Partly cloudy31 °C
2020. július 10. péntek Amália
Menü

Ahol a nagymama és a gazdasági szereplők igényei találkoznak

Ahol a nagymama és a gazdasági szereplők igényei találkoznak
A nagyok is jól szórakoznak - történelmi kvíz kicsit másképp (Fotó: Horváth Reni)

Startra kész az Alba Innovár, a fehérvári digitális élményközpont, hogy szeptembertől a gyerekeknek (majd nem csak a gyerekeknek) az oktatás egy más oldalát is megmutassa. Esélyteremtés, piaci igények és generációk felzárkóztatása Székesfehérvár szívében.

A LEGO-robotok a digitális élményközpont abszolút slágerei a gyerekeknél - ez már a nyári tesztüzem során egyértelműen kiderült, ám az is, hogy azért a játéknál sokkal-sokkal többről van itt szó, olyan digitális tudás megszerzéséről, amely nélkül már a jelen is nehezen elképzelhető, de a jövő abszolút elképzelhetetlen. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben a diákok remekül szórakoznak, akárcsak kollégánk, amikor néhány hónapja kipróbálta, mit tud az Alba Innovár.

Ahol a nagymama és a gazdasági szereplők igényei találkoznak

fotó: Horváth Reni

A most induló tanév során mintegy 4-5 ezer Székesfehérváron tanuló diák ingyen, tanórai keretek között merülhet el a digitális világnak abban a szegletében, amely a felnőtt életük alakításában is döntő fontosságú lehet.

Hatásvadász szavak! Legyinthetnénk rá, hiszen gyakorlatilag minden tíz évnél idősebb gyermek okos és még okosabb telefonnal a kezében létezik a digitális dimenzióban. Létezik. De vajon van-e fogalma mindeközben, olyan unalmasan hangzó kifejezések jelentéséről, mint biztonságos közösségi média használat vagy értékteremtő internethasználat. Jó eséllyel, a tanerő ezen mondatánál kezdenének el ásítozni az iskolában.

Az Alba Innovárban pedig a LEGO-robotok vagy Alba-robot programozása közben, esetleg a 3D-s nyomtatót használva a fenti kifejezések, valamint sok-sok alapvető digitális tudás és kompetencia válik természetessé a diákoknak, és helyezi őket lépéselőnybe a jövő munkaerőpiacán.

A digitalizáció nem csak elválaszthatja az embereket, hanem össze is hozza a családokat, a közösséget.

Hogy miért? Mert a gyerekek oktatása csak az első lépés, hamarosan az idősebb generáció tagjai előtt is megnyílik a lehetőség, hogy digitálisan fejlesszék magukat, és így talán jobban megértsék saját gyermekeiket, unokáikat.

A jó robotkutya támad, ha közelítünk:

 Így készül a 3D-s dísz: 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár