Clear sky28 °C
2019. június 25. kedd Vilmos
Menü

Vega vagy vegán? Mi a különbség?

Vega vagy vegán? Mi a különbség?
Vegán konyhai kezdőkészlet (Fotó: themarketatlakeside.com)

Bár gyerekkorunkban belénk verték, hogy milyen fontos a húsfogyasztás („Legalább a húst edd ki belőle!” – unszolják a nagyik „rosszétkű” unokáikat e klasszikusnak számító mondattal most és régen is), azért be kell ismerni, hogy van élet e fehérjeforrás nélkül is. Sőt, minőségi, energiában dús és egészséget biztosító.

Mindenki tudja, hogy a vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, legyen az csirke, marha, sertés, vagy bármilyen más levágott állati részből készült ételféleség. És itt általában ki is merült a vegetarianizmushoz kapcsolódó ismeretanyag. Az pedig, hogy vegán, még kevésbé ismert, és elhatárolt területet jelent sokaknak az előző fogalomhoz kapcsolva. Ezért először is meg kell néznünk, hogy mi a különbség a vegetáriánus és a vegán között!

Leegyszerűsítve:

A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst, viszont nem mellőzik a tejtermékeket, tojást.

A vegánok elutasítanak minden állati eredetű ételt (így tehát a halat is). A méz egy speciális kategóriát képez. Mivel állati közreműködéssel jön létre, de virágporból van, így sok vegán mézet se fogyaszt. A vegán ma már egy etikai kategóriát jelent, amelynek alapvetően nemcsak az állati termékeket nélkülöző táplálkozás az alapja (és az egészség), hanem a környezet- és természetvédelem.

Így tehát a táplálkozást tekintve egy átlagos hedonista vegán éppúgy lehet elhízott és mindenféle betegségektől szenvedő, mint egy mindenevő. Ha megnézzük az interneten fellelhető vegán oldalakat, azt látjuk, hogy egymásnak posztolgatják a vegánok az elkészített ételeiket, de ezek sokszor nagy mennyiségű finomított szénhidrátot tartalmaznak, glutént és agyonfőzött zöldségeket és egészségtelen édességeket. 

A szemivegetáriánus eszik tengeri herkentyűket, halakat, szárnyasokat, tojást, tejtermékeket, viszont elhatárolódik a disznóhústól, marhahústól és egyéb négylábúaktól származó húsféleségtől. A peszkatariánusok csak halat és tengeri állatokat fogyasztanak, egyéb húsokat, tejtermékeket, tojást nem. Vagyis a melegvérű állatokat nem eszik meg.

 (Fotó: temesvari.marta)

Peszkatariánus kedvenc: rák (Fotó: Serious Eats)

Az ovo-laktovegetáriánusok semmilyen állati húst nem esznek, de tojást és tejtermékeket igen. A lakto-vegetáriánusok állati húst és tojást nem fogyasztanak, de tejtermékeket igen. Az ovo-vegetáriánusok tojást esznek, de tejterméket és húsokat nem.

Külön meg kell említeni a nyers vegánokat, akik – ahogy az elnevezésből is látható – nem főzik meg az alapanyagokat, hanem nyersen fogyasztják el, kerülik a hőkezelést. Ételeiket elkészítéskor maximum 40 fokig melegítik, mivel ez az a határ, amikor az étel kémiai összetétele megváltozik, s csökken a tápérték. 40 fok alatt az ételek megőrzik enzimjeiket, íz- és illatanyagaikat. Optimális tápanyag-ellátottságot nyújtanak, és megfelelő energiaszintet biztosítanak. Minél magasabb fokon kezeljük az anyagokat, annál nagyobb mértékű változás megy végbe bennük. 

Általában azokat nevezzük nyers vegánoknak, akiknek az étrendje 75%-ban nyers ételeket tartalmaz. A nyers vegán ételek nem tartalmaznak finomított élelmiszereket, tartósítószert, mesterséges anyagokat, ízfokozókat. Inkább minden növénynek a természetes ízét próbálják meg élvezni. Ha például nem eszünk sokáig cukrot, hamarosan megtudhatjuk, milyen édes íze van egy almának vagy egy répának.

A nyers vegánoknál nagyon fontos megjegyezni, hogy náluk a tudatosság és az egészség az etikai vonatkozásokkal karöltve van jelen. Persze, vannak olyan szélsőséges vegánok is, akik odaláncolják magukat a Lánchídhoz, hogy felhívják magukra és a nézeteikre a figyelmet. Ők már olyan túlzásokba esnek, hogy az erőszakmentességet hirdetve saját maguk mutatnak be ily' módon erőszakot.

 (Fotó: temesvari.marta)

Nyers vegán pizza (Fotó: This Rawsome Vegan Life)

Az első vegán társaság 1944-ben jött létre Donald Watsonnak köszönhetően, ám maga a fogalom csak az 1960-as években kezdett el bekúszni a köztudatba. Viszont szinte kizárólag növényi táplálékon évszázadokon át éltek az emberek, ezt ne felejtsük el! Amikor a szegények asztalára nem kerülhetett hús, akkor azt főzték meg, amit a természetben (a kertjükben, az erdőkben és a mezőkön) megtaláltak.

E rövid összefoglaló után egy hagyományos étkezést folytató emberben egyből felmerül a kérdés, hogy mit eszik egy vegán? Mert az átlagos vegetáriánus kiiktatja a húsokat, de azon kívül minden a tányérjára kerülhet, tehát egyszerű a képlet. No, de egy vegán? Csak salátán él? És hogy lesz abból energia? A fehérjekérdés pedig a sportolók körében külön szemráncsűrítő hatással bír.

A vegánok mindent felhasználnak az étkezéshez, ami nem állati származék. Étrendjük alapja: gyümölcs, zöldség, olajos magvak, csírák, zöld növények. A fehérjebevitelt nem hússal, tojással, tejjel, tejtermékekkel valósítják meg, hanem növényekkel.

Sőt, azoknak a sportolóknak sem kell aggódniuk, akik proteineket szednek az edzéseikhez! Nekik fejlesztették ki a növényi eredetű fehérjeporokat. Ezek például szójából, rizsből, borsóból készülnek. Tökéletesen alkalmasak az izomépítésre, rendkívül magas a tápanyagok felszívódási hatékonysága, kiváló az aminosav-összetételük. Az alacsony szénhidráttartalmú fehérjeporokkal csökkenthető az izomzat zsírszázaléka, és jó tudni, hogy mindenféle kemikáliától mentes termékekről van szó. Cukor- és mesterségesédesítőszer-mentesek, ízesítésük steviával történik.

Mit eszik egy vegán?

Reggelire jöhet például egy kis saját összeállítású müzli zabbal, puffasztott tönkölybúzával, mandulával, mogyoróval, pattogatott amaránttal, goji bogyóval, tökmaggal, lenmaggal, kesudióval, gyümölcsökkel. A kis magvakat előre be kell áztatni, mert akkor hatékonyabb lesz majd a felszívódásuk. A chiamagot sem szabad elhanyagolni, hasznos tápanyag! Tej helyett nyakon kell önteni az egészet finom kókusz- vagy mandulatejjel, s kész a tökéletes és egészséges energiabomba!

Ebédre jöhetnek a párolt és sült zöldségek, húsmentes „hamis rakott” ételek. Köretként remek választás a bulgur, quinoa, gersli, csicseriborsó, hajdina, kuszkusz.

Napközben és vacsorára különböző turmixokat választ egy vegán (és jó esetben a helyes táplálkozást folytató nem vegán is), valamint zöldsalátákat, gyümölcsöket. Nem kell félni a „mártogatósoktól” sem: hosszában elvágott répával, zellerrel, almával tökéletesen lehet „tunkolni”. Nyersen mindennek magasabb a vitamin-, és ásványianyag-tartalma, mint főzve.

 (Fotó: temesvari.marta)

Vegán reggeli: epres-mogyorós-banános quinoa (Fotó: Ambitious Kitchen)

Akinek nehéz átállnia a vegán életmódra, mert hiányzik neki a hamburger vagy a frissen sült kolbász, annak sem kell aggódnia! Nagyon sok hamis hús létezik: vegán felvágottak, vegán kolbászok és fasírtok (általában gabonafélékből). Sőt, még növényi előállítású (szója, dió, tápióka) sajtot is ehetünk! A vegánoknak nem kell lemondaniuk a süteményekről és a desszertekről sem! A következő részben több (nyers) vegán étel – köztük torták, sütemények – receptjeit ismerheted majd meg, és az is kiderül, hogy miért jó az, ha vegánok vagyunk. 

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Táncdráma, táncszínházi est, mesebalett - négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház
    Táncdráma, táncszínházi est, mesebalett - négy új bemutatót tervez a Székesfehérvári Balett Színház
  • Bezártak – elmaradnak a szentjánosbogár-rajzás szakvezetései Alcsúton
    Bezártak – elmaradnak a szentjánosbogár-rajzás szakvezetései Alcsúton
  • Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
    Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
  • Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
    Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
  • Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
    Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
  • Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
    Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
  • Jól keresnek - elkezdődött a diákmunkaszezon
    Jól keresnek - elkezdődött a diákmunkaszezon
  • Készül - új hulladékgazdálkodási stratégián dolgozik a kormány
    Készül - új hulladékgazdálkodási stratégián dolgozik a kormány

Eseménynaptár

  • Beiratkozás, felmentés, igazolás - tovább fejlesztik a KRÉTÁT
    Beiratkozás, felmentés, igazolás - tovább fejlesztik a KRÉTÁT
  • Harci gyakorlat -  lezuhant két vadászgép Németországban
    Harci gyakorlat - lezuhant két vadászgép Németországban
  • Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
    Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
  • Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
    Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
  • Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
    Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
  • Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
    Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
  • Felfedezés - a kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
    Felfedezés - a kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa
  • Szociális hozzájárulási adó – milliárdok maradnak a vállalkozásoknál
    Szociális hozzájárulási adó – milliárdok maradnak a vállalkozásoknál
  • Leszálltak - sikeresen földet ért a Szojuz MSZ-11 űrhajó legénysége
    Leszálltak - sikeresen földet ért a Szojuz MSZ-11 űrhajó legénysége