5 évnél régebbi cikk

Meghalt Kovács Ferenc, a Videoton legendás edzője
Fehérvár Médiacentrum fotójaMeghalt Kovács Ferenc, a Videoton legendás edzője

Elhunyt Kovács Ferenc, akit mindenki csak Kovács Feri bácsiként ismert. A Videotonnal 1985-ben UEFA-kupa-döntős edző 84 éves volt.

Tragikus hírt kaptunk a székesfehérvári kórházból szerda délután: a nap folyamán váratlanul rosszul lett, majd később elhunyt Kovács Ferenc - írja a vidi.hu.

"Döbbenten és értetlenül állunk a tragédia előtt. Pár napja még felhőtlenül ünnepeltük az aranyérmet, és terveztük a jövőt" - mondta megrendülten klubunk tulajdonosa, Garancsi István, miután megtudta a hírt. 

A Videoton FC tiszteletbeli elnöke 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az első osztályban, és több mint 10 éven keresztül viselte a kék-fehér mezt. A fővárosi csapattal bajnok, Kupagyőztesek Európa Kupája-döntős és kétszer a Közép-európai Kupa győztese. Az 1960-as római olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal.

1965-ben kezdte edzői karrierjét az MTK utánpótlásánál, 1968-69-ben már az első csapat kispadján ült. Vezetőedzőként dolgozott az Egri Dózsánál (1970-72), a Videoton SC-nél (1972-77, 1983-86 és 1987-88), a Vasas SC-nél (1977-78), a DVSC csapatánál (1980-83), a Las Palmasnál (1986-87), a Szeged SC-nél (1989-90) és Újpesten is (1990-93). Nyolc mérkőzésen vezethette szövetségi kapitányként a magyar válogatottat 1978 és 1979 között, ezeken négy döntetlen mellett két-két győzelmet és vereséget ért el a csapattal.

1968-ban Magyar Népköztársaság Kupa-győztes az MTK-val, 1983-ban mesteredzői díjjal tüntették ki, de legnagyobb edzői sikereit a Videotonnal érte el: magyar bajnoki ezüstérmes lett 1976-ban, a bronzérmet pedig 1984-ben és 1985-ben gyűjtötte be. Az 1984-85-ös szezonban pedig a klub és máig a magyar labdarúgás utolsó csúcseredményét produkálta klubszinten: az UEFA-kupa döntőjéig vezette a Vidit, ahol bár az első meccset Székesfehérváron a Real Madrid nyerte 3-0-ra, a madridi visszavágón Kovács Feri bácsi csapata győzedelmeskedett 1-0-ra. Azóta Székesfehérváron teljes joggal igazi legenda övezte személyét.

Kovács Ferenc az elmúlt években is a labdarúgásnak szentelte mindennapjait. 2008 óta a Videoton FC tiszteletbeli elnökeként és az MLSZ-ben is dolgozott. Számára a titulus nem csak egy üres szólam volt, hiszen szinte nem telt el nélküle Vidi-meccs: edzőmérkőzésekre, valamint idegenbeli bajnoki találkozókra is kísérte a csapatot. Természetesen a helyszínen ünnepelte a Videoton FC harmadik bajnoki sikerét is vasárnap a felcsúti Pancho Arénában.

"Lesújtva és megdöbbenve állunk a tragédia előtt, hiszen vasárnap még Feri bácsi is ott volt a Honvéd elleni meccsen, ahol a Videoton FC harmadik bajnoki aranyérmét ’szurkolták ki’ sokakkal közösen" - áll a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának közleményében.

Kovács Ferenc neve örökre összekapcsolódott Székesfehérvárral és a Vidi labdarúgócsapatával. Több korszakban volt szakvezetőként meghatározó bástya. Soha nem vonult vissza, Székesfehérvár díszpolgáraként aktívan élte mindennapjait, és tiszteletbeli elnökként segítette a Videoton FC-t. Legendás személyiséget veszítettünk el, aki mától a Videoton ’égi csapatát’ erősíti. 

Somos Zoltán, a Fehérvár Médiacentrum sportszerkesztője megható szavakkal búcsúzott a Facebookon az edzőlegendától:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek