6 évnél régebbi cikk

Itt vannak a Perseidák – csodás csillaghullás alatt romantikázhatunk
Fehérvár Médiacentrum fotójaItt vannak a Perseidák – csodás csillaghullás alatt romantikázhatunk

Már július végén megérkezett a leglátványosabb meteorraj, és jó hír: még időben vagyunk, hogy lássuk. Bár a Hold most teljesedik ki, de csökkenő fénye augusztus második felében egyre nagyobb teret enged majd az égi látványosság csodálásának.

Egy pléd és Székesfehérvár fényeitől kissé távolabb eső hely – nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy élvezhessük a Perseidák meteorrajt kísérő csillaghullást. A jelenség valójában nem is a csillagok hullása, hanem az a pillanat, amikor a Swift-Tuttle üstökösről leszakadt törmelék belép a Föld légkörébe, a súrlódástól felhevül, felizzik, majd megsemmisül. 

Szerencsénk van, az időjárás még egy ideig biztosan kedvez az éjszakai földön fetrengős, baráti vagy romantikus égkémlelésnek. Székesfehérvár környéke pedig bőkezűen kínál félreeső, kevésbé fényszennyezett helyeket. Hogy néhányat felvillantsunk a lehetőségek közül: a Millenniumi emlékmű környéke, a pákozdi dombok vagy a Velencei-tó egy-egy kevésbé felkapott, szabad partszakasza.

Persze a városi parkok vagy szerencsés esetben a hátsó kert is remek választás lehet a meteorraj-figyelésnek, legfeljebb a kevésbé fényes villanásokat nem láthatjuk.

A csillag-csúcs pedig még csak most következik, augusztus 10. és 15. közöttre teszik a szakemberek azt az időszakot, amikor akár 80-120 hullócsillag is felvillan az égbolton. Ez ráadásul egybeesik a Hold fényének csökkenésével is, hiszen az augusztus 7-i teliholdat követően az égitest egyre nagyobb teret enged majd az égi parádénak. 

És nem a Perseidák az utolsó meteorraj, amely ebben az évben kínál még nekünk csodát, legfeljebb az idő lesz majd kevésbé kedvező a romantikázáshoz, ugyanis hasonlóan gazdag csillaghullásra csak decemberben, a Geminidák meteorraj érkezésekor számíthatunk.

Perseidák meteorraj
Névadója: Perszeusz csillagkép (Perseus)
Földközelben: július 23 – augusztus 20.
Csillaghullási csúcs: augusztus 10-15.
80-120 hullócsillag óránként

Drakonidák meteorraj
Névadója: Sárkány csillagkép (Draco)
Földközelben: október 2-16.
Csillaghullási csúcs: október 7-8.
15-20 hullócsillag óránként

Orionidák meteorraj
Névadója: Orion csillagkép (Orion)
Földközelben: október 16–27.
Csillaghullási csúcs: október 20-23.
15-20 hullócsillag óránként

Leonidák meteorraj
Névadója: Oroszlán csillagkép ( Leo)
Földközelben: október 20 – november 30.
Csillaghullási csúcs: november 17–18.
10-30 hullócsillag óránként

Geminidák meteorraj
Névadója: Ikrek csillagkép (Gemini)
Földközelben: december 4–16.
Csillaghullási csúcs: december 13–14,
80-120 hullócsillag óránként

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek