Clear sky15 °C
2020. április 7. kedd Herman
Menü

Újra rotyog az óriásbogrács - idén is páratlan fogásokkal vár Soponyán a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál

Újra rotyog az óriásbogrács - idén is páratlan fogásokkal vár Soponyán a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál
Idén ínyenc fogásokra számíthatunk Soponyán (Fotó: Vadex)

A vadételek főzésének, fogyasztásának népszerűsítésére tizenkettedik éve szervezik meg Soponyán a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált. Idén szeptember 1-jén, szombaton tölti majd be a vadregényes helyszínül szolgáló Sárvíz Völgye Tájvédelmi Körzetben található Ökoturisztikai Központot a bográcsokból és a sütőkről felszálló páratlan illatkavalkád.

A szervező Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója, Majoros Gábor fontosnak tartja hangsúlyozni: a vadhús rendkívül egészséges, koleszterinszegény, ásványi anyagokban gazdag élelmiszer alapanyag. „A rendezvény alapvető küldetése évről évre változatlan: szeretnénk minél jobban meghozni a kedvet a vadhús fogyasztásához, főzéséhez. Hogy bátran merjenek hozzányúlni a háziasszonyok ehhez a kiváló minőségű alapanyaghoz.” – fogalmazta meg Majoros Gábor.

Íme egy kis ízelítő arról, milyen volt a tavalyi esemény:

A nagyszabású gasztronómiai rendezvényre az utolsó pillanatig lehet jelentkezni főzőcsapatoknak, akik versenybe szeretnének szállni az Erdei ételek mestere címért. Beszélgetésünk idején, másfél héttel az esemény előtt már több, mint ötven csapat jelentkezett. Nemcsak az ország minden tájáról, a Nyírségtől Zaláig, a Mecsektől az Északi-középhegységig, hanem a határokon túlról, Lengyelországból és Szlovákiából is érkeztek jelentkezések. „Bízom benne, hogy az ő ételkülönlegességeik, a hazájukra jellemző bográcsételek még inkább színesítik majd a kínálatot.” – tette hozzá Majoros Gábor.

Az ország minden tájáról és a határokon túlról is érkeznek főzőcsapatok (Fotó: Vadex)
Az ország minden tájáról és a határokon túlról is érkeznek főzőcsapatok (Fotó: Vadex)

Az egész napos programra családoknak különösen érdemes megváltani a belépőjegyet, mert a szervezők egészen rendkívüli programokkal gondolnak a gyerekekre. Kisállat bemutató, agárbemutató és solymász produkció mellett az állatpreparálással is játékos módon ismerkedhetnek meg az érdeklődő gyerekek, vetélkedő formájában tudhatnak meg még többet a vadászok és erdészek munkájáról. De lesz sok minden más mellett erdei iskolai foglalkozás és lovas kocsikázás is.

Ételkülönlegességekkel pedig nem csak a főzőcsapatok lepik meg az illatoktól garantáltan megéhező népes vendégsereget. A már hagyományosan felállított óriásbográcsban idén különösen ígéretes finomság rotyog majd: tárkonyos vadraguleves erdei gombákkal és medvehagymás burgonyagombóccal. Kóstolhatnak a látogatók még tépett vadmalachúst, sült szarvaskolbászt, vadburgert, és egy streetfoodosan tálalt, különleges zalakarosi gőzgombócot, mely az ország első Wild Food versenyén első helyezést elért vadétel.

A nap folyamán többször látványfőzés is lesz, a kemencetérnél a tévéből jól ismert séfek váltják majd egymást, hogy elkészítsenek egy-egy emlékezetes fogást. Ott lesz a Konyhafőnök című műsor döntőse, Vári Dávid, aki egyébként is a vadgasztronómia egyik nagy szakértője.Poós-Máté Dániel, a Konyhafőnök Junior döntőse, és a már olvasóink által is jól ismert Turanitz Gergő, a BBQ műfajának mestere.

Az esemény idén összefonódik a Megyekorzóval, ennek köszönhetően húsz gasztro-árussal egészül ki a fesztivál vásártere, akik kézműves ételkülönlegességekkel, sajtokkkal, mézekkel, lekvárokkal várják az ínyenc közönséget.

A jelentkezéssel, a programokkal, az odajutással kapcsolatos információk, és minden részlet az eseményről megtalálható a www.vadgasztro.vadex.hu oldalon és Facebook oldalukon, a www.facebook.com/vadgasztro-n.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

  • Híradó 15 órakor 2020. április 7.
    Híradó 15 órakor 2020. április 7.
  • Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói
    Tömeg-lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetem kutatói
  • Az ápolók és a szülésznők munkáját méltatják április 7-én, az Egészség Világnapján
    Az ápolók és a szülésznők munkáját méltatják április 7-én, az Egészség Világnapján
  • Továbbra is szigorúan ellenőrzik a házi karanténban lévőket
    Továbbra is szigorúan ellenőrzik a házi karanténban lévőket
  • Nyelvvizsga nélkül is megkapják diplomájukat a végzett hallagtók
    Nyelvvizsga nélkül is megkapják diplomájukat a végzett hallagtók
  • HÍRADÓ 1-kor 2020. április 7.
    HÍRADÓ 1-kor 2020. április 7.
  • A rendőrök kiemelt figyelemmel ellenőrzik a boltok, forgalmas áruházak környékét
    A rendőrök kiemelt figyelemmel ellenőrzik a boltok, forgalmas áruházak környékét
  • Az idősotthonokban a dolgozók 24 órás műszakban is alkalmazhatók, 48 órás pihenőidővel
    Az idősotthonokban a dolgozók 24 órás műszakban is alkalmazhatók, 48 órás pihenőidővel

Eseménynaptár

  • Továbbra is folyamatosan fertőtlenítik a vonatokat
    Továbbra is folyamatosan fertőtlenítik a vonatokat
  • Online kutatást indított a Prosperis Alba Kutatóközpont
    Online kutatást indított a Prosperis Alba Kutatóközpont
  • A járvány idején ingyenes a parkolás a közterületeken
    A járvány idején ingyenes a parkolás a közterületeken
  • Módosul Húsvétkor a hulladékszállítás
    Módosul Húsvétkor a hulladékszállítás
  • Ismét lebuktattak két, szájmaszkokkal üzletelő csalót
    Ismét lebuktattak két, szájmaszkokkal üzletelő csalót
  • Több európai országban is látszik már a pozitív fordulat
    Több európai országban is látszik már a pozitív fordulat
  • Az állam, az önkormányzat és a gazdasági szereplők összefogását szorgalmazza Székesfehérvár polgárm
    Az állam, az önkormányzat és a gazdasági szereplők összefogását szorgalmazza Székesfehérvár polgárm
  • 62 %-os drasztikus emelkedést mutat a fertőzöttek száma Fejérben
    62 %-os drasztikus emelkedést mutat a fertőzöttek száma Fejérben
  • 73-al nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
    73-al nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon