykedett, tehát meglehetősen szakmaiatlanul, habozás nélkül el is hitte ezeket a híreket. A valóság ettől gyökeresen eltért: az átlag kubaiak döntő hányada akkor még tisztelettel tekintett az új rendszer vezetőire, akikben népfelszabadítókat és nem diktátorokat látott.

Castro vs. JFK: amerikai fiaskó a Disznó-öbölben

Fidel Castro egy tankból figyeli a csatateret (Fotó: TBO.com)

Bombázásból elégséges

A CIA által felajánlott öt potenciális partraszállási helyszín közül 1961 márciusában az alig két hónapja hivatalban levő JFK választása a Havannától 150 kilométerre délkeletre található Disznó-öbölre és környékére esett. A legendás dél-amerikai szabadságharcosról elnevezett „Zapata Művelet” 1961. április 15-én reggel hat órakor kezdődött, amikor nyolc amerikai, megtévesztésül a kubai légierő felfestését viselő bombázó megtámadta a környék három repülőterét. Az okozott veszteségek közepesnek mondhatók: pár, többnyire használaton kívüli repülőgép felrobbanása és mérsékelt anyagi károk fémjelezték az előkészítő akciót.

A félrevezetett nagykövet esete

Az események után pár órával a kubai elhárítás megragadta az alkalmat és több ezer, ellenzékinek tartott személyt őrizetbe vettek és az előre felkészített táborokba internálták őket. Az ENSZ-ben a havannai külügyminiszter magyarázatot követelt, mire az amerikai nagykövet szemrebbenés nélkül letagadta hazája bármiféle érintettségét, kubai belpolitikai leszámolásnak minősítve a történteket. Később, amikor a nagyvilág számára is nyilvánvalóvá vált a washingtoni ujjlenyomat, ugyanilyen határozottsággal azt mondta: bocs, előzőleg tévesen informáltak.

Hajó hajó hátán

Április 16-án a „Kubai Expedíciós Erő” megérkezett a tengeren kijelölt gyülekezési ponthoz. Éjfél után, egy rövid eligazítást követően nyolc szállítóhajóval és mintegy 1600 kubai emigráns fegyveressel elindultak a Disznó-öböl felé. Biztosításukra, illetve a már előzetesen sikeresnek beharangozott partraszállás támogatására a kubai felségvizek határán az amerikai haditengerészet kéttucatnyi hajója várakozott.

Castro vs. JFK: amerikai fiaskó a Disznó-öbölben

A Disznó-öböl az invázió után (Fotó: foxnews.com)

Véres bohózat

Az események azonban tragikomédiába illően alakultak. Több motorcsónak annyira megrongálódott a megfelelően fel nem derített korallzátonyok miatt, hogy hadianyagostól elsüllyedtek. Az ejtőernyővel ledobott „különleges zászlóaljat” eredeti célpontjától távol sodorta a szél, ráadásul a felszerelést hordozó ejtőernyők egy része fennakadt egy olyan erdő fáin, amelyről a felderítés nem tájékoztatta a művelet irányítóit. Rövid idő elteltével a kubai légierő és parti őrség is megjelent és az egyik amerikai hajót húsz perc alatt a tenger fenekére küldték, több szakasznyi partraszálló pedig eltévedt a sziklák között, mert rossz térképeket kaptak… Ugye nem kell folytatnom?

Kudarc és káosz

A csatározások ennek ellenére három napon keresztül folytatódtak. Egyre több kubai reguláris alakulat érkezett a körzetbe és az emigránsok egyre kétségbeejtőbb helyzetbe kerültek, mígnem április 19-én elkezdődött a havannai csapatok harapófogójába került túlélők kimentése, melyben a környéken hatalmas számban megjelent amerikai felszíni hajók és tengeralattjárók vettek részt.

A veszteséglista

A Disznó-öböl egyenlege vegyes, hiszen mindkét fél minimalizálta a saját veszteségeit és maximalizálta az elleségét. Az objektívnek mondható semleges elemzők utólag mintegy 2-3 ezer Castro-párti halottról és körülbelül két-háromszáz megsemmisített partraszállóról tesznek említést. A kubai hadsereg 1200 hadifoglyot ejtett, akiket később amerikai traktorokért és más mezőgazdasági gépekért cserébe visszaadtak az USA-nak. Az amerikaiak által kimenekítettek száma nem érte el az ötvenet.

Castro vs. JFK: amerikai fiaskó a Disznó-öbölben

John F. Kennedy és felesége, Jackie a kubai invázió vezetőivel 1962. december 29-én (Fotó: Rossia.org)

A következmények

A megakadályozott invázió hatásai röviden: a Disznó-öbölbéli győzelmet követően Kubában folytatódtak a letartóztatások és a kivégzések, emberjogi szervezetek állítása szerint az eseményeket követő egy évben mintegy 800 személy állt a kivégzőosztag elé. A Castro-rezsim bekeményített, Moszkva és Havanna közeledése felgyorsult, akárcsak a szovjet–amerikai távolodás, ami a másfél évvel későbbi kubai rakétakrízisben csúcsosodott ki. A CIA-nál pedig megvonták a vállukat és biztosan azt mondták: csak az nem hibázik, aki nem dolgozik…

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Magyar Kupa-nyolcaddöntő visszavágó - Vidi-Újpest meccs lesz szerdán
  Magyar Kupa-nyolcaddöntő visszavágó - Vidi-Újpest meccs lesz szerdán
 • Felolvasó est lesz a Városházán a Magyar Széppróza Napja alkalmából
  Felolvasó est lesz a Városházán a Magyar Széppróza Napja alkalmából
 • Applikációval segítenek az autizmussal élőknek
  Applikációval segítenek az autizmussal élőknek
 • HÍRADÓ 2020. február 17.
  HÍRADÓ 2020. február 17.

A hét sztorija

 • Legjobb retro diafilmek
  Legjobb retro diafilmek
 • 2000 négyzetméterrel bővítik az uszodát Székesfehérváron
  2000 négyzetméterrel bővítik az uszodát Székesfehérváron
 • Új tűzoltók Fejér megyében
  Új tűzoltók Fejér megyében
 • Családbarát szülészeti osztály a karcagi Kátai Gábor Kórházban
  Családbarát szülészeti osztály a karcagi Kátai Gábor Kórházban
 • Fa Nándor a Garai Géza Szabadegyetem vendége
  Fa Nándor a Garai Géza Szabadegyetem vendége
 • A Videoton Oktatási Központ színháztermében talált új otthonra a Székesfehérvári Balett Színház
  A Videoton Oktatási Központ színháztermében talált új otthonra a Székesfehérvári Balett Színház
 • Menekülő embercsempészt fogtak el a rendőrök
  Menekülő embercsempészt fogtak el a rendőrök
 • Új uniós haditengerészeti művelet indul az embercsempészet felszámolására
  Új uniós haditengerészeti művelet indul az embercsempészet felszámolására

Eseménynaptár

 • Maroshegyen tartják az idei első szűrőnapot
  Maroshegyen tartják az idei első szűrőnapot
 • Nőtt a nevelőszülők száma
  Nőtt a nevelőszülők száma
 • Idén is nyomon követhetjük a gemenci gólyák életét
  Idén is nyomon követhetjük a gemenci gólyák életét
 • Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
  Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
 • A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
  A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet
 • Február 28-ig lehet jelentkezni az Óperenciás mesemondó versenyre
  Február 28-ig lehet jelentkezni az Óperenciás mesemondó versenyre
 • Köztéri alkotás készül Áron Nagy Lajosról
  Köztéri alkotás készül Áron Nagy Lajosról
 • Letartóztattak egy férfit, akinél két kilogrammnyi kábítószert találtak
  Letartóztattak egy férfit, akinél két kilogrammnyi kábítószert találtak
 • Mabisz: a hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
  Mabisz: a hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla
 • Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
  Idén is lehet igényelni a 65 év felettieknek járó támogatást
 • Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem
  Trianon 100 – újabb öt előadással folytatódik a Kodolányi Szabadegyetem
 • A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt időszaki kiállítás
  A magyar őstörténet kaukázusi forrásaiból nyílt időszaki kiállítás
 • Továbbra is látogatási tilalom van a fehérvári kórházban
  Továbbra is látogatási tilalom van a fehérvári kórházban