6 évnél régebbi cikk

Márton-napi programkavalkád Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
przoli.blogin.hu
Márton-napi programkavalkád Fehérváron

Színes programok a fehérváriaknak Márton-nap alkalmából! A jól megszokott ludaskása kóstoláson túl zenés vigadalommal, táncos és játékos előadásokkal is készülnek a jeles napra minden korosztály számára.

Hétvégén Márton-napi programoktól lesz hangos a város. Érdemes lesz ellátogatni többek között a Táncházba és a Szabadművelődés Házába is, hiszen lesz ludaskása kóstolás, zene, tánc, játék kicsiknek és nagyoknak minden mennyiségben.

November 10-én, pénteken 14 órától a Fehérvári Polgárok Egyesülete ünnepi műsorral emlékezik meg a Múzeumban, majd a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola zenés előadása következik. A programok célja: betekintést adni Szent Márton népi legendájába. No, és persze a lényeg, hogy a ludaskása-kóstolás sem maradhat el, libaaprólékkal, zöldséglevelekkel, zellerrel, gombával és egy kis fokhagymával megbolondítva. Természetesen újborral fogyasztva a legínycsiklandóbb!

De ha bárki lemaradna a kóstolóról, még pótolhatja azt november 11-én, szombaton a Városi Piacon, ahol ízletes borok közül is lehet majd válogatni a libahús mellé. A Royal Duo együttes pedig a hangulatot biztosítja a résztvevőknek.

Szintén november 11-én, 16 órától tánccsoportos bemutatók lesznek a Szabadművelődés Házában. A kisebbeknek interaktív mesés játékok is kínálkoznak, 17 órától pedig kézműves foglalkozás színesíti a Márton-napi programot.

Az Alba Regia Táncegyesület 17 órától tart kézműves foglalkozásokat ugyancsak szombaton, de értelemszerűen itt is a vigadáson, azaz a Márton-napi táncokon lesz a hangsúly, a Galiba zenekar kíséretével.

Szent Márton legendáját bizonyára mindenki kívülről fújja már: a római császár katonája volt, ám egy hideg téli estén köpenyének felét egy fázó koldusnak ajándékozta. Ekkor jelent meg álmában Jézus koldusként, ami örök fordulatot hozott Márton életébe: Isten szolgálatát választotta, s azóta számos híres történet fűződik a nevéhez, amiben a szegényeket segíti.

" Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. " - tartja a mondás. Márton-nap az utolsó nap ugyanis a negyvennapos adventi böjt előtt, így ilyenkor megengedett a mulatozás és falatozás, sőt kötelező a vigadalom!

Bővebb információ: http://www.szekesfehervar.hu/marton-napi-programok-jovo-hetvegen-szekesfehervaron 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek