Partly cloudy29 °C
2019. július 23. kedd Lenke
Menü

Bankkártyamizéria – mostantól kevesebb a kárunk, ha ellopták a kártyánkat!

Bankkártyamizéria – mostantól kevesebb a kárunk, ha ellopták a kártyánkat!
(Fotó: profit7.hu)

Jó hír a bankkártya-tulajdonosoknak, hogy hétvégétől 45 ezer forint helyett már csak 15 ezer forint a kötelezően viselt teher, ha ellopják és jogtalanul használják a kártyánkat. Érdemes ugyanakkor odafigyelni, hogy milyen költségeket akar ránk terhelni a bankunk!

Új pénzforgalmi szabályok léptek életbe január 13-tól, így már például elsősorban a bankok érdeke, hogy minél gyorsabban érvénytelenítsék a bankkártyánkat, ha az jogosultan kézbe került, ugyanis a korábbi 45 ezer forint helyet nekünk csak 15 ezer forintig kell viselnünk a lopásból származó kárt.

Fontos az is, hogy a kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a kibocsátó banknál, ugyanakkor a költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad. És persze a különböző díjak mértéke bankonként változik, hogy pedig mi mit takar, az helyenként nem derül ki teljesen egyértelműen a kondíciós listákból, így nem árt résen lennünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk és ellenőrizni, hogy mit szeretne ránk terhelni bankunk.

Hogy a díjak tekintetében pontosan mit is takar az újonnan életbe lépett jogszabály, arról az enpenzem.hu portál megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot, és a következő választ kapták: „amikor vagy az ügyfél bejelentése vagy a pénzforgalmi szolgáltató saját megelőzési intézkedései nyomán valamilyen csalás vagy visszaélés vagy annak gyanúja miatt kerül a fizetési kártya letiltásra, úgy a pénzforgalmi szolgáltató költséget, díjat nem számíthat fel”. 

Bankártyamizéria – mostantól kevesebb a kár, ha ellopták a bankkártyánkat! 

Ami még nagyon fontos, a bank menetesül a felelősség alól, ha azért keletkezett kár, mert gondatlanok voltunk, és urambocsá' felírtuk a bankkártyára a PIN-kódunkat. Továbbá ha például azért tiltjuk le a gyerek bankkártyáját, mert büntetésben van, akkor nem köteles a bank díjmentesen tenni ezt.

Egy biztos, több banknál korábban is bevett eljárás volt, hogy bűncselekmény, visszaélés vagy azok megelőzéséhez kapcsolódó intézkedések esetén részben vagy egészben jóváírták a kártya tiltási és pótlási díját az ügyfél részére  Így mindenkinek azt tanácsolják, hogy aki biztonsági okból tiltja le a plasztikot, tegyen rendőrségi feljelentést is. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok
  Olcsóbbak lesznek az üzemanyagok
 • Fokozzák a pénzmosás elleni fellépést
  Fokozzák a pénzmosás elleni fellépést
 • Pokróc piknik – koncertek, szűrések, fitneszbemutató
  Pokróc piknik – koncertek, szűrések, fitneszbemutató
 • Nyáresti vigalom Öreghegyen
  Nyáresti vigalom Öreghegyen