Egy jó svéd recept karácsonyra?Egy jó svéd recept karácsonyra?
Pál Loránd idén tavasszal lett csapatunk tagja. Az elmúlt hónapokban többször mesélt arról, hogy Svédországban született, a családja jelentős része él a távoli északon, és szüleivel itthon is szívesen készítenek svéd ételeket. Már valamikor a nyáron rábeszéltem Lórit, hogy karácsony közeledtével osszon majd meg veletek egy jó kis receptet, amit akár Ti is feltálalhattok a karácsonyi asztalra!
De először is lássuk, mit is esznek hagyományosan a svédek a szeretet ünnepén: "Karácsonykor a svédek főleg a halakat favorizálják, így olyan ételek kerülnek terítékre, mint a pácolt hering, halsaláta, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, illetve azért akad mindenki kedvenc svéd kajájából, a húsgolyóból is. Nem, nem az ikeás, hanem a házi." - árulta el Lóri.
"A svéd húsgolyó természetesen nálam is favorit, viszont a halas menükért nem vagyok oda, így nem megszokott karácsonyi étellel készültem, hanem olyan svéd finomsággal, amelyet szezontól és ünnepektől függetlenül bárhol és bármikor elkészíthettek. Nézzük, hogyan is készül a svédek egyik kedvenc csemegéje, a Pyttipanna."
A Pyttipanna receptje
Hozzávalók:
1 nagyobb édesburgonya, 1 közepes cukkini, 1 közepes padlizsán, 1 közepes póréhagyma, 1 közepes zeller, 4-5 db sárgarépa, 4-5 db fehérrépa, fél kaliforniai paprika, 1 közepes karalábé, 150 g virsli, 100 g kockázott bacon, 500 g kockázott csirkemell, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors
Első körben egyforma kockára vágjuk fel a zöldségeket:
A hagymát és a paprikát pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a sárgarépát, fehérrépát és a zellert. Ez után öt percig pároljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. Ez után jön a felkockázott cukkini-padlizsán-édesburgonya trió, majd további öt percig folytatjuk a párolást.
Egy másik edényben kevés zsiradékban megpirítjuk a bacont, majd jöhet mellé a csirkemell és legvégül a karikára vágott virsli is. Körülbelül öt percig közepes lángon főzzük, kavargassuk, majd ha elkészült, akkor hozzáadjuk az eddig már tökéletesre párolt zöldségekhez. A kész Pyttipannát tükörtojással vagy tojásrántottával, esetleg céklával tálaljuk. Az elkészítési idő a zöldségek felkockázásával együtt körülbelül egy óra.