6 évnél régebbi cikk

Testről és lélekről: Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét
Fehérvár Médiacentrum fotója
burgkino.at
Testről és lélekről: Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

Ismét Oscar-díjat nyerhet egy magyar film. A Testről és lélekről tavaly megkapta a Berlinale fődíját, míg főszereplőjét év végén a legjobb európai színésznőnek választották. Egy svéd, egy chile-i, egy orosz és egy libanoni alkotás jutott még a legjobb öt közé.

Amiért egy egész ország (és talán még ennél is jóval többen) izgult, kedd délután bekövetkezett: az Amerikai Filmakadémia bejelentette, hogy a legjobb külföldi filmek kategóriájában Oscar-díjra jelöli Enyedi Ildikó alkotását. Így örült a Testről és lélekről rendezője, amikor kiderült, filmje ott van a legjobb öt között:

Az egyik első gratuláló Deák Kristóf volt, aki tavaly a Mindenki című rövidfilmért kapta meg az Oscar-díjat.

A Testről és lélekről komoly esélyekkel indul, hogy március 4-én megnyerje a legnagyobb filmes elismerést. A világpremier után röviddel elnyerte a Berlinale fődíját, majd az év végén Borbély Alexandrát, a női főszereplőt az év legjobb színésznőjének választották az Európai Filmdíj díjkiosztóján. Amennyiben a Testről és lélekről megkapja az Oscart, úgy ez lenne zsinórban a harmadik magyar film, ami elnyeri a díjat (2016, legjobb külföldi film: Saul fia; 2017, legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki). 

Enyedi ildikó filmje mellett egy svéd (A négyzet), egy chile-i (A Fantastic Woman), egy orosz (Loveless) és egy libanoni (The Insult) alkotást jelöltek még a díjra.

A Testről és lélekrőlt tavaly március 2-án mutatták be Magyarországon, azóta már átlépte a százezres össznézőszámot is. Székesfehérváron a Barátság mozi rendszeresen játssza a filmet. A mozi honlapja szerint legközelebb február 10-én, 13-án, 19-én és 27-én tűzik műsorra az újabb magyar Oscar-jelöltet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek