Partly cloudy9 °C
2020. február 22. szombat Gerzson
Menü

Új futópálya, Vörösmarty tér 12., Auchan-körforgalom – témák a polgármesteri online fogadóóráról

Új futópálya, Vörösmarty tér 12., Auchan-körforgalom – témák a polgármesteri online fogadóóráról
(Fotó: facebook.com/cserpalkovicsandras)

A közlekedés még mindig mindent visz, de több érdekes kérdés és egy szóbeszéd is felmerült a hétfői polgármesteri fogadóórán. A témákból szemezgettünk.

Továbbra is népszerű a polgármesteri kérdezz-felelek, a hétfői online fogadóórán is kérdésdömping várta dr. Cser-Palkovics Andrást. Voltak visszatérő témák és persze olyanok is, amelyekre sokan voltak kíváncsiak.

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legfontosabb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó problémákat. Most is a teljesség igénye nélkül válogattunk – és emeltünk ki – a kérdésekből és a válaszokból, természetesen azok tartalmának vagy jelentésének megváltoztatása nélkül:

„...A Vörösmarty tér 12.sz. ház kapcsán kérdezem, úgy gondolom az összes környező ház lakói nevében, eldőlt-e a ház további sorsa, ill.,ha már eladta az Önkormányzat, ki a jelenlegi tulajdonos?...”
„...Az önkormányzatnak nem volt milliárdos forrása a felújításra, de az épületet felújítási kötelezettséggel együtt egy magánbefektető megvásárolta az önkormányzattól, így várható, hogy a felújítás megtörténik a következő években...”

„...Érdeklődni szeretnék, hogy a közeljövőben lesz-e lehetőség a Szalontai utcai vasúti átjáró földes-murvás 30 méteres szakaszának aszfaltozására. A Székely utca Nagyszebeni és Brassói közti szakaszán sincs aszfalt, pedig a maroshegyi két buszjárat is erre jár. Száraz időben nagyon poros, ha elhalad egy autóbusz beteríti a gyalogosokat, bicikliseket, ha esős idő van nagy a sár...”
„...Kérését megvizsgáljuk és egyeztetni fogjuk a terület képviselőjével, hogy a választókörzetre jutó fejlesztési források felhasználásának ütemezésénél vegye figyelembe az igényt. Sajnos a területen nagyon sok utca vár beavatkozásra, így alapvetően meghatározó a sorrendnél, hogy egy-egy utcát mekkora forgalom terhel, illetve mennyire rossz az állapota...”

„...A Lippai utca (Homoksor) környékén esős időjárás és magasabb talajvízszint esetén a kertekben áll a víz. A Városgondnoksággal történt több körös egyeztetés után sem jutottunk dűlőre, holott az utcában van csapadék elvezető csatorna, azonban a rákötés nem megoldott. Kérdésem, hogy a jelenleg is folyamatban lévő Sóstó természetvédelmi terület projektben szerepet kapott-e ez az utca csapadékvíz elvezetése, Illetve a közterületi árok kitakarítása? Amennyiben nem, akkor milyen módon tudunk továbblépni az időszakosan fellépő probléma megoldása érdekében?"
„...A vizes, lápos területen a belvíz jelent problémát, amit egy igen drága megoldással, egy átemelő rendszer építésével lehetne megoldani. Ennek finanszírozási megosztásáról a lakók és az önkormányzat között nem született még megállapodás...”

„...Maroshegyen lakunk, ahol sok bosszúságot okoz az, hogy a 11-es buszról leszállva nagyon nehéz átjutni az úttesten!… ….Sajnos a Vásárhelyi úton, a Rádió lakóteleptől az "Ikarusz 3-as portáig", (ami három buszmegálló távolságra van egymástól,) egyetlen zebra, gyalogátkelőhely sincs, valamint utána járda sem!...”
„...Örömmel tájékoztatom, hogy korábbi kéréseik alapján készültek el az útfelújítás tervei, és már az építési engedély is jogerőre emelkedett. Ezért el tudjuk indítani júniusban a közbeszerzési eljárást, és ez év őszén, ha minden eljárás sikeres, a munkaterületet átadjuk a kivitelezőnek. 270 nap kivitelezési idővel számolva a téli időszakra is tekintettel, jövő év őszén már zavartalanul közlekedhetünk a 2,5 km hosszú úton. A felújítás során gyalogos-átkelőhelyeket alakítunk ki az autóbusz-megállóhelyek között, és egy másik beruházás keretében kerékpáros létesítményeket és hiányzó járdaszakaszokat is építünk...”

„...Szóbeszéd útján hallottuk, hogy a Gödör utcai záportározó körül futópálya épül. Tudna erről bővebb tájékoztatást adni? Sokan örülnénk neki a környéken, ha legalább körbe lehetne járni/biciklizni a befolyóknál is.
ui: A Túrózsáki szabadidőpark szuper lett, köszönjük!...”
„...A Kiskút úti teniszpálya körül lesz egy kis futópálya és egy pici játszótér. Örülünk, hogy tetszik a Túrózsáki szabadidőpark, folytatjuk ezt más városrészben is...”

„...Február 23. óta nem működik a közvilágítás a Balatoni úti felüljáró vasút felőli oldalán, állítólag a munka meg van rendelve. Kaphatnék erről információt?...”
„...Tudunk a problémáról, azt folyamatosan jelezzük az Eon-nak, mint a hálózat tulajdonosának. Hálózati hiba van...”

„Az Auchan körforgó-M7 szakasz átszabásáról, illetve a Seregélyesi út-Mártírok-Sárkeresztúri út átvezetős részéről, a Széchenyi kereszteződés elkerülési lehetőségeiről érdeklődnék. Mikor várható valami módosítás? Elkerülő bevezetése az ipari parkba nem volt túl jó ötlet, pl. a sztrádán áll a sor minden nap, nagyon balesetveszélyes, kifelé pedig az Alsóváros szűk kis utcáit használják egérútnak 60-70-el mennek...”
„Az Auchan körforgalom kibővítése állami beruházás, szerintünk is sürgősen szükség lenne rá, már többször fordultunk a szakminisztériumhoz ezzel. A déli összekötő út tervezése folyamatban van, jövőre a kivitelezés is elkezdődhet - ez oldhatja majd meg a tehermentesítését az Ön által említett területnek. A Széchenyi úton pedig még idén kialakításra kerül a Horvát István utcai kereszteződésnél plusz egy kanyarodósáv...”

„...Tavaly decemberben, egy Jancsár utcai helyszíni lakossági fórumon ígéretet kaptunk, hogy az új nagyparkoló és a Jancsár csatornapart közé fákat ültetnek 2018-ban, és az épülő ház mellé egy játszótér is készül. Áprilisban Farkas László képviselő Úr tájékoztatott arról, hogy a lakók kérésére egy védősövényt is ültetnek a csatornapartra, és a csatorna kotrása után kezdik is a munkát.
Kérdésem, hogy a Jancsár utcai nagyparkoló és a Jancsár csatorna közötti terület rendezésének terveit megismerhetjük-e és a fásítása mikor történik meg?...”
„...Az ígéretnek megfelelően, idén ősszel megtörténik a park kialakítása és a játszótér építése is...”

Az online fogadóórán több kérdés is érkezett szúnyogirtással kapcsolatosan, amelyekre válaszként a Városgondnokság közleményével reagált dr. Cser-Palkovics András:

"A csípőszúnyog lárvák elleni biológiai védekezés azok víz élőhelyükön történhet. A már kikelt szúnyogok (imágók = kifejlett szúnyogok) ellen nem ha biológiai készítmény (Vectobac 12 AS, Bti hatóanyaggal). Utóbbival is szoktunk munkát végezni, cégünk a hazai forgalmazó, de leginkább az összefüggő, nagyobb vízfelületeket tudjuk hatékonyan kezelni, mint pl. a Balaton vagy a Velencei-tó nádasai.

A Coratrin hatóanyag a deltametrin, ami valóban általános rovarölő, de a szúnyogok érzékenysége miatt nagyon kis dózisban használjuk, a tiszta hatóanyagból mindössze 0,6-1,0 grammot juttatunk ki hektáronként. Ez a mezőgazdaságban használatos dózis ~tizede, így szó sincs arról, hogy totális rovarpusztulást okozna, bár kétségtelen, hogy az érzékenyebb rovarok áldozatul eshetnek. 

A madárpusztulásra való utalás egy konteó, valamikor a madártani egyesület felrakott a honlapjára erről egy mondatot, amit sokan örömmel átvesznek. Soha egyetlen tanulmány sem mutatott ki összefüggést madárpusztulás és szúnyogirtás között. Minden biocid (kártevőirtó) készítményt – beleértve a szúnyoggyérítéshez használt szereket is – kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott hatóanyagokból lehet előállítani, amelyeket előzetesen részletes toxikológiai és ökotoxikológiai vizsgálatoknak vetnek alá. A készítményeket pedig az alkalmazás módja szerint környezeti kockázatértékelés alapján engedélyezik. A vizsgálatok kiterjednek vízi élőlényekre, madarakra, hasznos rovarokra is."

Az összes kérdést és az azokra adott választ a polgármester hivatalos Facebook-oldalán lehet elolvasni!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
  A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
 • Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
  Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
 • Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
  Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
 • BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
  BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
 • Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
  Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
 • Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
  Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket
  Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket

Eseménynaptár

 • Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
  Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
 • Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
  Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
 • Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
  Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
 • A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban
  A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban