6 évnél régebbi cikk

Teszteltük az Év Fürdője Verseny környékbeli indulóit: Árpád Fürdő vs. Velence Resort & Spa
Teszteltük az Év Fürdője Verseny környékbeli indulóit: Árpád Fürdő vs. Velence Resort & Spa

Ne essünk kétségbe, ha a városban ragadunk a nyárra: van két ajánlatunk is, hova meneküljünk, ha már nem bírjuk a kánikulát! Rossz esetben is maximum 30 percnyi utazásért cserébe egész napos mininyaralást kaphatsz.

Szívesen lecserélnéd a fürdőkád nyújtotta pancsolási lehetőségeket? Mondok rögtön két jó tippet, ahol igazán kellemes mininyaralásban lehet részed! Nem kell messzire mennünk egy kis felfrissülésért, mert Székesfehérváron, és akár 20 percre a várostól – Velencén – is találhatunk kikapcsolódást nyújtó lehetőségeket.

Előbb-utóbb minden ember életében eljön az a nyár, amikor valamilyen okból kifolyólag nem tud szabadulni a városból. Személyes tapasztalatból mondom, hogy a panelrengeteg kellős közepén a legkevésbé sem élvezhető a kiváló strandidőnek számító 33-34 fok. Ha mégis túlélnénk egy darabig, akkor jutalmazzuk meg magunkat és kutassunk fel néhány – a városban vagy annak közvetlen közelében található – alternatívát a tengerparti nyaralásra…

Véleményem szerint egy programajánló akkor igazán ütős, ha a cikk írója személyesen megbizonyosodik arról, valóban megéri-e másoknak ajánlani az adott helyet. Felkerekedtem három barátnőmmel – Bukosza Zitával és a szerkesztőségünkben vendégeskedő két osztrák cserediákkal –, hogy leteszteljük a Velence Resort & Spa-t és az Árpád Fürdőt. Mind a négyen többször jártunk már a jelenlegi tesztalanyokhoz hasonló helyeken, tehát kijelenthetjük, hogy egy valódi szakértőcsapatot sikerült összehoznunk.

Tesztelőként mindent kipróbáltunk és mindent, amit lehetett, kritizáltunk (fotó: H.A.) 

Egy szerdai napon vonattal indultunk Velencére. Az út mindössze 15-20 percig tartott, a vonatról leszállva a fürdő pedig három perc sétával elérhető. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyenek lehetnek a szállodai szobák – hiszen van, aki több napra érkezik a komplexumba. Egyhangúan egyetértettünk abban, hogy már a szobákban is – amiből egyébként 179 darab van – minden adott ahhoz, hogy pihentető élményben legyen részünk, hiszen az ablakok a tóra és a szemközti partra néznek, és a legtöbbjükhöz saját erkély is tartozik.

Mind a szálloda vendégei, mind a napi belépőt váltó látogatók egy – az elvárásainkhoz képest is különösen tiszta és biztonságos – öltöző és zuhanyzó szekción keresztül juthatnak el a beltéri medencékhez. Innen legkönnyebben szárazföldön, a kalandvágyóbbak pedig egy vízi folyosón átúszva érkezhetnek meg a kinti élménymedencéhez. A tesztelő team lelkesen vetette magát a különféle buzgárok és a sodrófolyosó habjai közé, és a következő következtetésekre jutott:

A fürdő tuti választás lehet még változékony időjárás esetén is. A kinti és a benti medencék (összesen 11) nagyjából azonos attrakciókkal – nyakat és hátat masszírozó vízsugarakkal és pezsgőágyakkal – hívogatják a lubickolni vágyókat. A víz tisztasága és hőmérséklete is megfelelő, ha pedig már kezünk, lábunk kiázott, ingyenesen használható napozóágyakon pihenhetjük ki a pancsolás fáradalmait.

Mivel a tesztelői munka rendkívül fárasztó, sürgősen pótolnunk kellett az energiakészleteinket. Uzsonnaidőben lecsaptunk a kissé szegényes strandkajára, választásunk végül (lángos és hekk fájó hiányában) gyrosra és palacsintára esett. A klóros víz után mindannyian vágytunk a természetes víz selymességére, és örömmel fedeztük fel, hogy a spának saját partszakasza van, így csobbantunk még egy utolsót hazaindulás előtt.

A napijegyet váltó látogatók a medencék mellett található standoknál csillapíthatják éhségüket. A fürdőzés lényege persze nem az evés, de mi akkor is hiányoltuk a hagyományos strandolós ételeket, főként a lángost.
(fotó: H.A.)

Abban az esetben, ha minden remény elveszett arra, hogy átlépjük a városhatárt, válasszuk az Árpád Fürdőt! Egy forró kedd délelőttön rohamoztuk meg a törökös hangulatú belvárosi fürdőt, és abszolút nem csalódtunk. Már a díszes öltözőszekrények lenyűgöztek minket, melyek abszolút illeszkedtek fürdőben uralkodó török stílushoz. Vannak kétszemélyes hidromasszázskádak, melyek egy romantikus randevú különleges helyszíneként szolgálhatnak, és természetesen itt is adott az élménymedence, ahol a kellemesen masszírozó buzgárok frissítik fel fáradt tagjainkat. Szerintünk ezen a helyszínen az atmoszféra az, ami felteszi a pontot az i-re, már az első pillanatban megfogott minket.

Az Árpád Fürdőben olyan érzése van az embernek, mintha valóban Törökországban nyaralna (fotó: H.A.)

Jöjjön az, amire mindenki kíváncsi, azaz, hogy melyik fürdő az igazi. Csalódást kell okoznunk, nem tudtunk A-t vagy B-t mondani, mert mindkét fürdő más szempontból nyerő. Az eredmény tehát Árpád Fürdő – Velence Spa, 1:1.

A Velence Resort & Spa tapasztalataink alapján inkább a családdal érkező vendégeknek kedvező – ottjártunkkor is tízből kilenc felnőtthöz tartozott legalább egy gyerkőc –, hiszen itt elég tágasak a medencék az úszógumis, vízipisztolyos mókázáshoz. A vízernyő, a vízi sün és a csúszda pedig garantálja, hogy a gyerekek ki se akarjanak jönni a vízből… A szülők vagy a nagyszülők igazi pihenőhelye lehet a tavi panorámával rendelkező gyógymedence, persze csak miután a kicsik átmeneti felügyeletét valami csoda folytán sikerült megoldani.

A Piskóta medence minden vendég kedvence lehet masszírozó vízsugaraival. (fotó: H.A.)

Az Árpád Fürdő pároknak, vagy kisebb 4-5 fős baráti társaságoknak telitalálat. A medencék méretéből kifolyólag alapjáraton kisebb a fürdő befogadóképessége, a hely viszont rendkívül népszerű, jobban tesszük, ha fürdőzésünket a csúcsidőszakon kívülre időzítjük. A sportszerűség kedvéért itt is megnéztük, mit rejteget számunkra a büfé kínálata. Örültünk, hogy ebben az esetben a választék sokkal bőségesebb volt, a legszimpatikusabbnak a házias hamburger tűnt. Ha adhatnánk egy tippet a fürdő üzemeltetőinek, akkor mi bevetnénk néhány illóolajat párologtató alkalmatosságot, hogy teljes legyen a törökös feeling. Persze különleges élményekben így sincs hiány: mindenkinek javasoljuk, hogy próbálja ki a tepidáriumot.

Tepidárium kisokos

A tepidárium nagyobb méretű kabin, falát és a pihenőágyakat általában mozaik csempével rakják ki, ezeket és a padlót fűtik fel testhőmérsékletűre, 30-40 fokra. Számos jótékony tulajdonsága van: javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, méregtelenít, oldja a stresszt, míg hatását különféle illóolajok erősítik fel. Plusz előnye, hogy azok számára is jó választás, akik valamilyen betegség miatt nem használhatják a gőzkabint és a szaunát.

Tesztelésünk során külön figyelmet fordítottunk azokra az egyedi elemekre, amik extra élményt nyújthatnak számunkra. Mindkét helyszínen teszteltük a szaunázási lehetőségeket – saját határainkat is feszegetve –  és kijelenthetjük, hogy a két fürdő ebből a szempontból egyformán jól teljesített. A velencei fürdő kellemes, nyárias idő esetén a kinti medencék és a saját partszakasz szempontjából egyértelműen viszi a pálmát. Ha a nyári kánikulát némi hidegfront szakítaná meg, akkor az Árpád Fürdő győzedelmeskedik, melynek páratlan enteriőrje garantáltan felejthetetlenné teszi a kikapcsolódásunkat. Teljesen olyan, mintha Törökországban vakációznánk, pedig csak a fehérvári Kossuth utcában vagyunk!

A velencei fürdőben mi sem feledkeztünk meg a bőrünk védelmének fontosságáról, hiszen a napsütötte medencékben úszkálva még könnyebben megtörténhet a baj (fotó: H.A.) 

Cikkünk célja a programajánlás mellett egyben felhívás is olvasóinknak arra, hogy miután kipróbálták a fenti két pihenőhelyet, szavazzanak is rájuk ezen a linken. Az Év Fürdője Versenyben az intézmények három kategóriában versenyeznek egymással. Az Árpád Fürdő és a Velence Resort & Spa egyaránt "Az Év Feltörekvő Fürdője 2017" csoportban indult. Megéri szavazni, hiszen a  szavazók között wellness hétvégéket és további ajándékokat sorsolnak ki.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek