7 évnél régebbi cikk

Egészséges turmixokkal a vírusok ellen
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgészséges turmixokkal a vírusok ellen

Vitaminokban, enzimekben, ásványi anyagokban és rostokban gazdag, egészséges, finom turmixra vágyunk? Esetleg nemcsak az íz a fontos, hanem a vírusok leküzdésében is hatékony segítséget szeretnénk? És mindezt ital formájában, amit frissen, magunk készíthetünk el? Igen, van ilyen! (Különben nem tettem volna fel a költői kérdéseket…)

Az elmúlt hetekben több olyan növényt is bemutattam, amelyek jótékony hatásait a vírusos időszakban is élvezhetjük. Ilyen volt a pomelo, a gyömbér, a citrom, a hagyma… Most pedig jöjjön egy kis turmix-kalauz, hogy ötvözni tudjuk kedvenc gyümölcsünket, zöldségünket az egészség jegyében, gyógyulásunk érdekében!

A turmixok összetevője: maximum kétféle alapanyag (egy zöldség és egy gyümölcs) a lereszelt gyömbéren és a szűrt vízen kívül. Alapszabály: soha ne tegyünk a turmixba tejet!

– Az ízesített tejital, túrórudi, joghurtok stb. a tejgyárak ízesített, cukrozott mérgei, amellyel a cégek rendkívül jelentős mértékben növelik az eladásokat! – hangoztatja mindig dr. Schweig György táplálkozási tanácsadó barátom, aki rendszeresen figyelmezteti az embereket arra, hogy ezek a termékek nagyban hozzájárulnak a gyermekkori elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a fogszuvasodáshoz. Ezen kívül hosszú távon mell- és prosztatarákot, csontritkulást is eredményezhetnek.Furcsán hangozhat, hogy elvileg tejtermékekről beszélünk, és mégis képbe kerül a csontritkulás. De higgyétek el, így van, és erről beszélni is fogunk bővebben egy külön cikkben!

Fontos, hogy a turmixokat mindig öt percen belül kell meginni, mert ennyi idő után a hatóanyagok nagy mértékben tönkremennek, oxidálódnak. Nézzük például a sértetlen almát, amely hónapokig eláll, de ha kivágunk belőle egy részt, vagy beleharapunk és otthagyjuk az asztalon - tinédzserek a táskában, ágy alatt, kocsiülés mellé gurítva…. - , akkor hamarosan romlásnak indul, elszíneződik, fonnyad. (Sajnos tudnék erről mesélni: minden autótakarítás tartogat nem várt meglepetéseket…)

Ezeket az italokat lassan kortyolgatva kell meginni, mert ételnek számítanak és nem italnak! A szájban a nyállal és az abban található emésztő enzimekkel el kell keveredniük, mert az emésztés ugyebár a szájban kezdődik.

A piros turmix alapvetően a cékla miatt kapta ezt a nevet. A cékla egészséges, vermelt zöldség egész télen át. A legfontosabbak közé tartozik gyógyászati szempontból is! Nyersen hagymával és almával salátának elkeverve is kiváló. A céklalé mellé almát, narancsot, répát, stb. is lehet belecsavarni. Ez ízlés kérdése. Ne szűrjük le, hanem a rostokkal együtt igyuk/együk meg!

A zöld turmix a spenóttól kapja szép színét. Banán, alma stb. szintén kiváló mellé. Nagy aminosav (fehérje) tartalmú vizes turmix és a fogyasztása ugyanaz, mint a pirosé. Tehát legalább egy zöldség (cékla, spenót, répa stb.) és mellé gyümölcs adja az egészséges turmix összetevőit. Valójában a zöldségek önmagukban nyersen leturmixolva is kiválóak mindenféle gyümölcs nélkül. A gyömbért megpucolva turmixoljuk bele. A betegséges, vírusos és hideg időben kiválóan védi és gyógyítja feltüzelve a szervezetet.

(Fotó: dr. Schweig György)

Italunkat turbózhatjuk még tovább C-vitamin cseppekkel is. Tudjuk, hogy Szentgyörgyi Albert 72 évesen nagy dózisú C-vitaminnal küzdötte le a rákot, és csak 20 évvel később egy autóbaleset miatt távozott ebből a világból.

Végül pedig egy fontos szabály: turmix előtt és után 3 órával semmit nem szabad enni! Nem kell aggódni, mert egy ilyen turmix kivált egy étkezést. (Akkor is, ha nem tartalmaz rántott húst, sült krumplit vagy szalámis szendvicset….) Ha pl. 10 órakor legurítjuk a koktélunkat kortyonként, akkor 13 órakor már ebédelhetünk.

Dr. Schweig György gyermekinek kedvence a sárgarépás, almás, gyömbéres narancssárga zöldturmix, mely kapcsán megjegyzem, hogy diabéteszesek is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen egy almában kb. 6 gramm szénhidrát található.

(Fotó: dr. Schweig György)

Az ilyen turmixok ráadásul szűrt vízzel hígítottak és rengeteg rostot tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a lassúbb, szabályozott és teljes felszívódását a tápanyagoknak. Még edzés előtt is kiváló azoknak, akik már egészségesebben és kiegyensúlyozottabban táplálkoznak.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek