6 évnél régebbi cikk

Megelőzhető-e a nyári fejfájás?
Megelőzhető-e a nyári fejfájás?

Már átélhettünk néhány nagyon meleg napot idén is, és ha lehet hinni a meteorológusok hosszútávú előrejelzésének, akkor nyáron nem egyszer rekkenő hőségre számíthatunk. És ezzel együtt sokan fejfájásra is. Összegyűjtöttük, hogy nyáron melyek a fejfájás leggyakoribb okai és persze így előkerült a megelőzés is.

A fejfájásoknak összesen 153-féle csoportját különböztetik meg a szakemberek, mivel okaik, tüneteik, kezelési módjaik nagyon szerteágazóak. Valószínűleg ennek a 153-féle fejfájásnak legalább ugyanennyi kiváltó oka is létezik, de azért az biztos, hogy vannak az életmódunkban és a környezetben jelentkező olyan nyári kritikus tényezők, amelyekre figyelve megelőzhetnénk vagy enyhíthetnénk a fejfájást.

Kánikulában a város jóformán csak így bírható ki  (fotó: HBÁ)

Meleg van
Egy, a webbeteg.hu által ismertetett, a Neurology című szaklapban megjelent cikk szerint a magas hőmérséklet valóban befolyásolhatja a fejfájás kialakulását. A 2000 és 2007 között a Beth Israel Diakónus Egészségügyi Központban 7000 betegre kiterjedő kutatás eredményei szerint a hőmérséklet 5 fokos emelkedése esetén, 7,5 százalékkal nő a heveny fejfájás kialakulásának esélye. Hogy miként hat a meleg és miért lesz fejfájás, arról a kutatóknak vélhetően fogalmuk sincs, de van több magyarázatuk: A hőmérséklet emelkedése csökkenti a vérnyomást, így az agy rosszabbul tudja szabályozni a véráramlást. Egy másik magyarázat szerint, ha az idő melegszik, a levegő nedvességtartalmában és a légnyomásban bekövetkező változások megváltoztatják a kémiai anyagok termelését az agyban, ami fejfájást idézhet elő. Egy harmadik szerint, ha melegszik az idő, megváltozik a légkör elektromossága, és az idézhet elő fejfájást. Mindenesetre amíg a természetet rá nem tudjuk venni, hogy állandóan a számunkra kellemes viszonyokat produkálja, addig marad a légkondi, a vízivás és a strand vizében ücsörgés, mint a testünk hűtésének kézenfekvő módjai. De például én nagy melegben kénytelen vagyok sálat hordani, mert ha a nyakam és a vállam megizzad, és jön egy kósza fuvallat, vagy bemegyek egy légkondicionált helyre, a nyakam annyira lehűlhet, hogy azonnal jön a kiadós migrén, amire persze a meleg még ráerősít…

Még az árnyékban is szinte fáj... (kép: bsnscb.com)

Süt a nap
A napsütés két módon is előidézheti a fejfájást. Egyrészt a szemet károsíthatja az erős sugárzás, amely aztán hosszabb távon szembetegségekhez, illetve fénykerüléshez vezethet. A fejfájással együtt járó fénykerülést, (photophobia) elsősorban a szem szöveteinek gyulladása idézi elő, ami könnyezéssel is járhat – írja a mitolfaj.hu. A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmányát ismerteti az elitmed.hu. Ebből kiderül, hogy a kutatók úgy vélik, a migrén típusú fejfájásra jelentős hatást fejt ki egy retinából induló, de nem vizuális információt szállító pálya, amely a látókéreg egy bizonyos, a fájdalmat kiváltó területét aktiválja. A fájdalom főleg a kék és szürke fényingerre következik be, és az idegsejtek hosszan aktívak maradnak, ezért nem akar szűnni a fájdalom a sötét szobában sem. Az erős napsütéstől könnyű napszúrást is kapni, ami megint csak fejfájáshoz vezethet közvetlenül a napsugárzás miatt is, vagy kombinálódhat a meleg kiváltotta tünetekkel is. A naptól természetesen többféleképp védhetjük magunkat: széles karimájú kalap, napszemüveg, árnyék. Alapszabály, hogy kánikulában 11 és délután 3 között nem nagyon megyünk sehová.

Ha fáj a fejed, már elkéstél. De azért igyál minél több vizet!  (kép: accordclinical.com)

Nem iszunk elég vizet
Nyári nagy melegben, illetve sportoláskor is a szervezet keményebben dolgozik, a verejtékezés fokozódik, és könnyebben dehidratálódunk, ami magyarázatot adhat a fejfájásra – hangsúlyozzák a webbeteg.hu-n. A reklámoknak hála azzal manapság már egy óvodás is tisztában van, hogy a kiszáradás fejfájáshoz vezet, és hogy napi 2-3 liter vizet meg kell innunk. Mindenesetre nem akkor kell elkezdeni a vízivást, amikor már fáj, hanem előtte! Mondjuk érdemes a reggelt úgy kezdeni, hogy megiszunk legalább fél liter vizet. Elvégre egész éjjel nem ittunk. És amikor szomjasak vagyunk, már igen erősen kiszáradtunk! Ehhez annyit azért még hozzátennék, hogy ha sokat izzadunk, időnként nem árt a vizet megsózni (az ásványvizet is!), mert az izzadással sok só távozik a szervezetből, amit pótolni kell, különben jön a hajnali vádligörcs, amit a webbeteg.hu szerint leggyakrabban magnézium, calcium, vagy sóhiány okoz…

Azért van olyan, hogy az ember inkább vállalja a fejfájást...  (kép: fezen.hu)

Megártott a buli
Ez ugyan télen is előfordulhat, de azért a fesztiválok mégis csak nyáron vannak… Nem csak azért fáj ilyenkor a fejünk, mert sokat ittunk, hanem mert nem aludtunk eleget. A hazipatika.com utal arra, hogy az alváshiány nagyon erősen összefügg a fejfájással: a pihentető, 8-9 órás alvás nagyon fontos, ezt az Amerikai Fejfájás Társaság ajánlása is rögzíti. Ennél kevesebb alvás csak az embereknek nagyon kis százalékánál nem növeli a fejfájás kialakulásnak kockázatát. Tehát ha fáj a fejünk, nem elegendő a délutáni alvás, hanem bizony szükség van a pihentető alvásra is. Ez pedig azt jelenti, hogy éjszaka, sötétben alszunk. Nem véletlen, hogy minden finn házon komoly redőnyök vannak – amit a fehér éjszakákon gondosan le is eresztenek. Elvégre éjfélkor még olyan világos van, mint nálunk nyáron este hét felé.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek