6 évnél régebbi cikk

Felavatták Fehérvár első pumptrack-pályáját
Fehérvár Médiacentrum fotójaFelavatták Fehérvár első pumptrack-pályáját

Most, hogy már talán újra beköszönt a jó idő, egyre többen és többen nyúlnak kedvenc bringájuk után, hogy újra kerekezzenek a városban, a parkokban. A Bregyó mögötti parkerdőben biciklizők egy újfajta, úgynevezett pumptrack-pályára figyelhettek fel, amelyet kifejezetten a nehezebb terepekre szánt vastag gumis bringákra találtak ki.

Fiatalkoromban rengeteg extrém sportba kóstoltam bele, így nem áll tőlem távol a dombos terepek biciklivel való felfedezése. Egyáltalán nem csoda tehát, hogy gyermeki lelkesedéssel indultam el a pumptrack-pályához, amely láttán már-már könny szökött a szemembe. Ha az én koromban lett volna ilyen... A Bregyóban két pályát használhatnak a sportág szerelmesei: egy kisebb gyakorló pályát és egy nagyobb, ugratókkal és éles kanyarokkal teletűzdelt versenypályát. 

A "pumpapályán" való szlalomozás, vagy ahogy a profik mondják, a pumpálás, egészen újkeletű bringás sport. Eredetét a 70-es, 80-as évekbeli BMX-es kultúráig lehetne visszavezetni, hiszen az alapmozdulatok, a biciklis trükkök hozzájuk köthetők, ám a sportág komolyabb térhódításra 2002-ben indult, amikor is ausztrál hegyi bringások kialakították az első dombos pályákat és versenyeket szerveztek rajtuk. 2004-ben Amerika átvette az új őrületet és onnantól kezdve nem volt megállás. Maga a pumpálás elnevezés abból ered, hogy a pályán végig egyfajta pumpáló mozgást végzünk a testünkkel, így hajtva kerékpárunkat. Onnan tudjuk, hogy jól csináljuk a gyakorlatot, hogy a bicikli tekerése nélkül tudunk haladni a pályán. Ahogy mondják, ekkor leszünk igazi pumpálók.

A sportág Magyarországon is egyre népszerűbb, hiszen a pumptrack-pályákon nem csak profi bringások és egyesületek akrobatikázhatnak, hanem a vállalkozóbb szelleműek akár már egy mountain bike-kal is kipróbálhatják magukat. Azért én mindenképpen javasolnék védőfelszerelést.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek