6 évnél régebbi cikk

2017 legjobb, legizgalmasabb zenéi - első rész
·Zene·
Fehérvár Médiacentrum fotója2017 legjobb, legizgalmasabb zenéi - első rész
·Zene·

Ugyan az idei év abszolút slágere a deszpácsitó volt, azért nem kell elkeserednünk, hiszen számos színvonalas zenei alkotás is fűződik 2017-hez. Fiers Gábor kollegámmal jókat szoktunk beszélgetni a zenefogyasztási szokásokról, ő a Spotify feltétlen híve, a zenét háttérzajnak használja, főleg cikkíráshoz és a neki igazán tetsző számok között szemezget, de erről talán majd ő maga fog egyszer itt mesélni. Én ezzel szemben előnyben részesítem a bakelitet és cd-t (jó, nyilván az internet megkerülhetetlen), elejétől a végéig hallgatom az adott albumot. Az alábbiakban összeszedtem néhány szerintem rendkívül tartalmasra sikerült lemezt, ami megkerülhetetlen 2017-ben azok számára, akik szeretik a zenét. Egy szubjektív „lista” következik.

Ha már Székesfehérvár és zene, akkor FEZEN Fesztivál, ha pedig 2017 és FEZEN, akkor Alice Cooper. Igazi legenda járt közöttünk, akinek ugyan nagyon változó minőségű az életműve, de idén megjelent Paranormal albuma stabilan hozza azt a színvonalat, ami elvárható a lassan 70 éves shock rockertől.

Van egy kakukktojás a listán, hiszen Marilyn Manson nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Annak ellenére, hogy végre egy szinte kifogástalan koncertet láthattunk tőle a Budapest Parkban, a Heaven upside down egy felejthető lemez lett, amit aztán a basszusgitáros szexuális zaklatási ügye és Manson szerencsétlen színpadi balesete árnyékolt be. A listára azért került fel, rögtön így az elején, mert az év egyik legnagyobb várakozása előzte meg a lemezt, szívesen vártunk volna még. (Azért akad egy-két jó dal.)

Budapesten járt a Foo Fighters, az erről született koncertkritikában arról szóltam, hogy nagyon jó ez a lakossági rock and roll, de nincs egy határozott merész karaktere a daloknak. Nos, elég volt szeptemberig várni, hogy egy igazi ínyencséggel ajándékozzon meg bennünket a zenekar.  Ebben az esetben jogosnak gondolom a Grammy jelölést.

A Queens of the Stone Age egészen elképesztő, kísérletezgető lemezzel jelentkezett augusztusban, szintén beszélhetünk Grammy jelölésről. Viszont itt is sötét fellegek gyülekeznek, hiszen voltunk egy nem túl erős bécsi koncerten, aztán karácsony előtt be is borult az ég a frontember botrányos viselkedésével, fotós rugdosással és önkéseléssel. Ezt követően Josh egy videó üzenetben azt mondta a rajongóknak, hogy át kell gondolnia néhány dolgot. Drukkolunk.

Az idei esztendő szerintem legkiemelkedőbb albuma a Mastodon nevéhez fűződik és az Emperor of Sand címet viseli. 2017 nagyon mozgalmas volt az életükben, hiszen megnyerték a legjobb koncertzenekarnak járó díjat a Metal Hammer Golden Gods díjátadóján, a nagylemezt a kritikusok és a rajongók is elismeréssel fogadták, szeptemberben kiadtak egy kislemezt, továbbá rengeteg kategóriában jelölték Grammy díjra is a bandát - bár ez mondjuk nyílván nem jelent manapság már sok mindent. Sőt, még Budapestre is eljutottak, ahol egy fantasztikus koncertet adtak.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek