Téli sör FehérváronTéli sör Fehérváron
Egyre nagyobb kínálat, egyre több sörfogyasztó – így lehetne summázni Szabó Gábor sörözőtulajdonos tapasztalatait, aki szerint a magasabb árkategória ellenére a sör egyre népszerűbbnek számít.
„A közép- és felső kategóriás söröket keresik leginkább. Visznek világosat, barnát, IPA-t, APA-t, gyümölcsös söröket, szinte mindenre van igény, ami minőségi.” – mondja a kereskedő a tizenhat sörcsap mögött állva.
Fehérváron azért is van könnyű dolga a kézműves sört csapoló Szabó Gábornak, mert a vendéglátóhelyek nagy része csak a nagy sörgyárak termékeit kínálja, azt is sokszor szezonálisan. Az is gyakran előfordul, hogy leszerződnek egy-egy nagy gyárral, akik a szerződésben kizárólagosságot kötnek ki, így esélye sincs a kézműves sörnek eljutnia a fogyasztókhoz. „Elég sok visszatérő vásárlónk van, azt pedig, hogy mit választanak, sok tényező befolyásolja. Észrevettem például, hogy nagyon sok vásárló arra is kíváncsi, honnan származik, hol készül a sör. Amikor megalakult a ma működő egyetlen fehérvári sörfőzde, érezhető volt a fogyasztásban, hogy fontos ugyan az ízvilág, de sokat számít az is, hogy helyi termékről beszélünk. Szívesen itták, mert nemcsak helyi, de jó is.”
„Véleményem szerint IPA-lázban ég az ország, így aztán szinte minden sörfőző az IPA-nak a különböző variációját készíti szívesen.” – mondja Szabó Gábor. – "Az IPA-nak pedig az a titka, hogy nagyon összetett, többféle komlóval készül, különleges, telített ízvilága van."
A jó sörnek azonban ára van, nyilván az előállítása is többe kerül. Az is tény, hogy ez nem a "tálcás sör" kategóriája, legtöbb esetben alkoholtartalomra is súlyosabb italról beszélünk, így nem lehet belőle olyan nagy mennyiséget meginni, mint ipari társaiból.
„Ma legtöbben a klasszikus pilseni söröket, a láger- és búzasöröket ismerik, de ennél sokkal szélesebb a sörök tárháza. Ilyenkor télen népszerűbbek a sötétebb sörök, a stoutok, a porterek. Van ezeknek olyan változata, melyek alkoholtartalma eléri a tizenhárom-tizenöt százalékot is, ahogy az árpaboré is.” – magyarázza Bóka István sörfőző.
A fehérvári sörfőzde – ahogy a legtöbb kézműves műhely – újabb és újabb receptekkel áll elő, és követik a szezonális igényeket. „Készítettünk rooibos teás IPA-t, és készültünk karácsonyi sörrel, mely Krampusz névre hallgat. A sötét színe miatt kapta ezt a nevet. Ez egy fekete sör, amibe borókabogyót, fenyőrügyet, mandarin- és narancshéjat is tettünk, vagyis igazi karácsonyi ízvilágot hoztunk össze, mely jól kiegészíti és kiemeli a sör komlógyantás karakterét.” – mondja Kereki Dávid, a fehérvári sörfőzde egyik alapítója. „Jelenleg a sörnek kilencvennél is több nemzetközileg elismert típusa van, ezen felül megfelelő kreativitással, plusz fűszerezéssel szinte végtelen számú, ízvilágú sör főzhető. Vannak egészen merész terveink, például egy sós-karamellás brown ale, ami igazi ínyenc kategóriának számít.” – teszi hozzá Bóka István.
A forralt sört illetően megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint szentségtörés felmelegíteni és fűszerezni a sört, de van, aki jó ötletnek tartja, legalábbis télvíz idején. Hogy a mérleg nyelve merre billen, az kiderül a közeljövőben, mindenesetre már a forralt sör is megjelent a kínálatban, a fehérvári srácok ezzel is készültek. Ennek ízesítése a sörfőzőmester privilégiuma, a csapos legfeljebb a gázlángot gyújthatja alá, és igény szerint édesítheti.