Fair27 °C
2019. július 19. péntek Emília
Menü

Itt a nyaralás ideje! De mi lesz a növényekkel?

Itt a nyaralás ideje! De mi lesz a növényekkel?
Minden virág erről álmodik: intelligens és okos virágcserép (Fotó: parrot.com)

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a nyaralás mindig kész logisztikai sakkjátszma. Nem elég, hogy a két gyerek simán megtöm két metrós, összehajtós cekkert azokkal a játékokkal, melyeket az elkövetkező 10 nap alatt még csak megérinteni sem fog egyszer sem, de még ott a bőrönd, a békatalp, a búvárszemüveg, no és a kávéfőző. Anélkül aztán egy lépést sem.

És persze ha az autóba már cipőkanállal sem fér több motyó, akkor még be is kéne ülnünk. Ennyi. De gondolom sokan vannak ezzel így. Azonban vannak ezeknél sokkal sokkolóbb kérdések is: egyrészt, hogy adjunk-e valakinek kulcsot a lakáshoz, míg mi nyaralunk, másrészt, hogy vajon kibírják-e a gazok locsolás nélkül a 10 napot? Persze ez a két kérdés azért valahol a távolban találkozik, akárcsak a párhuzamos egyenesek a rajzlapon.

Kulcs vagy locsolókanna?

Itt két felé oszlanak meg az álláspontok. Egyrészt a mi lakásunkba ne járkáljon be senki szomszéd, de még a rokon se. Pláne, egyedül ne. Ez a nehezebb. A másik meg, amikor a túlbuzgó Kedvesnéni akváriumot varázsol a fikusz cserepéből. Persze a kettő között azért akadnak még lehetőségek. A DIY imádói képesek a kádat is cserepesvirág neveldévé alakítani, bár ilyenkor azért híján vagyunk a napfénynek, de legalább nem száradnak ki a zöldek. Vagy ott van még opciónak a mini automata locsolórendszer hívők. Barkácsolók, elektrokütyü mániások előnyben. Ők képesek a fürdőből az erkélyig slagozni a locsolót, hogy aztán előre programozott minimotorokkal öntözzék a balkonon a muskátlit.

Bevallom én nem vagyok ezermester, így mi maradunk a Kedvesnéninél. Ez már csak azért is praktikusabb, mert egy esetleges szükséghelyzetben van, aki kulccsal a lakásba jutva simán elzárja a víz-főelzárót, ha éppen dől a víz a mosógépből.

Önlocsoló cserép

De a technika már ott tart, ahol nem is gondolnánk. Napjaink tele vannak mindenféle hülyébbnél hülyébb okos kütyükkel. De tényleg! Van már okos serpenyő, okoshűtő, viselhető okoskabát, okosmérőszalag, meg ki tudja még mi nem okos manapság már. De igazából kevés az olyan okos fejlesztés, melyek eljutnak a megvalósításon túl odáig is, hogy a boltok polcára kerülve még meg is vesszük őket, ja és persze használjuk is. Nos, most találtam egy ilyen eszközt. És pont jól is jön, így nyaralás előtt. Nem kell többé a fikuszt, a jukkát meg a többieket a Kedvesnénire bízni, mert erre itt a Parrot Pot.

Itt a nyaralás ideje! De mi lesz a növényekkel?

Az új típusú virágcserép már itthon is elérhető a hazai webáruházak kínálatában, de a szemfülesebbek a gyártó oldalán olcsóbban is hozzájuthatnak.
(Fotó: parrott.com)

A Parrot Pot nem más, mint egy virágcserép, mely annyira okos, hogy távollétünkben sem hagyja a beleültetett virágot kiszáradni. Ez egy cserépbe szerelt mini víztartály és öntözőrendszer házasítása. Ráadásul nem is akármilyen. Simán ellátja helyettünk a növénygondozás feladatát akkor is, ha éppen itthon vagyunk, csak mondjuk nincs kedvünk beszélgetni a fikusszal. Sőt, még akkor is jól jön, ha szeretnénk virágot a lakásba, de bénák vagyunk a gondozásában. Ez a cserép a szobai fikuszok Semmelweise!

Locsoljunk telefonnal!

Az okos cserép, nem hogy okos, de még intelligens is. A Parrot Pot négy beépített szenzor segítségével figyeli és méri a fény, a hőmérséklet, a talajnedvesség, és a virágföldben lévő tápanyagok arányának változását. A szenzoroknak köszönhetően ajánlásokat és figyelmeztetéseket is kapunk okostelefonunkra, hogy mindig naprakészek legyünk növényeink állapotáról. Az összegyűjtött információk és adatok Bluetooth kapcsolat segítségével vándorolnak telefonunkra. Ráadásul több mint 8000 növény adatbázisához is hozzáférhetünk a paradicsomtól a rozmaringon át egészen az orchideáig. Az intelligens cserép használatához szükséges alkalmazást, a Flower Powert ingyenesen tölthetjük le Android- vagy iOS-alapú telefonra vagy tabletre.

A cserép a Perfect Drop funkció segítségével mindig a megfelelő vízmennyiséget juttatja a cserépben lévő növényünknek, ráadásul a megfelelő időzítéssel. A Perfect Drop rendszernek köszönhetően a Parrot POT kizárólag akkor öntözi a növényeket, amikor szükségünk van rá. Ezenfelül az eszköz automatikusan alkalmazkodik a növény természetes életciklusához, és eszerint időzíti az öntözést is.

Az eszköz rendelkezik ön-öntöző üzemmóddal is. A Plant Sitter segítségével a Parrot POT akár egy hónap felügyelet nélküli gondoskodást is lehetővé tesz számunkra. A locsolási szintek szabályozásával fikuszunk sosem fog senyvedni, sőt még az is lehet, hogy jobban örül majd annak, ha nem vagyunk otthon, és nem mi babrálunk a locsolókannával.

Így nekünk már csak arra kell figyelnünk, hogy ne nyaralás alatt posztoljunk a Facebookra, hogy éppen a világ másik felén lógatjuk a lábunkat a vízbe, hanem ezt már csak itthonról a fikusz mellől tegyük meg, gondolva arra, hogy egy-egy sikeresen elkészített nyaralás idején posztolt szelfi valakinek felhívás lehet a keringőre.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi