6 évnél régebbi cikk

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!
·KultStar Wars·Utolsó frissítés: undefined
Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!
·KultStar Wars·Utolsó frissítés: undefined

Akár ez is állhatna egy bulvárújság címlapján vezető hírként, amit egy hitelesnek tűnő fotó igazolhatna is (hogy minél jobban fogyjon a nyomtatott sajtótermék). Erről azonban szó sincs, bár fénykép az van az említett „eseményről”, amit alább meg is mutatok.

Miközben káromkodva olvasnak tovább a fehérvári statiszták, hogy bizonyára kimaradtak egy új „Csillagok háborúja”-rész forgatásából.Viszont ők is tévednek ám! A fotó, amely nemrég felbukkant az Interneten, csupán egy montázsolt kép, elkövetője pedig Pordán Krisztián! Íme: 


A fehérvári fotós 3-4 évvel ezelőtt kezdett el fotókat „manipulálni”. Az említett képet pedig azért készítette el, mert a Star Wars nagy kedvence, és a Birodalmi lépegetőket kimondottan szereti.

Kezdetben a maga szórakoztatására kezdte el "átvariálni" a fotókat, majd úgy gondolta, hogy megosztja a nagyközönséggel is a kész produktumokat, hogy az észrevételek, kritikák mind hozzá tudják segíteni a fejlődéshez. Szeretne ugyanis még jobb, precízebb, minőségibb munkákat létrehozni.

A képeket főként saját Facebook/Instagram profilján publikálja, s a megosztásoknak hála innen jutnak el egyre több helyre az alkotások.

Van, amikor konkrét ötlet alapján fotóz be valamit, majd Photoshop-ban összeállítja a víziót, de olyan is előfordult már, hogy régebbi fotóit „tuningolta” ily módon. Nyersanyag pedig akad bőven a galériájában, hiszen az elmúlt öt év alatt rengeteg fényképet készített.

„Ismerek olyan nagyszerű embereket,fotósokat, akik épphogy a kezükbe vettek egy kamerát, s máris remek fotókat készítettek, és olyan is van, hogy valaki évek óta bontogatja a szárnyait, de a fejlődés, valamint a készült fotók tökéletes semmitmondása jelenik meg náluk az összes olyan hibával, amit egy fotós el tud követni.” – mondta, amikor a fényképezésről beszélgettünk - Porté, divat, finomabb, sejtelmesebb glamour fotók készítésében érzem jól magam, de szeretem az épületeket és az utcán spontán elkapott pillanatokat is imádom!”

S, hogy honnan jön az ötlet? Előfordult már, hogy mozizás közben beugrott egy gondolat, s azonnal neki kellett állnia a megvalósításnak, mert félt, hogy különben elfelejti.

Krisztián sok fényképező gépet kipróbált már. Mint mesélte: mindegyiknek megvolt a maga előnye és hátránya is. Jelenleg egy Fujifilm X-T1 gépet használ, s van hozzá egy 35mm F/2 rekeszértékű objektíve is.

A Fujiba minden olyat belepakoltak, ami számomra egyfajta kényelmi és hasznos dolog.” – mondta – „Elsősorban a beépített film szimulációk (csúfoljuk filternek), amik nagyon jók, például a Classic Chrome.”

A képen maga az alkotó

Nagyon hasznos az a kiegészítő a kamerában, ami a jpg formátumra egy szűrőt rak. Ilyen például a szépia vagy a fekete-fehérré színező. Krisztiánnál inkább a program az, ami jobban számít a munka során. Volt olyan időszak, amikor a telefonjával végezte el a fotós munkákat, és a Photoshop erőteljesebb hangsúlyt kapott. A fehérvári fiatalember folyamatosan figyeli mások munkáit, és a mai napig vannak olyan magyar fotósok, akikre felnéz, akiktől inspirációt kap.

Vágya, hogy főállásban a fotózással foglalkozhasson. Ezért több olyan közösségi portálra is regisztrálta magát, ahol profik segítenek amatőröknek (bár ugye az is érdekes megközelítés, hogy ki mikor minek érzi magát – jegyzem meg én, kívülálló újságíró, aki nem értek a fotózáshoz). Itt a fotók publikálása után jönnek a kritikák, észrevételek – amik fejlesztenek. (Jó esetben, ha a fotós megfogadja a tanácsokat és nem sértődik meg  egoból…)

Krisztián teljesen autodidakta módon fejleszti magát, illetve részt vesz különböző workshop-okon, ahol a retusálástól kezdve a fények beállításán át a modellel való kommunikációig mindent megtanítanak.

Krisztiánnak egyébként nemcsak a manipulált fényképei figyelemreméltóak, hanem a hölgyekről - különleges színezéssel és beállításokkal - készült képei is... No, de erről legközelebb írok majd!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek