6 évnél régebbi cikk

Ilyen volt az Országos Zen Bu Kan Kempo verseny, több mint 220 indulóval
Fehérvár Médiacentrum fotójaIlyen volt az Országos Zen Bu Kan Kempo verseny, több mint 220 indulóval

Először fegyelmezetten, sziklaszilárdan álltak, mint filmekben az elit katonák. Szépen, sorokba rendeződve, precízen megigazított giben... majd ütések lendültek, rúgások hasították a levegőt, s földharcban sem volt hiány (mély nyögésekkel tarkítva). Így nézett ki a Székesfehérváron megrendezett Zen Bu Kan Kempo Bajnokság, melyen az áprilisi világbajnokságon győzedelmeskedett fiatalok is részt vettek.

A Köfém Sportcsarnokban mérették meg magukat a Zen Bu Kan kempósok a 13 év feletti harcosok versenyén. Az Ifi-Junior és Felnőtt-Senior Magyar Bajnokságon több, mint 220 induló vett részt, összesen 32 klubból. Köztük azok a Fejér megyei fiatalok is, akik a Caldas da Rainhában megrendezett Összharcművészeti Világbajnokságon kitűnően szerepeltek. A Sárosdi Kempo SE és a Székesfehérvári Kempo SE versenyzőinek kiváló eredményeiről itt számoltam be. 

A Zen Bu Kan Kempo Bajnokság előtti sorakozó (Fotó: Bognár Tamás)

Az országos versenyt a Sárosdi Kempo SE vezetői, Renshi Kordás István és Renshi Koncz Gábor rendezte. A nap fővédnöke Hanshi Lévai László 8. dan volt, aki a magyar kempósok legmagasabb fokozatú, mondhatni első számú mestere. Felette csak egy mester létezik: az Ausztráliában élő, stílusalapító Soke Prof. Dr. Harnos Imre JP Hanshi 10. dan. (Róla, és a kempo kialakulásáról nemsokára külön cikket is írok majd!)

Székesfehérváron két kempócsapatot is találunk. Az egyik a Székesfehérvári Kempo SE, amelynek vezetője Gáncs Ferenc mester, és egyik kiváló edzője Polgár Tamás, akit bizonyára nagyon sokan ismernek szakmai múltja és eredményes tanítványai miatt. A másik csapat a PKA (Profi Kempo Akadémia). E két csapat tagjai, valamint a Sárosdi Kempo SE fiataljai is elindultak a mostani bajnokságon, ahol a Székesfehérvári Kempo SE 11 aranyat, 22 ezüstöt és 9 bronzérmet gyűjtött be, a PKA 5 arany-, 5 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett, a Sárosdi Kempo SE-ből pedig a 18 versenyző 16 aranyat, 19 ezüstöt és 18 bronzérmet hozott el.

Törzsök Réka verseny közben (Fotó: Bognár Tamás)

– A legeredményesebb lány versenyző a nagylóki szakosztályukból Tóth Daniella lett 5 arany- és 1 ezüstéremmel – mondta el Koncz Gábor edző, akitől megtudtuk azt is, hogy a lányok között a második Törzsök Réka lett 2 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzéremmel. A lányok a két héttel ezelőtti WAC VB-ről is hoztak aranyérmeket, így igencsak jól indult számukra az idei év.

Fiúk közül a legeredményesebb Sárosdi Kempo SE-versenyző a szintén világbajnok (2015-ben) Csizmadia Dániel lett 3 arany- és 2 bronzéremmel.

Csizmadia Dániel verseny közben (Fotó: Bognár Tamás)

A megmérettetésen rengeteg érmet szereztek a Székesfehérvári Kempo SE versenyzői is. Közülük Polgár Tamás (aki nemcsak a székesfehérvári egyesületben oktat, hanem mellette a Sárosdi Kempo SE fekete öves mestere) tanítványai voltak a legeredményesebbek. Burián Bendegúz 4 arany- és 2 bronzérmet szerzett, Koza Márk pedig 3 aranyéremmel, 1 ezüst- és 2 bronzéremmel lett gazdagabb. Ők is hoztak már aranyérmet a WAC Harcművészeti Világbajnokságról.

Burián Bendegúz verseny közben (Fotó: Bognár Tamás)

Ezek alapján elmondható, hogy a világbajnokságokon jól szerepelt versenyzők ezen a versenyen is arattak, legyenek akár a Sárosdi Kempo Se, akár a Székesfehérvári Kempo SE tagjai. A Székesfehérvári Kempo SE vezető mestere, Renshi Gáncs Ferenc három számban indult: Gi földharcban, No Gi földharcban, valamint önvédelemben, és mindenhol az első helyen végzett. Feri szenior kora ellenére a fiatalabb korosztályban, a felnőttek között indult és győzött, példát mutatva ezzel minden kempósnak.

Gáncs Ferenc harc közben (Fotó: Bognár Tamás)

– Szinte minden versenyző indul földharcban, mert nagyon szeretik, és azok is megtalálják benne a számításukat akik esetleg tartanak az ütésektől, rúgásoktól – tudtuk meg Koncz Gábortól. – Bár minél több gyakorlást tölt el valaki a kempóval, annál inkább szeretné magát kipróbálni álló harcokban, főleg azokban, ahol a harc a földre kerülve is folytatódik. A magasabb övfokozatok, különösen a fekete öv megszerzésének egyik feltétele, hogy full contact küzdelmekben is részt vegyenek a 18. életévét betöltött harcosok. Így előbb-utóbb mindenki átesik ezen.

Burián Bendegúz, Koza Márk, Tombácz Tamás, Keresztes Ádám (Fotó: Bognár Tamás)

A kempósok között egyre népszerűbb például a brazil jiu-jitsu, hiszen a földharcnál elengedhetetlenül szükséges ennek a sportágnak a gyakorlása is.

– Az OB minden kempós életében fontos verseny, különösen azoknak, akik válogatott pontokat szeretnének gyűjteni, és ki szeretnének jutni a következő év valamelyik világversenyére. A magyar bajnokságon szerzett válogatott pontok minden korosztálynak másfélszeres szorzóval számítanak az egyéb bajnokságokon szerzett pontokhoz képest, ezért fontos erre összpontosítani. Akik elindulnak, komolyan veszik a felkészülést  attól függetlenül, hogy kezdők, haladók, vagy már mester divízióban versenyeznek. Nyilván máshogy készül egy gyakorlottabb versenyző, de a „nap végén” az a lényeg, hogy magadhoz képest fejlődj. Így ha egy versenyen valaki nem is szerez igazán fényes érmet, akkor is elégedett lehet, ha minden tőle tele telhetőt megtett a felkészülés ideje alatt. Amit a versenyig fejlődik, tanul az ember, az az övé marad, azt már nem veszi el tőle senki, attól több lett, és valahol ez a fontos – mondta Koncz Gábor.

Kondor Raul harc közben (Fotó: Bognár Tamás)

S valóban: a mostani versenyen is láttam – mert persze ott voltam, ki nem hagytam volna –, milyen elszántan, és mégis higgadtan harcoltak a kempósok. Hiába, az önfegyelem az ilyen sportágaknál nagyon fontos. Ezért is hasznos, hogy gyermekünket fiatalon beírassuk valamilyen harcművészetet tanulni, mert nemesebbé válhat általa. Én legalábbis úgy tapasztaltam, hogy egy igazi harcművészben ott van a mások iránti tisztelet, az alázat, s valamiféle méltóság is. A gyakorlatok közben beléjük ivódnak olyan tulajdonságok, amelyekre nagyon nagy szükség van az Igaz Ember létrejöttéhez.

Mint ahogy az előbb említettem, a válogatottba a versenyeken szerzett pontok alapján lehet bekerülni. Ezért lássuk megyénk kempósainak eredményét összefoglalva, név szerint:

(Fotó: Bognár Tamás)

Székesfehérvári Kempo SE

NÉV  ARANY   EZÜST  BRONZ
 Gáncs Ferenc 3    
 Burián Bendegúz 4 2  
 Koza Márk 3 1 2
 Tombacz Tamás 1 4 1
 Keresztes Ádám    1  
 Nagy Zalán     1
 Koza Ferenc   2  
 Takács Nóra   2  
 Kondor Raul   2  
 Rumpert István   1  

 

 
 






 

Láng Aurél harc közben (Fotó: Bognár Tamás)

PKA (Profi Kempo Akadémia)

 NÉV   ARANY   EZÜST   BRONZ 
 Gombaszögi Viktória  2   1
 Szabó Bendegúz    2  
 Jenei Kristóf   1  

Sárosdi Kempo SE

NÉV  ARANY   EZÜST   BRONZ 
 Törzsök Réka  2 1 3
 Csizmadia Dániel  3 2  
 Láng Aurél    1 2
 Mogyorósi Patrik      3
 Tóth Daniella  5 1  
 Bereczk Szonja 1 3 2
 Kilinkó Kíra  1 4  
 Répási Eszter  1 1 1
 Kilinkó Melani    1  
 Németh Szabolcs      1

A kempósok legközelebb május 20-án lépnek tatamira a Seregélyes Kupán. Akkor a 12 éves és az annál fiatalabb kempósok mutatják majd meg, mit tudnak.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek