5 évnél régebbi cikk

Te ittál már máktejet? - Fehérvári kézikönyv tejérzékenyeknek
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Te ittál már máktejet? - Fehérvári kézikönyv tejérzékenyeknek

Hogy egészen pontosak legyünk, a növényi tejpótlókat ma már italnak és nem tejnek nevezzük. A székesfehérvári Halászi Ildikó könyvében számtalan tanácsot és receptet találnak azok, akiknek a tejcukor lebontásával nehézségeik vannak, vagy ami még rosszabb: tejfehérje érzékenyek

Hogyan jössz rá, hogy laktózérzékeny esetleg tejfehérje allergiás vagy, milyen tüneteket kell felismerned saját magadon? Mi az, amivel már feltétlenül orvoshoz kell fordulnod? Halászi Ildikó saját családjának tapasztalatait osztja meg most megjelent könyvében azokkal, akik hasonló problémával küszködnek. Ildikó története és finom receptjei a bizonyítékok rá: ha a szervezeted nem tudja feldolgozni a tejet valamilyen okból, akkor sem kell lemondásokkal élned, meglepően finom italokkal helyettesítheted a tehéntejet.

Halászi Ildikó akkor kezdett el növényi alapú tejhelyettesítőket készíteni otthon, amikor a legkisebb lányáról, majd róla is kiderült, hogy tejcukor érzékeny. "Sokan nem is tudják, hogy emiatt küzdenek puffadással, hasi görcsökkel, hasmenéssel. A harmadik kislányomnak, Nórinak nem volt olyan szerencséje a születésnél, mint az emberek többségének: 700 grammal született, komoly idegrendszeri problémái voltak. 8 éves korától kezdve évente, összesen háromszor mentünk Kínába őssejt beültetésre, ahol egy-egy alkalommal hónapokat töltöttünk. Ott hívta fel a figyelmünket egy idős professzor arra, hogy milyen sok problémának okozója lehet a tejérzékenység. A kínaiak egyébként is a tejmentes életre vannak berendezkedve: az emberek 90%-ának szervezete egyáltalán nem tudja lebontani a tejcukrot (laktózt), mivel hiányzik az ehhez szükséges enzimjük. A boltokban szinte nem is találni tejet. Egyre gyakoribb, hogy az európai emberek is hasonló gondokkal küzdenek. A genetikailag módosított élelmiszerek, a káros környezeti hatások miatt egyre több mindenre vagyunk érzékenyek. De én az a típus vagyok, aki ha az élettől citromot kap, akkor limonádét készít belőle. Úgyhogy az évek során szépen megtanultam finom tejhelyettesítőket készíteni."

 Pikáns kókuszital (Fotó: facebook.com/vegital.tejmentesital)

A tejérzékenység foka egyénileg különböző mindenkinél, ezért magunknak kell kitapasztalni, mit bírunk és mit nem. Fontos viszont: nem mindegy, hogy a tejcukorra vagy a tejfehérjére vagyunk érzékenyek.Ha a tejcukrot nem tudjuk lebontani, az „csak” emésztési problémákban nyilvánul meg, de nem tekinthető betegségnek. A tejfehérje allergia esetében viszont már egy korty tejtől is komoly allergiás sokkot kaphatunk.

Halászi Ildikó sok receptet kipróbált, kísérletezett az évek során. A bolti gabona- és magitalok súlyos tízezrekkel terhelték meg a család pénztárcáját, ráadásul cukrozottak, adalékanyagokkal dúsítottak. Ezért szerette volna inkább maga elkészíteni az italokat. "Természetgyógyászati tanulmányaim során találkoztam Dr. Andor Ákos táplálkozás kutatóval, az ő segítségével, illetve saját kutatások által fejlesztettem ki a receptjeimet."

Hogyan készítsünk otthon tejhelyettesítő italt?
Tejpótló italok többnyire gabonából, (pl: köles, quinoa, barna rizs, stb) olajos magvakból (mint mandula, kesudió, mogyoró, stb ), illetve földalatti gumókból (pl: földi mandula) készülnek. Ezekből az alapanyagokból akár desszertitalokat is készíthetünk, egy kis fahéj, citromhéj, egyéb ízesítők hozzáadásával akár a bejgli ízét is tökéletesen meg tudjuk idézni.
Az italok elkészíthetők a tűzhelyen kevergetve is, némi kókusz felhasználásával, így a gabonaital sem lesz nyákos. Ez azonban egy nagyon kellemetlen feladat, ami többnyire jó sok bosszúsággal jár, és hosszas konyhatakarítást eredményez. Hosszú távon ezért érdemes beszerezni olyan speciális készüléket, amelyet kifejezetten ilyen italok készítésére fejlesztettek ki, ezekkel rengeteg felesleges munka, de főleg sok pénz megtakarítható.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek