6 évnél régebbi cikk

Gyöngyvirágot a kertbe!
Fehérvár Médiacentrum fotójaGyöngyvirágot a kertbe!

A legenda szerint nem tér vissza a csalogány az erdőkbe, amíg a gyöngyvirág ki nem nyílik. Most viszont már vígan dalol e fürge madárka, így aki még nem találkozott idén gyöngyvirággal, az is tudhatja, hogy bizony már ott rezegteti a szellő a huncut fehér harangocskákat a levelek között – valahol az erdő mélyén.

A gyöngyvirág a szerelem és a szűziesség szimbóluma. Nyiladozása épp ezért a tavaszi napsütésben hevesen dobogó szívekkel egy időben kezdődik: május elején. A franciák ezzel a növénnyel üdvözlik a májust és lepik meg egymást a bájos csokrokkal abban a reményben, hogy szerencsét hoz következő májusig. A gyöngyvirágos csokrot viszont nem ajánlatos alaposan megszorongatni, mert a növény igencsak mérgező. Erről írtam két korábbi cikkben is, a medvehagymáról szóló blogbejegyzésben, és a múltkori bejelentkezésemkor.

A levelek érintése után mossunk azonnal kezet, mert még ez az ártatlannak tűnő mozdulat is okozhat kellemetlenséget, például bőrgyulladást! Bár, így visszagondolva a gyerekkoromra, amikor a szüleim garázsbejárója mellett dús gyepet alkotva virágzott a gyöngyvirág, bizony csoda, hogy nem lett semmi bajom, hiszen ha tehettem folyton bedugtam a virágok közé az orromat, hogy minél mélyebben szippanthassam magamba a finom virágillatot. Leszedni sose szedtem, inkább csak simogattam a leveleket, s örültem annak, hogy milyen szépséggel örvendeztetett meg a természet, s persze a szüleim, akik odaültették a növényt.  

A gyöngyvirág ugyanis nemcsak az erdőkben lakik szívesen, hanem a kertekben is – ha a gondos gazda jól bánik vele. Én ugyan mindig oda, a sarokba borítottam a mosószermentes, koszos vizet, ahol a gyöngyvirág gyökerezett, mert lusta voltam távolabb elmászni a súlyos vödörrel egy-egy tisztítási művelet után, mégis kedvelte e mostohának tűnő sorsot ez a virág. Hogyne, hiszen a nedves földet szereti!

A gyöngyvirág Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos. Szereti a tölgyeseket, a lombos erdőket, a ligeteket, és minden olyan helyet, ahol vizes a talaj. Kibírja a meszes földet is. Szereti, ha árnyékban van, de igazából nem nagyon igényes, és jól alkalmazkodik. Évelő, sűrűn behálózza rizómáival a talajt. Nem igényel különösebb gondozást vagy növényvédelmet. Ha viszont hosszú ideig tartó szárazságot tapasztal, akkor bánatosan kókadozik (érthető módon). Ilyenkor öntözzük meg bő vízzel, a tél beálltával pedig takarjuk be lombbal! Ha már nem virágzik, ne vágjuk le télre a levélzetét, mert így tovább tudja magába szívni a tápanyagokat!

A gyöngyvirág vonzza a rovarokat is  (Fotó: auntiedogmasgardenspot.wordpress.com)

Szaporítani úgy tudjuk, ha kiemeljük a gyökeres növényeket és áttelepítjük a kiszemelt – másik – helyre. Ez lehet virágágyás, egy nagyobb dézsa, erkély, de jobb, ha fenyőfa vagy más bokor, fa alá ültetjük. Nálunk régen egy tuja volt a szomszédja, és jó barátságban voltak egymással. Ennek oka az is lehetett, hogy nagyrészt árnyékba szeret bújni. (A teljes napfényt kerüljük!)

Ha palántáról neveljük, akkor bármikor ültethetjük a termesztési szezonban – akár ősszel is. Ha gumókkal próbálkozunk, akkor először is áztassuk be a gumókat langyos vízbe. Hagyjuk több órán át fürdőzni. Beáztatni azért kell, mert így gyorsabban fog megindulni. Ha jól megduzzadtak a gumók a vízben, akkor vágjunk le a gyökerek végéből 2 centimétert. Így jobban bejut majd a víz a gyökerekbe.

A kiszemelt talajt szerves anyagokkal (trágyával, komposzttal, tőzeggel, fenyőkéreggel) gazdagítsuk! A föld legyen jó vízelvezetésű, árvízmentes! (Ha áll a víz a talajban, akkor a gumók elrothadnak.) A gödör legyen mély, de a gumó felső része kerüljön a felszínre! A legkedvezőbb időszak az ültetésre február, március – vagy szeptember. A távolság: 7-10 cm-re egymástól. (Palántáknál 15-20 centiméterrel számoljunk!) Nyomkodjuk le a gumók körül a földet és locsoljuk meg! Az elhelyezésnél gondoljunk arra is, hogy gyorsan terjeszkedik, hamar befutja környezetét, tehát legyen elég helye!  Sziklakertben is nagyon szépen mutat, mivel nem nő magasra. Jó, ha kap valamilyen szegélyt is, hogy kordában tudjuk tartani. (Mint ahogy a kisgyerekek is gyakran kapnak járókát…)

Ültetés közben hallgassuk meg a Queen-től a „Lily Of The Valley” című számot, amely alapjáraton nem a gyöngyvirágról szól, de a címe kötődik hozzá, és szép ballada. Freddie Mercury kihasználja benne hangjának több mint két oktávos terjedelmét.

Ha a gyerekünk még kicsi, és a folyamatos csacsogása áthúzza a zene élvezetét, kössük le erre az időre figyelmét egy magyar népmesével, aktuálisan Gyöngyvirág Palkóval:

Most, hogy létrejött egy kis nyugalom, és a gumók is a földbe kerültek, mossuk meg jó alaposan a kezünket a már említett mérgező hatásra gondolva!

A gyöngyvirág bogyójáról is érdemes beszélni: termése élénkpiros színű és erősen mérgező (nagy ritkán rózsaszínű). A gyerekek előszeretettel kóstolják meg a színes növényeket: hívjuk fel figyelmüket a veszélyre! Érdekes egyébként, hogy a madarak is lecsipegetik, aztán emésztetlenül kiürítik. És ahol ezt megteszik, ott új virág sarjadhat.

Érdekességek:

  • Ha a gyöngyvirág leveleit oltott mésszel összekeverjük, zöld festéket kapunk.
  • A gyöngyvirág illata doppingolja a spermiumokat: sokkal gyorsabbá válnak, és nagyobb eséllyel futják le a szükséges távot. Ezzel kapcsolatos, hogy:
  • A gyöngyvirág gyökérkivonatát a népi gyógyászat az impotencia kezelésére is használta.
  • A gyöngyvirág több lepkefaj elengedhetetlen tápláléka. (Például a Fehéres Őszibagoly nagyon szereti.)
  • A néphit szerint, ha harmatos gyöngyvirággal bekeni a lány az arcát, akkor a bőre üde lesz, szeme pedig egészséges. Ezért mosdóvízhez is keverték, illetve kipréselt levével a homályos látást tisztították.
  • Pálfi György díjnyertes Hukkle című filmjében a falusi asszonyok gyöngyvirággal mérgezték meg a férfiakat.
  • 1967-ben a gyöngyvirág Finnország nemzeti virága lett.
  • A gyöngyvirág az alázatot és Krisztus második eljövetelét is jelképezi.
  • Még a gyöngyvirágos csokrot tartalmazó vázában lévő víz is okozhat mérgezést. (Ezért figyeljünk a háziállatainkra, ne igyák meg!)
  • A gyöngyvirággal, körömvirággal és jojobaolajjal készült testápoló az idősödő bőrt is hidratálja.

Meglepetésrecept: gyöngyvirágos hidratáló.
Elkészítése:

Melegítsünk fel 50 g kakaóvajat, 10 g méhviasszal. Öntsünk hozzá 1 evőkanál kókuszolajat, 2 evőkanál  jojobaolajat! Adjunk hozzá 8-10 csepp gyöngyvirág-illóolajat! Ha nagyon sűrű, akkor adhatunk még hozzá olívaolajat. Tégelyben tároljuk, és naponta használhatjuk.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek