Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat
(Fotó: Pápai Barna)

Az egyértelműen Balaton-központú Magyarországon a kisebbséget képviselő Velencei-tó pártiként könnyű tollal (bocsánat, modern időket élünk, billentyűvel) írom le: aki hibátlan hangulatú vitorlásversenyekre kíváncsi, annak meleg szívvel ajánlom a Velencei-tavat. A Finn-dingi Országos bajnokságon kóstoltunk bele a hamisítatlan vízi élménybe.

Sipos Péter, a házigazda Alba Regia SC vitorlás szakosztályának vezetője széles mosollyal fogadott minket, bár ez nem akkora szenzáció, hiszen Pétert mindig is egy vidám emberként ismertem. Most azonban ezen felül is volt oka az örömre, ugyanis igen szép számmal érkeztek versenyzők Agárdra, a Finn-dingi OB-ra.

- 58 nevezőnk van, ez nagyjából egy normál magyar bajnoki mezőny nálunk. A finn-dingi egyértelműen a legnépesebb hajóosztály, amikor rossza az idő vagy bármi más közbeszól, akkor is gond nélkül vagyunk minimum negyvenen. Külön büszkeségem, hogy a mi klubunk adja a hajóosztályba a legtöbb versenyzőt, ennek is köszönhető, hogy a hazai szakszövetség döntése alapján bizonyos időközönként Agárd adhat otthont az országos bajnokságnak. A finn-dingi már 1952-ben olimpiai szám volt, ez egy férfias sport, a mi meglátásunk szerint egy felnőtt embernek ilyen hajóval kell járnia.

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

Sipos Péter elégedetten nyilatkozhatott, szép mezőny jött össze Agárdon (Fotó: Pápai Barna)

A mezőny ezúttal nem csupán népes, de kimondottan rangos is volt. A korábbi olimpikonok közül rajthoz állt az 1988-ban, Szöulban versenyző Székely Antal is, de ne feledkezzünk meg Sipos Péterről sem, a házigazda Alba Regia SC szakosztályvezetője 1992-ben képviselte hazánkat az ötkarikás versenyen. Akadt a mezőnyben dél-afrikai és osztrák vitorlázó is, utóbbi a maga 72 esztendejével a verseny korelnökének számított. A legnagyobb név azonban természetesen Berecz Zsomboré, a kiváló vitorlázó tavaly 12. lett a riói olimpián, idén pedig a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is az ötödik helyen zárt.

- Bármit ad a Velencei-tó, én azt szeretem, mert itt kezdtem a pályám. 12 éves voltam, amikor egy kezdők részére indított táborban vettem részt a VVSI-nél, egy évvel később pedig már igazolt versenyzője voltam a klubnak. Az egyik legnagyobb élményem azokból az időkből az első nagyszeles versenyem, egymás után borultak fel a vitorlások, rengeteg vizet kellett kimernünk a hajókból, nagyon komoly és emlékezetes élmény volt. Azóta az élet elsodort a Velencei-tóról a Balatonra, ott van a klubom, de ott sem töltök sok időt, mert alapvetően külföldön edzek és versenyzek - mesélt a tóhoz fűződő viszonyáról Berecz Zsombor, akit arról is megkérdeztünk, miért is döntött e hajóosztály mellett.

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

Világ- és Európa-bajnokságok ide vagy oda, a Velencei-tóra mindig szívesen tér vissza Berecz Zsombor (Fotó: Pápai Barna)

- Nagyon szeretem a társaságot. Ez a különlegessége és szépsége ennek a hajóosztálynak, kiváló a hangulat itt. A finn-dingi egyébként is különleges, 80 kilótól 130 kilóig bárki versenyezhet, nagyon nyitott kategória. Egyébként a Velencei-tóra visszatérve, itt nem könnyű versenyezni, nagyon változékony a szél, óriási szélfordulók vannak, ami nem könnyíti meg a dolgunkat.

Dagadó vitorlák lepték el a Velencei-tavat

A tó, a hajós és hajósa. A tökéletes hármas (Fotó: Pápai Barna)

Bizony, a Velencei-tó ezúttal sem adta könnyen magát. Az első nap futamait le is kellett fújni, szerencsére később már nem volt akadálya a hullámok meghódításának. Esténként pedig előkerült a bogrács, rotyogtak a finom falatok, a tűz körül pedig indulhatott az adott nap történéseinek kielemzése, a friss élmények megtárgyalása. És valóban ez a finn-dingi ereje: a társaság, a barátságok és a közös sportélmény. Egy kicsiny, nyugalmas szigete az öldöklővé fajult versenysportnak.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Hajléktalanok közfoglalkoztatási programja - sikeres, jövőre is folytatódhat
  Hajléktalanok közfoglalkoztatási programja - sikeres, jövőre is folytatódhat
 • Ismét indul gyakornoki program - tízmilliárd a keret
  Ismét indul gyakornoki program - tízmilliárd a keret
 • Himlővírust is tárolnak - gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban
  Himlővírust is tárolnak - gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban
 • Kínai "Loch Ness-i szörny - a Jangce folyóban látták
  Kínai "Loch Ness-i szörny - a Jangce folyóban látták
 • Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
  Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
 • Erdősítés - mintegy 120 ezer fát ültetnek el novemberben Székesfehérváron
  Erdősítés - mintegy 120 ezer fát ültetnek el novemberben Székesfehérváron
 • Nemzeti Mintaterv Katalógus - elkészült a vázlatterv
  Nemzeti Mintaterv Katalógus - elkészült a vázlatterv
 • Mérföldkő - 50 ezren igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét
  Mérföldkő - 50 ezren igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét
 • Zivatarok - az ország déli megyéiben figyelmeztetnek
  Zivatarok - az ország déli megyéiben figyelmeztetnek
 • Fejlesztés - új eszközök segítik a mozgásszervi rehabilitációt Csákváron
  Fejlesztés - új eszközök segítik a mozgásszervi rehabilitációt Csákváron
 • Kipróbáltuk, milyen egy családi nap a székesfehérvári Titkok Házában
  Kipróbáltuk, milyen egy családi nap a székesfehérvári Titkok Házában
 • Magyar Posta: a rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették
  Magyar Posta: a rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették
 • Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége
  Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége