Hogyan kíméljük gyomrunkat ünnepekkor? Hogyan kíméljük gyomrunkat ünnepekkor?
A hosszúra nyúló ünnepek igazi kalóriabombát jelentenek szervezetünk számára, s ha nem vigyázunk, ünnepek után a mérleg nyelve akár két-három kilóval is többet mutathat, nem beszélve az esetleges emésztőszervi vagy anyagcsere-problémákról. Aki nem tud ellenállni az ünnepi finomságok csábításának, és túleszi” magát, akár kórházi ellátásra is szorulhat.
„Az izgalommal járó ünnepi készülődés talán feledteti velünk a napi rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás szükségét, de semmi esetre sem egészséges a teljes koplalás, majd az ezt felváltó ételdömping. Törekedjünk az ünnepek előtt - és alatt is - a rendszeres és mértéktartó táplálkozásra! Mondhatnám: mindent lehet, de csak mértékkel!” – tanácsolja Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus.
Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem, ami valamelyest ellensúlyozni tudja a többletbevitelt. A hagyományos ünnepi ételeinket is könnyebben emészthetővé tehetjük, ha figyelünk a zsírtartalomra mind a nyersanyag válogatásnál, mind a konyhatechnológia megválasztásánál. „Például ha halat vásárolunk, akkor válasszuk a tőpontyot a tükörponttyal szemben, és a panírozott változatot ne bő zsiradékban, hanem a sütőben süssük meg! A sütemények terén döntsünk a gyümölcsös készítmények mellett a tejszínes, vajas finomságok ellensúlyozására!” – javasolja szakértőnk.
Természetesen a tradicionális diós-mákos beigliről sem kell lemondanunk, hiszen a dió és a mák nagyon sok értékes ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint, antioxidánst és omega3-zsírsavat tartalmaz. A cukortartalmát csökkenthetjük vagy steviával pótolhatjuk, ami jelentős energiamegtakarítást eredményezhet! A fahéjtól és a szegfűszegtől illatozó mézeskalács cukortartalma igen jelentős, de próbálkozhatunk itt is az energiaszegényebb cukorpótlók alkalmazásával.
A karácsonyi töltött káposzta igazi rostforrás. A töltelék összetételének zsírtartalmát kissé csökkentve és barna rizzsel készítve példaértékű lehet. A gesztenyével töltött pulykamell minden igénynek megfelel a mértékletes fogyasztás mellett." – mondja Mészárosné Jaskó Enikő.
És végül ne feledkezzünk meg a karácsonyi vásárok fűszeres forralt borainak csábító illat- és ízkavalkádjáról! A dietetikus szerint a vörösbor alapú italok jótékony rezveratrol tartalma még hasznos is lehet számunkra, ha tartjuk a mértéket, de vigyázzunk, mert ezen fűszeres italok savképző hatása igen jelentős! Ha ennek ellenére mégis túlzásokba esnénk, és émelygést, puffadást érzünk, akkor jöhet a böjt!
"Az ünnepi zsírosabb étkezések után mindig segíti az emésztést, ha kevés alkoholos itallal vagy szénsavas üdítővel, vízzel zárjuk a menüt. Az emésztési problémákra még ma is sokan használják a népi gyógymódokat, például a libapezsgőt, azaz ecet, víz és szódabikarbóna keverékét. A szódabikarbóna lúgosító hatásánál fogva közömbösíti a gyomorsavat savtúltengés esetén. A megterhelő nap után jótékony hatású lehet az egynapos léböjtkúra, mert megterhelés nélkül biztosítja az ásványianyag-bevitelt." – tanácsolja a dietetikus.