Fair16 °C
2021. április 21. szerda Konrád
Menü
Házhozszállítás

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!
(Fotó: youtube.com)

Arnold Schwarzenegger, a testépítők/sportolók kultikus példaképe arra buzdította az embereket az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján, hogy minél inkább hagyják el a húst étrendjükből, s bevallotta, hogy ő már majdnem vegetáriánus. Sok sportoló ennél tovább is ment: vegán életmódot folytatnak, és erejük nem csökkent, sőt! Nehézsúlyú ökölvívó bajnokot, súlyemelőt is találunk a vegánok között. Létezik tehát erőfejlesztés / izomépítés hús nélkül!

A kétszeres világbajnok nehézsúlyú ökölvívó, David Haye a Tony Bellew elleni mérkőzése előtt interjút adott a The Sun napilapnak, amelyben vegán étrendjéről beszélt. Mint az újságírónak elmondta: a hús és a savófehérje por helyett olyan vegán fehérjeforrásokat részesít előnyben, mint a felesborsó, quinoa és barnarizs.

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Ezt lehet elérni hús nélkül (Fotó: boxingnewsonline.net)

A riporter kétkedve fogadta a számára érthetetlennek tűnő erő + húsmentesség képletet, ám a sportoló azt mondta neki:
“Azt mondják, ‘Honnan szerzed az erődet?’. Én azt mondom, honnan szerzi az erejét egy főemlős? Az embernél hússzor erősebb, és az étrendje nem húson alapul. Egész nap növényeket esznek. Mítosz az, hogy húsra van szükségünk, hogy erősek legyünk… Három éve növényi alapú étrenden élek. Jobban érzem magam, mint valaha, kívül-belül megfiatalodtam. Akkor kezdődött, amikor sérült voltam, és a legjobb izomgyógyító étrendet kerestem. Minden egyre csak visszavezetett a növényi alapú étrendhez – és megkönnyíti a váltást, amikor látod, hogy milyen borzalmasan bánunk az állatokkal.” Az interjú teljes egészében itt található meg.

David Haye tehát nem gyengült le attól, hogy vegán lett, ahogyan Mike Tyson sem! Az egykori bokszoló bajnok közel 60 kg súlyfelesleget adott le, mióta megváltoztatta étrendjét, és nem fogyaszt állati eredetű ételeket.

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Látványos a változás (Fotó: opptrends.com)

"A vegánná válás új esélyt adott arra, hogy egészséges életet éljek." – nyilatkozta, amikor arról mesélt, hogy hiába próbálkozott többféle diétával és gyógyszerekkel, csak a vegán életmód tudott segíteni rajta. Ő 2009-ben lett vegán – miután a kábítószer és az alkohol teljesen tönkretette a testét és a lelkét. Úgy döntött, hogy teljesen meg szeretne tisztulni, és lemondott a húsról, majd az állati tejtermékekről.

Oprah Winfrey show-jában hosszasan mesélt arról, hogy milyen magas volt korábban a vérnyomása, nehéz volt a légzése, ízületi gyulladásoktól is szenvedett, és azt hitte, hogy meg fog halni. Miután vegán lett, minden problémája megszűnt. új életmódját aktívan hirdeti, friss fotóin galambokkal kezében látható.

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Védi az állatokat, meg az egészségét is (Fotó: observer.com)

Az ex-testépítő bajnok, (Elton John egykori testőre) Jim Morris tavaly halt meg. Az 1935-ben született amerikai utolsó évtizedeiben (1985 óta) vegán volt, és senki se találta volna ki az életkorát irigylésre méltó testfelépítését és kondícióját látva.

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Sosem találtuk volna ki az életkorát (Fotó: knowlio.org)

Az újságíróknak ő is azt nyilatkozta, hogy a vegán életmódra való áttérésekor rohamosan kezdett javulni az egészsége.

 „Az állati eredetű protein túlságosan tele van zsírokkal, mesterséges anyagokkal, valamint egyéb, a szervezetre káros adalékokkal és szennyeződésekkel… Amikor versenyeztem, rengeteg ilyen proteint tömtem magamba, és állandóan emésztési problémákkal küzdöttem. Biztos vagyok benne, hogy mára nemcsak nem néznék ki úgy, ahogy, de nem is lennék itt, ha tovább folytattam volna azt az életvitel.” – jelentette ki.

Nézd meg itt a részleteket:

S, ha már testépítés és „protein-tömés”, akkor nézzük meg Arnold Schwarzeneggert (gyerekkorom nagy kedvencét, akit csodálattal néztem a Vörös Szonjá-ban….). Becslések szerint több tízezer kiló húst fogyasztott el kemény edzései és fehérjediétái során. Most, közel a hetvenhez (idén tölti be) már igyekszik húsmentesen élni, és erre buzdít mindenkit, s még az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján is erről beszélt.

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Hetven évesen döbbenetes formában van (Fotó: youtube.com)

Vagy ott van Kenneth G. Williams, aki 2000-ben vált vegánná spirituális okokból. A naturál testépítő a Los Angeles-i Natural Olympián mutatkozott be 2004-ben, s a több mint 200 versenyző közül (akik a világ 37 országából érkeztek) ő kapta meg a bronzérmet. Így vált ő Amerika első vegán testépítő bajnokává.

„A tested köszönetet mond, mert már tudja, mit kezdjen a bevitt étellel, ahelyett, hogy eltárolja azt valahol, ahol csak zsírrá válik.” – mondta.

Erőfejlesztés, izomépítés – hús nélkül? Lehetséges!

Így mond köszönetet a test (Fotó: greatveganathletes.com)


E példákat látva, s előző cikkemet  olvasva egyértelműen kijelenthető, hogy a vegán életmód nem vezet izomsorvadáshoz, (vég)elgyengüléshez, sőt, életminőség-javulást érhetünk el vele!

Miért lesz valaki vegán?

A vegánság nem egy étrendet jelöl, hanem egy teljesen más életmódot, világlátást, amely etikai meggondoláson alapszik. A vegánok ellenzik a „termelési, nagyüzemi állattartást”, amely az állatok kizsákmányolását, kínzását foglalja magába. Védik az állatokat, és kiállnak az állatok jogaiért. Így tehát nemcsak arról van szó, hogy a testünk jobban nézzen ki és az egészségünk megmaradjon/visszajöjjön!

Sőt! A klímaváltozás visszaszorítása és a környezetvédelem is ide tartozik! A húsfogyasztás csökkentésével jelentősen csökkenthetnénk az üvegházhatású gázkibocsátást. Ennek ugyanis majdnem a 30 százalékáért az állattenyésztés tehető felelőssé. Schwarzenegger „húsmentes” felszólalása is erre vonatkozott az ENSZ csúcson.  

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
 • Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
  Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
 • Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
  Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
 • Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
  Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
 • Forgalomkorlátozás a Madách utcában
  Forgalomkorlátozás a Madách utcában
 • Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
  Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
 • Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
  Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
 • Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
  Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
 • Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
  Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
 • Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
  Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
 • Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
  Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
 • MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
  MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
 • Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg
  Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg