6 évnél régebbi cikk

Divat-e a sporttetkó?
Fehérvár Médiacentrum fotójaDivat-e a sporttetkó?

Az év elején egy különleges fotón akadt meg a szemem az egyik közösségi oldalon és a sporthoz közel álló emberként rögtön egy kérdés is felvetődött bennem a kép láttán. Az említett fotón egy frissen készült tetoválás volt látható, mely a legismertebb magyart, Puskás Öcsit örökítette meg viselője bőrén. A kérdés adta magát, mennyire divat manapság sporttémájú tetkót varratni?

Kérdésemmel Fehérvár legismertebb tetoválóművészéhez, Arany Gold Zoltánhoz rohantam. Mint mondja, divatnak ugyan nem nevezhető a sportos témák bőrre vitele, de azért rendszeresen vannak hagyományos és attól eltérő elképzelések.

– Nem a legjellemzőbb, hogy a vendégeink a sportból választanak témát egy tetováláshoz, de azért azt sem mondanám, hogy ritkaságszámba megy. Nyilván ebben a témában az alapot a különböző klubok címereit ábrázoló tetoválások jelentik. Szerintem ezek közül a Barcelona és a Real Madrid a leggyakoribb, no meg persze itt Fehérváron azért rengeteg Vidi-címer is felkerült már tetkó formájában. Aztán vannak extrább feladatok is: készítettem már egy hatvanas évek hangulatát idéző, kerékpáros sziluetteket ábrázoló plakátot. Ha jól emlékszem a legnagyobb olasz körverseny, a Giro d'Italia korabeli plakátja volt és egy, a kerékpározást elég intenzíven űző vendégünk tetováltatta magára. Egy futónak készítettem olyan tetoválást, mely a futás közben végbemenő kémiai folyamatokat, az endorfin termelését, annak molekuláris szerkezetét ábrázolta, az is egy izgalmas kihívás volt.

Ifjabb Ocskay Gábor emlékét egy rajongója saját bőrén őrzi (Fotó: Arany Gold Zoltán)

Arany Gold Zoltán az elmúlt hónapokban két különleges művet is bőrre vitt. Az egyik a tragikusan fiatalon elhunyt fehérvári ikon, ifjabb Ocskay Gábor arcképe, míg a másik a téma felé irányító  legismertebb magyart, Puskás Öcsit ábrázoló tetoválás volt. Utóbbi remekmű az úrhidai Tóth Dániel vádliján talált otthonra, a Londonban dolgozó, de sűrűn hazalátogató fiatalember büszke magyarságára, ráadásul szereti a futballt, így nem volt kérdés, hogy Puskás képe helyet kap a tetoválásai között.

– Több Magyarországhoz, a magyarsághoz kapcsolódó tetoválásom van, büszkén viselem őket. Mivel imádom a focit és nagy tisztelője vagyok Öcsi Bácsinak, nem volt kérdés, hogy az ő arcképe is felkerül rám. Rajta kívül egyébként a másik kedvenc sportolómhoz, a teniszező Rafael Nadalhoz kapcsolódó tetkóm is van, de a zenészek közül Kovács Ákos is helyet kapott a bőrömön.

Tóth Dániel Puskás-tetoválása (Fotó: Arany Gold Zoltán)

Puskás Ferenc, illetve Ocskay Gábor arcképének elkészítése Gold számára is nagy kihívás volt.

– Nagyon szeretem a portrékat, komoly kihívás az elkészítésük, a Puskás-tetoválás elkészítése pedig különlegesen izgalmas volt, örültem hogy megtalált ez a feladat. Nagyon sokáig kerestük a megfelelő képet. Ha valaki rákeres Puskás Ferencre a neten, ez a fotó nem lesz ott a találati lista elején. Végül emellett döntöttünk és azt hiszem, jó választás volt.

A sportos tetkók tehát ugyan nem sűrűn jönnek velünk szembe az utcán, de épp ebben rejlik különlegességük, egyediségük. És épp ezért akadt meg rajtuk e sorok írójának szeme is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek