Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!

A Katka Gergő Barbecue (KGB) csapata nyerte meg a Meat Smoke and Beer BBQ Competition nemzetközi viadalt. A székesfehérvári és velencei illetőségű társaság így a valaha volt legeredményesebb magyar csapatának mondhatja magát, s már a 6. helyen állnak a 2018-as európai ranglistán! Sőt, meghívást kaptak a VB-re is!

Extrém körülmények között rendezték meg a felső-ausztriai Welsben a 2. Meat Smoke and Beer BBQ Competition nemzetközi viadalt. A nyílt versenysorozatra Magyarországról, Szlovákiából, Hollandiából, Németországból, Svájcból is érkeztek versenyzők a házigazda osztrákokon kívül. Összesen 17 csapat mérettette meg magát – bemutatva BBQ-készítési tudományát.

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Extrém körülmények várták a versenyzőket (Fotó: Turanitz Gergely)

Köztük a KGB csapata is, amely összesített első hellyel megnyerte a Grand Champion címet, s így a valaha volt legeredményesebb magyar csapatként már a 6. helyen áll a 2018-as európai ranglistán!

A „Katka Gergő Barbecue” elnevezésű formáció tagjai (Turanitz Gergely és kishúga, Turanitz Katalin valamint barátaik, Lencsés Zoltán és Loncsár András), eddig három BBQ-versenyen vettek részt, s ebből kettőt meg is nyertek (mellé jött még egy harmadik helyezés is). Ilyen még soha nem fordult elő, hogy egy kezdő csapat ennyire jól teljesítsen!

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Lencsés Zoltán, Loncsár András, Turanitz Gergely, Turanitz Katalin  (Fotó: Turanitz Gergely)

Turanitz Gergőtől megtudtuk, hogy az első versenyük tavaly októberében volt (a Tállya BBQ), a másodikat idén feburárban rendezték meg egy befagyott tavon (Ausztriában), amit most az áprilisi welsi követett.

A tállyai győzelemmel az járt, hogy meghívást kaptunk két nagyon neves amerikai versenyre, az American Royalra és a Jack Daniels Világbajnokságra” – mesélte Gergő. – „Mivel korábban nem versenyeztünk, ezért úgy gondoltuk, hogy rutint kell szereznünk, s ezért járunk most a környező országokba felmérni az ellenfeleket.”

Ez pedig nem könnyű feladat – sem szellemileg, sem fizikailag -, hiszen a versenyzőknek igencsak aktivizálniuk kell az izmaikat! Egy-egy ilyen viadalon minden szükséges felszerelésről és alapanyagról nekik kell gondoskodniuk: a sütőktől kezdve a húsokig mindent magukkal kell vinniük!

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Verseny közben.... (Fotó: Turanitz Gergely)

A versenyeken négy kategóriát szoktak meghirdetni: külön értékelik a csirkéből, a sertésoldalasból, a sertéslapockából és a marhaszegyből készült ételeket. A pontozás szigorú, és a kóstolás „vakon” történik. Mindig annyi bíró van, ahány csapat kínálja étkét. A bírók három szempont szerint pontoznak: kinézet, íz és állag. Mindegyik más fajsúllyal bír.

A welsi versenyre nem érkeztek meg a KGB fűszerei az USA-ból, ezért kénytelenek voltak kölcsön fűszerekkel dolgozni – aggódtak is rendesen.

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Kinézet, íz és állag számít a bírálásnál (Fotó: Turanitz Gergely)

Sokan keverik egyébként a grillezést a barbecue-val, pedig ez két teljesen más sütési módot mutat. A BBQ-hoz speciális eszköz szükséges, amit szmókereknek hívnak. A „módszer” lényege, hogy a tűztér és a sütőtér külön helyezkedik el, a hús nem találkozik direkt hővel csak meleg füsttel (fán, faszénen, ezek forró füstjén, indirekt módon). Sokféle szmóker létezik, a KGB-sek faszeneseket használnak.

Fontos az alacsony hőfok is (110-150 fok között, de optimálisan 110-120 fok körül). A hús így lassan sül (forró füstölés). E módszer sajátosságaiból adódik, hogy a hús nem szárad ki, hanem szaftos marad a sült kéreg alatt. A füstölés több órán át zajlik (marha esetében akár 15 órán át!), miközben az adott hőfokot tartani kell!

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!A BBQ-hoz speciális eszköz szükséges (Fotó: Turanitz Gergely)

A húsok felülete ilyenkor fekete színű lesz, ami nem jelenti azt, hogy megégne! Csupán csak természetes következménye annak, hogy sok órán át füst érte az ételt. Ha megvágjuk ezt a kérget, akkor alatta rendkívül ízletes, szaftos, rózsaszínes húst találunk.

Ez a sütési technika főként az USA-ban terjedt el, s négy régióra oszthatjuk a „stílust”: Carolina, Kansas City, Memphis és Texas. Minden területnek, s még az adott éttermeknek is megvan a saját BBQ szósza és a trükk, ahogyan a húst elkészítik, illetve fűszerezik. Ha ellátogatunk Amerika száz éttermébe, akkor sem találunk két olyan helyet, ahol ugyanolyan a BBQ.

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Szemnek és szájnak ingere... (Fotó: Turanitz Gergely)

Mondtam már, hogy a versenyzés először poénnak indult?” – kezdett sztorizni Gergő, amikor kellőképpen belemelegedett a hússütés rejtelmeinek feltárásába. - "Andrissal még általános iskolában lettünk barátok, Zolit pedig hat éve ismerem egy közös ismerősön keresztül. Egyikük sem vendéglátással foglalkozik. Andris pénzügyi területen dolgozik, Zolinak pedig karosszéria- és jégkár javító műhelye van Székesfehérváron. Az első versenyre pedig úgy mentünk el tavaly októberben, hogy hallottam, most először rendeznek nemzetközi versenyt Magyarországon, s mivel pont a születésnapomra esett a verseny időpontja, ezért találtam ki, hogy ünnepeljünk ott – miközben sütögetünk! Képzelheted, mennyire meglepődtünk azon, hogy nyertünk! Azóta több tanfolyamon is részt vettünk, és rengeteget böngésszük az internetet információk után kutatva.”

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Örömmámorban (Fotó: Turanitz Gergely)

A KCBS Kansas City Barbecue Society-nek egyébként kiforrott hagyományai és versenyrendszere van. Az immár harminc évvel ezelőtt alapított szervezetnek jelenleg 200.000 tagja van! Az európai ranglista 6. helyén szerepel jelenleg a KGB formációja (ahogyan már említettem). A következő verseny pedig a meghívásos Brew 'n' Q lesz Angliában, ami egyben a Bajnokok Ligájának is számít, s Európa legjobb csapatai vesznek részt rajta! A székesfehérváriak erre sok sütéssel / gyakorlással készülnek. Szerencsére mindig akad, aki megegye a mintapéldányokat...

BBQ VB-re készül a Fejér megyei csapat!Extrém körülmények a versenyen - a csapat mindenre felkészült! (Fotó: Turanitz Gergely) 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hogyan termesszünk batátát?
  Hogyan termesszünk batátát?
 • Összefogás indult Európa színházi újjászületéséért
  Összefogás indult Európa színházi újjászületéséért
 • Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
  Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
 • Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
  A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
 • Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
  Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
 • Hatásos a a Janssen vakcinája
  Hatásos a a Janssen vakcinája
 • Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra
  Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra

Eseménynaptár

 • Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár
 • Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
  Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
 • Itthon 43 százalékos az átoltottság
  Itthon 43 százalékos az átoltottság
 • 101 koronavírusos beteg halt meg
  101 koronavírusos beteg halt meg
 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
 • Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
  Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
 • Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
  Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
 • Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök