Clear sky28 °C
2019. június 25. kedd Vilmos
Menü

65-en 1800 ellen: az idegenlégió napja Camarónban

65-en 1800 ellen: az idegenlégió napja Camarónban
A camaróni csata (Fotó: Whale Oil)

A Francia Idegenlégió, a világ legismertebb zsoldos hadserege minden év április harmincadikán díszszemlével és más ünnepi programokkal emlékezik meg történelmének egyik legdicsőségesebb (és talán legtragikusabb) napjáról, az 1863-ban ezen a napon a mexikói Camarón (franciául: Camerone) mellett lezajlott ütközetről. Camarón a mai napig olyan hívószó az idegenlégióban, mint Thermopülé a görögöknek, Maszada a zsidóknak, vagy Szigetvár nekünk: a bajtársiasság, az önfeláldozás és a kollektív hősi halál szimbóluma.

1862-ben Franciaország elérkezettnek látta a pillanatot, hogy a saját polgárháborújával jócskán elfoglalt Egyesült Államok közvetlen szomszédságában egy Párizs-barát rezsim létrehozásában segédkezzen. Az akkori gall tervek (vagy inkább álmok) szerint Mexikó pár éven belül (kéretik nem nevetni!) nem csak politikailag, de gazdaságilag és katonailag is felveszi majd a versenyt a feltörekvő USA-val. Az ürügyet a beavatkozáshoz Mexikó katasztrofális eladósodottsága szolgáltatta: Juárez elnök egy évvel korábban bejelentette, hogy az államkassza üres, és egyetlen pesót sem fizet vissza a külföldi, többek között a francia hitelezőknek.

Előjáték

III. Napóleon utasítására (aki sajátos módon egy személyben volt az első francia köztársasági elnök és a franciák utolsó császára) 12 ezer fős expedíciós sereg kelt át az Atlanti-óceánon, méghozzá kettős céllal. Egyrészt móresre akarták tanítani a nagyrészt indiánokból és meszticekből álló mexikói hadsereget (akiket tipikus francia bájjal „lázadóknak” tituláltak), másrészt pedig elő akarták készíteni a terepet a francia és az osztrák császár által Mexikó (akkor még nem létező) trónjára kinézett Habsburg Miksa főhercegnek.

A konvoj

A franciák utánpótlása az anyaországból rendszeresen a kikötőkbe érkezett, ahonnan megerősített konvojokkal szállították tovább a hadianyagot, az élelmiszert és a zsold kifizetésére szánt készpénzt a szárazföld belsejébe. Mi sem természetesebb, mint hogy a mexikóiak előszeretettel támadták meg ezeket a szállítmányokat, és az sem meglepő, hogy a franciák a legjobb, legfelkészültebb katonáikat (például a háború kezdete óta ott serénykedő 1. Idegenlégiós Ezred századait) jelölték ki az útvonal- és konvojbiztosítási feladatok végrehajtására.

A feladat

A jelzett nap előestéjén az ezredparancsnok, Jeanningros ezredes úgy döntött, hogy a 3. század hatvankét katonáját és három tisztjét előreküldi Palo Verde településhez. Az előőrs azzal az utasítással indult útnak, hogy a hírszerzés szerint támadásra készülő mexikói csapatokat mindaddig feltartóztassa, amíg a mintegy 3 millió pesót és tetemes élelmiszer-, valamint lőszerellátmányt szállító szekerek biztonságban elérik a közeli erődöt.

65-en 1800 ellen: az idegenlégió napja Camarónban

A camaróni csata (Fotó: Whale Oil)

65 kontra 1800

A Danjou százados által vezetett maroknyi idegenlégiós egy Veracruz melletti tanyán, Camarón de Tejedán éjszakázott. A reggeli szedelőzködés közben észlelték, hogy egy jelentős harcerőt képviselő mexikói alakulat, mintegy ezerkétszáz gyalogos és hatszáz lovas veszi őket körül, Francisco de Paula Milan ezredes irányításával. Az ilyenkor szokásos szópárbajt követően (felszólítás megadásra az egyik oldalon, heves ökölrázás a másikon) a légiósok befészkelték magukat a tanyára és ünnepélyesen megesküdtek, hogy a közel harmincszoros túlerő ellenére sem adják meg magukat.

65-en 1800 ellen: az idegenlégió napja Camarónban

A Francia Idegenlégió zászlaja (Fotó: Wikimedia Commons)

Kilenc óra pokol

Délelőtt tíz órakor kezdődött az ostrom. A tűző napon a hőmérséklet hamarosan meghaladta a 40 fokot, a mexikóiaknak dél körül sikerült felgyújtaniuk az épületeket. Danjou százados az elsők között kapott halálos lövést, a vizet és a tartalék lőszert szállító öszvérek megvadultak és a köteleket elszakítva világgá szaladtak. A csata este hétig tartott, amikor a mexikóiak beszüntették a tüzet. Ekkorra mindössze nyolc sebesült légiós maradt életben, akik (lőszerük nem lévén) feltűzött szuronnyal, énekelve várták az utolsó támadást, hiszen a parancsnak megfelelően a mexikóiakat lekötötték, a konvoj megmenekült és elérte úticélját.

Mint a mesékben

Milan ezredes nem hitt a szemének és a századparancsnokok jelentéseinek, de a látszat ezúttal nem csalt: a kilenc órán át tartó rohamok mexikói vesztesége elérte a négyszáz főt, s mindezt hatvanöt légiós okozta. A támadók vezetője személyesen gondoskodott arról, hogy emberei ne lincseljék meg a túlélőket és teljesítette a franciák feltételeit: szavát adta, hogy megtarthatják fegyvereiket és valamennyi halott bajtársuk katonához méltó temetést kap. Danjou százados fából készült bal keze pedig (a parancsnok tíz évvel korábban Algériában vesztette el egyik végtagját) később hazakerült Franciaországba. Itt – valódi ereklyeként – az Idegenlégió aubagne-i múzeumában minden év áprilisának utolsó napján bárki által megtekinthető.

65-en 1800 ellen: az idegenlégió napja Camarónban

Jean Danjou fakeze (Fotó: Alchetron)

Camarón, a példa

A csata helyszínén található emlékmű előtt minden évben katonai tiszteletadásra kerül sor, ahol díszsortűz dördül, s a francia és a mexikói lobogót, továbbá a Francia Idegenlégió harci zászlaját meghajtva emlékeznek a camaróni hősökre, akik történetének ismerete a mai napig legalább olyan fontos minden legionárius számára, mint a fegyverforgatás és a harcászati tudnivalók elsajátítása. Camarón neve azóta aranyhímzéssel szerepel a légió hadilobogóján, s szelleme mindmáig rányomja bélyegét a Légion Étrangère harcosainak mentalitására. Talán emiatt (is) számítanak valódi elitnek még a különlegesek között is.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Táncdráma, táncszínházi est, mesebalett - négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház
  Táncdráma, táncszínházi est, mesebalett - négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház
 • Bezártak – elmaradnak a szentjánosbogár-rajzás szakvezetései Alcsúton
  Bezártak – elmaradnak a szentjánosbogár-rajzás szakvezetései Alcsúton
 • Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
  Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
 • Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
  Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
 • Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
  Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
 • Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
  Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
 • Jól keresnek - elkezdődött a diákmunkaszezon
  Jól keresnek - elkezdődött a diákmunkaszezon
 • Készül - új hulladékgazdálkodási stratégián dolgozik a kormány
  Készül - új hulladékgazdálkodási stratégián dolgozik a kormány

Eseménynaptár

 • Beiratkozás, felmentés, igazolás - tovább fejlesztik a KRÉTÁT
  Beiratkozás, felmentés, igazolás - tovább fejlesztik a KRÉTÁT
 • Harci gyakorlat - lezuhant két vadászgép Németországban
  Harci gyakorlat - lezuhant két vadászgép Németországban
 • Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
  Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
 • Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
  Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
 • Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
  Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
 • Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
  Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
 • Felfedezés - a kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
  Felfedezés - a kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
 • Szociális hozzájárulási adó – milliárdok maradnak a vállalkozásoknál
  Szociális hozzájárulási adó – milliárdok maradnak a vállalkozásoknál
 • Leszálltak - sikeresen földet ért a Szojuz MSZ-11 űrhajó legénysége
  Leszálltak - sikeresen földet ért a Szojuz MSZ-11 űrhajó legénysége